Demonstrerer i åtte byer i dag
Statsbudsjettet 2019. Med 24.000 underskrifter og 40 organisasjoner i ryggen, går studentene til demonstrasjoner i åtte byer i dag torsdag 29. november. Sjekk ut oppdatert program.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Vi treffer leder i Norsk studentorganisasjon (NSO), Håkon Randgaard Mikalsen, leder for Studentparlamentet ved OsloMet, Bjørn Harald Hegreberg Garborg og Susann Andora Biseth-Michelsen, leder for Studentparlamentet på Universitetet i Oslo, en travel tirsdag formiddag.
— Vi er helt overveldet over støtten som har kommet inn, sier NSO-leder Mikalsen.
— Hver dag kommer det meldinger om nye organisasjoner og stadig flere undertegner oppropet vårt mot det vi kaller stipendkutt med tittelen «Vi er ikke perfekte», fortsetter han.
Håper på stor oppslutning fra Oslo-studenter
Både Garborg og Biseth-Michelsen håper på stor oppslutning om alle arrangementer i hele landet, men spesielt jobber de med mobilisering til demonstrasjonen på Universitetsplassen i Oslo.
— Det er oppmøte klokken 15.00. Det blir appeller og andre innslag, programmet er ikke ferdig spikret, men det viktige er at studenter og andre som støtter oss møter opp, og viser at vi er mange som støtter kravet om at regjeringen trekker dette tilbake, sier de to studentlederne.
Uenigheter om metoder
— Dere har fått møtte motstand fra Tromsø-studentene?
— Absolutt ikke motstand. Tromsø-studentenes leder, Daniel Hansen Masvik, har skrevet innlegg og brukt masse tid på å spre informasjon og er enig med oss i sak. Studentene er ikke splittet i sak, men ikke alle ønsker å demonstrere, det må vi respektere. det svekker ikke vår sak, understreker Mikalsen.
Les også:
- Tromsø-studenter sier nei takk til demonstrasjon mot stipendomlegging
- Vi har forsøkt dialog, nå kreves handling
- Masvik: La oss stå samlet i stipendsaken
Regjeringen straffer dobbelt
— Hvorfor bør studentene møte opp? Hvorfor angår denne saken alle studenter?
— For det første skal studentene merke seg at regjeringen innfører denne omleggingen uten å ta studentene med på råd og uten å kunne dokumentere at tiltaket virker. De budsjetterer jo til og med med store innsparinger, noe som tilsier at de ikke har særlig tro på at mange flere studenter vil fullføre grader, slik de sier, uttaler Mikalsen.
Garborg legger til:
— Hvis du velger å ta et årsstudium taper du 17.000 kroner med den nye ordningen. Regjeringen legger opp til at studenter som tenker tverrfaglig og ønsker å ha en bredere kompetanse i bunnen for sin grad taper penger.
— Dobbelt straff for studentene
Biseth-Michelsen legger til at hun opplever at regjeringen vil påføre mange studenter dobbelt straff.
— Dette vil jo eksempelvis ramme studenter som starter på et studieløp, men finner ut at de har valgt feil, og gjør omvalg, med dette nye forslaget blir disse studentene dobbelt straffet. regjeringen kunne valgt gulrot, altså belønnet ekstra de studentene som fullfører grad, men de velger istedenfor å straffe de som ikke gjør det, eller gjør omvalg eller ønsker tillegg i sin kompetanse.
NSO-leder Mikalsen avslutter:
— Vi har prøvd å få dialog med regjeringen og de politiske partiene i hele høst. Siden KrF valgte å ikke støtte oss er det nå flertall på Stortinget for denne stipendomlegging. Demonstrasjoner er det eneste virkemiddel vi har igjen. Hva er det neste regjeringen ønsker å tre ned over hodene på studentene uten å ha en dialog med oss i forkant, spør Mikalsen, som håper flest mulig møter opp torsdag på sine studiesteder.
Les også: Alle innlegg og saker i Khrono om stipendomleggingen
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!