Studentdemonstrasjonen Bevar stipendet, som foregikk 29. november i fjor, bør evalueres, mener studentleder Daniel Hansen Masvik. Foto: Runhild Heggem
Studentdemonstrasjonen Bevar stipendet, som foregikk 29. november i fjor, bør evalueres, mener studentleder Daniel Hansen Masvik. Foto: Runhild Heggem

Hvorfor skal ikke NSO evaluere studentdemontrasjonene?

Demonstrasjon. NSO bør ta tak og sette i gang en prosess for å evaluere studentdemonstrasjonen mot omleggingen av stipendordningen, skriver Daniel Hansen Masvik.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Demonstrasjonen 29. november 2018 var en av årets store hendelser for student-Norge. Mobiliseringen i seg selv var nok absolutt en kilde til inspirasjon, engasjement og læring for både studenter, politikere og studentpolitikere. Hva fungerte? Hva kunne vært gjort annerledes? Hvor skar det seg helt? Dette er noen av mange spørsmål jeg sterkt regnet med Norsk studentorganiasjon (NSO) ville være interessert i å få svar på, slik at neste gang studentene trenger å ta skikkelig tak og vise regjeringen hva studentbevegelsen er laget av så går det enda bedre enn forrige gang. Men nei.

Jeg ser at student-Norge er særdeles godt tjent med å evaluere prosessen uansett hvem som etterspør det.

Daniel Hm

Jeg skriver dette på flyet nordover etter en helg på ledersamling med NSO, så godt som alle studentledere i Norge var samlet på samme sted en hel helg. En evaluering av demonstrasjonen var ikke lagt inn i programmet for helgen og til tross for at ønske om en slik evaluering kom fra flere studentledere, samt at jeg selv hadde ettertrykket personlig etterspurt dette, var det lite rom for å få det inn i programmet for helgen. Det som derimot fikk plass i programmet var avmarsj fra faglig opplegg før kl 15 på lørdag for å ha «sosialt». Jeg har i etterkant av samlingen erfart at det oppsto en avlysning i programmet hvor det plutselig åpnet seg en hel time, her igjen blir ikke evaluering av demonstrasjonen lagt til rette for. Jeg mener prioriteringen er feil.

Det som er utrolig synd og som er et tapt potensiale denne helgen var at vi faktisk hadde vinneren av studentenes fredspris, Fasiha Hasan, til å holde et ypperlig foredrag om hvordan de har demonstrert. Vi gikk til og med til det steget at vi evaluerte demonstrasjonen hun selv hadde vært en av lederne for i Sør-Afrika uten å engang evaluere vår egen. Å bruke Fasiha Hasan som ressursperson og skråblikk på vår egen gjennomføring hadde vært gull verdt.

At jeg som leder ved Studentparlamentet ved UiT etterspør evaluering av en demonstrasjon vi ikke gjennomførte selv kan godt være en naturlig respons på kritikken min, jeg velger å se et større bilde. Jeg ser at student-Norge er særdeles godt tjent med å evaluere prosessen uansett hvem som etterspør det.

Jeg er ikke glad for å gå til steget å skrive et innlegg om dette, det syns jeg bare er kjipt men igjen, ytterst nødvendig. Det eneste jeg syns er kjipere er å kjøre en så heftig mobilisering som ble gjort i november i fjor uten å forsøke å lære av det eller høste erfaringer fra de studentlederne som nesten bokstavelig talt sto på barrikadene for dette. Derfor skriver jeg nå dette i et sterkt ønske om at arbeidsutvalget i NSO tar tak og setter i gang en prosess for å innhente inntrykk, meninger og erfaringer rundt gjennomføringen før, under og etter demonstrasjonen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS