Vikarenes aften på nach
— Akademisk frihet innebærer ikke retten til å seksuelt trakassere studenter, sa Espen Barth Eide i den mer alvorlige delen av torsdagens studentnachspiel på Samfunnet Bislet i Oslo.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Torsdagens studentnachspiel var det femte og siste av Norsk studentorganisasjons (NSO) debatt-turné opp mot stortingsvalget 2017.
— Dette er en uformell pub-debatt med glimt i øyet, og det er nettopp dét som er det viktigste, åpnet NSO-leder Mats Beldo.
Kompetansen vil vise seg
Khrono-redaktør Tove Lie ledet debatten på Samfunnet Bislet i en av Høgskolens i Oslo og Akershus’ mange kjellere.
I panelet satt påtroppende vikarierende kunnskapsminister Henrik Asheim fra Høyre, tidligere forsvars- og utenriksminister Espen Barth Eide fra Arbeiderpartiet (Ap), Kristoffer Robin Haug fra Miljøpartiet De Grønne (MDG) og førstekandidat i Oslo og tidligere partisekretær Kari Elisabeth Kaski fra Sosialistisk Venstreparti (SV).
Akademisk frihet innebærer ikke retten til å seksuelt trakassere
studenter.
Espen Barth Eide
Etter å ha konstatert at å ikke skru av mobiltelefonen kunne innebære støt, viste en rask kartlegging at alle unntatt «selve nachspielavisen» Universitas’ «Henke» Asheim hadde 4-er i matematikk, og to av deltakerne ikke hadde bachelorgrader.
— Dere skal for øvrig ikke drilles i partiprogrammer, men kvelden handler om høyere utdanning. Om panelet kan noe som helst om dette, vil vise seg i kveld, innledet Lie.
Ganske fort ble det klart at de fleste i panelet ikke hadde høyere utdanning som sitt spesiale.
SVs Kaski klarte ikke å forklare forsamlingen hva tellekantsystemet (som SV vil avvikle) er og Aps Barth Eide prøvde å forklare ordningen med meritterende undervisning som et Ap-forslag de skal gjennomføre hvis de kommer i regjering.
Den sittende regjeringen foreslo denne ordningen i kvalitetsmeldingen:
— Det er ikke noe nytt at Arbeiderpartiet gjør valgkamp på ting vi allerede har gjennomført, skjøt Asheim mot Barth Eide, og fortsatte, til krampelatter fra både sal og debattanter:
— Og at det er derfor det går så bra med dere.
Forvirrende tall
Barth Eide kunne også gjengi Arbeiderpartiet sine løfter om bedret helsetilbud for studenter, både fysisk og psykisk, en kraftsatsing på mer inn- og utveksling, bevare gratisprinsippet og 3000 studieplasser.
— Du mener kanskje 3000 studentboliger, skjøt Tove Lie inn.
— Nei, dem kommer jeg til, svarte han, og fortsatte med 3000 studieplasser, blant annet innen ikt, og til slutt bygging av 3000 studentboliger.
Naturlig nachspiel for dette publikum
MDGs Kristoffer Robin Haug steppet inn for Rasmus Hansson som var i partilederdebatt på TV 2. Han hadde fått med seg at han skulle på nachspiel-debatt, men ikke at den skulle handle om høyere utdanning.
Haug satt og frenetisk leste eget partiprogram på mobilen underveis, og la heller ikke skjul på det.
— Dere kan jo ikke drive og snakke utdanningspolitikk på nachspiel, spurte han salen, til et unisont og jublende «Jo!» fra et gammelt bryggerom fullstappet av hovedstadens både tidligere og nåværende studentpamper.
Stillheten var likeledes skyldig da Barth Eide fortalte at han som student på 80-tallet brukte lengre tid på studiene som en følge av studentpolitiske verv.
Trenger mer fagutdannede
De fleste var uenige med senterpartileder Trygve Slagsvold Vedums utsagn om at det er for mye jåleri i høyere utdanning når «alle» skal ha master. Men Aps Barth Eide mente at Vedum hadde et poeng:
— Vi trenger mer fagutdanninger. Vi har for mange spesialiseringer og for få som tar yrkesrettede fag, og mer må rettes inn mot den teknologiske revolusjonen vi står overfor, sa han, og understreket at verden de neste 40 årene står overfor endringer i teknologi og samfunn som de forrige 40 ikke vil komme i nærheten av å kunne måle seg med.
Slike partiledere et problem
Påtroppende vikar for Torbjørn Røe Isaksen, Henrik Asheim (H), var sterkere kritisk, og kalte partiledere som mener kunnskap er jåleri for et problem.
— Det er ikke tull å kunne det man snakker om, det er en bra ting, sa han.
SVs Kaski var mer på lag med sin potensielle framtidige regjeringskamerat i Senterpartiet, og mente at høyere utdanning har gått for langt i retning av å rent produsere kandidater. Hun viste til at hennes onkel, som er professor på NMBU, brukte lang tid på å oppnå det ikke er noe negativt.
— Det at man ikke får jobb i departementene uten å ha master er et problem. Det er ikke akademia dét kommer fra, sa hun.
— Men det spiller inn i samfunnsdebatten, og dét er et problem, insisterte Asheim, til sterk applaus utelukkende fra HiOA-rektor Curt Rice.
Fadderuke generelt noe positivt
Barth Eide ga skryt til sittende regjering for å ha fulgt opp den rødgrønne regjeringens snubletråd fra regjeringsskiftet i 2013: 11 måneders studiestøtte.
— Men dere har finansiert det ved å øke lånerenten, sa han, og Asheim kontret:
— Arbeiderpartiet finansierer det på akkurat samme måte i sitt budsjett.
Barth Eide falt metaforisk av stolen av Asheims tirade av vikar-vitser, før debattleder Tove Lie tok kvelden til mer alvorlig tematikk og ba om politikernes syn på fadderuke og opptaksritualer relatert til ukens uhell på NTNU, der studenter drakk eddik og måtte på sykehus.
— Fadderuken er for de fleste en veldig positiv ting, var det enighet om.
Asheim skrøt videre av det NSO-leder Beldo har formidlet i denne saken, at slike hendelser ikke er greit, men at de ikke er representative for studiestart i sektoren generelt.
Et veldig reelt problem
Seksuell trakassering måtte også på bordet, og Kaski fikk en obligatorisk applaus fra salen da hun henviste til SVs forsøk på å gjøre studentombud til noe obligatorisk på utdanningsinstitusjonene.
— Jentene som sto fram etter å ha mottatt trakasserende meldinger har i etterkant fått mye hets. Det er en realitet og noe å reflektere over. De er med på å sette ord på og rette opp et veldig reelt problem, sa hun.
Barth Eide utdypet at ubalansen i maktforholdet mellom foreleser og student er så stor, og at det er det som gjør problemstillingen enda viktigere.
Studentombud handler ikke om autonomi
Debattleder Lie viste til at det var Venstre, Høyre og Fremskrittpartiet som sørget for at studentombudsordningen ikke har blitt innført nasjonalt.
— Dette handler om institusjonenes autonomi, argumenterte minister Asheim, til buing fra en sal som var helt uenig i det.
— Vi har bevilget mer penger til psykisk helse, og til at institusjonene skal kunne følge opp slike ting på en bedre måte, la han til.
— Akademisk frihet innebærer ikke retten til å seksuelt trakassere studenter, konstaterte Barth Eide, som et punktum for det temaet.
Les også: Langeland sendte grove meldinger til kvinner
På et spørsmål fra salen om NMBUs brudd på loven ved kvotering av menn til noen av sine studier, var både Kaski fra SV og Haug fra MDG tydelige på at kvotering handler om likestilling, begge veier, hvorpå Barth Eide skjøt inn:
— Det blir stadig flere kjønn, og langt vanskeligere å kvotere.
Det viste seg
Som sine oppsummerende sluttord sa «Party-Henke» Asheim at høyere utdanning mest av alt ikke skal være et sysselsettingstiltak.
— Jeg er den eneste som har fullført høyere utdanning òg som ikke drikker, sa Kristoffer Haug.
— Etter min erfaring blir statsråder valgt på nach, avsluttet Espen Barth Eide.
Om debattantene kunne noe som helst om høyere utdanning og forskning viste seg for dem som var der. Men det var helt tydelig vikarenes aften.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!