Ny studentleder med ambisjoner
Det er ikke noe å si på de studentpolitiske ambisjonene til den nye lederen i Norsk studentorganisasjon Marianne Knutsdotter Andenæs.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Nå er hun i gang: Masterstudenten fra Universitetet i Oslo, Marianne Knutsdotter Andenæs (26) har inntatt lederstolen i landets største studentorganisasjon, Norsk studentorganisasjon (NSO).
Hun skal lede organisasjonen inn i et valgår, og den nyslåtte lederen er klar på hva som er målet:
— Jeg håper når året er gått at vi kan oppsummere at samtlige partier har gått inn i valgkampen med en ambisjon om å være best på utdanningspolitikk, at Isaksens kvalitetsmelding ble «studentenes melding» og at studentøkonomien har blitt bedre, sier Andenæs.
Partipolitikk på hylla
Hun er selv med i Arbeiderpartiets studentlag, men legger partipolitikken på hylla og tar permisjon fra masterstudiene til fordel for landets studenter et år.
Jeg håper når året er gått at vi kan oppsummere at samtlige partier har gått inn i valgkampen med en ambisjon om å være best på utdannings-politikk.
Marianne Andenæs
— Men så kan hende du følger i fotsporene til dine to forgjengere som begge har endt opp i en politisk rådgiverstilling for hver sin stortingsgruppe?
— Det er ikke noe jeg tenker på i øyeblikket. Min ambisjon nå er å gjøre en god jobb der jeg er. Generelt vil jeg si at det er positivt at tidligere ledere i NSO blir sett og er attraktive til spennende jobber etter en periode i arbeidsutvalget, sier hun.
Andenæs ble valgt som ny leder på landsmøtet i NSO i april i år, under en skikkelig valgthriller der Bjørn Dinesen fra UiT Norges arktiske universitet og Ingrid Moe Albrigtsen fra Høgskulen i Sogn og Fjordane var hennes motkandidater. Det ble en svært jevn kamp mellom de to kvinnelige kandidatene.
Rett på i sentrale debatter
— Hva har du gjort siden valget?
— Jeg har jobbet med masteroppgaven min, jeg har hatt litt ferie og så har vi overlappet med det forrige arbeidsutvalget siden 15.juni. sier hun.
Og den ferske topplederen fikk en flying start med debatt på NRKs Dagsnytt18 etter at hun i et innlegg i Aftenposten imøtegikk Civitas Lars Gauden-Kolbeinstveit som tok til orde for å innføre studieavgifter. NRK Østlandssendingen inviterte så Andenæs og studentombudet ved HiOA i studio etter Khronosaken om anonym varsling i skikkethetssaker.
— Det var morsomt å komme igang med en gang. Jeg vil jobbe for at NSO skal delta og være synlig i samfunnsdebatten, sier Andenæs.
Les også: Studieavgift skaper flere problemer enn det løser
Anonym varsling om skikkethet
Hun har også allerede markert seg i Khronos spalter med et utspill om at studenter må få lov til anonymt å «anmelde» medstudenter som kan være uskikket i utdanningen sin. Bakgrunnen er at det varsles om veldig få skikkethetssaker. Bare tre studenter ble funnet uskikket i 2015 og én i 2013. Og i debatt i sosiale medier har hun fått støtte, men også møtt motbør på det noen kaller «angivervirksomhet».
— Det er ikke snakk om at man skal angi medstudentene. Med dersom man fanger opp at en medstudent kanskje ikke er skikket for yrket skal man kunne varsle slik at denne medstudenten får en grundig og rettferdig vurdering, sier hun.
Les også: Vil la studenter varsle anonymt
Bygging av studentdemokrati
Året som har gått har handlet mye om strukturendringer i universitets- og høgskolesektoren. Flere institusjoner har fusjonert og flere er på gang.
— Det blir viktig å følge med på stukturendringene og at de fusjonerte institusjonene tar de grepene som er nødvendige, for eksempel grundige vurderinger av studieporteføljene sine. Dette er viktig for at institusjonene skal kunne levere god kvalitet i utdanningen. De vet selv best hvordan det kan gjøres, og det må ikke utsettes, sier Andenæs.
— Bygging av studentdemokratiet i de nye institusjonene har også vært tema?
— Dette har også vært tema på ledersamlinger i NSO det siste året, hvor erfaringsutveksling har stått i fokus. Det blir valgt ulike modeller landet rundt, og avhengig av blant annet avstand mellom og antall campus, finner man de løsningene som er hensiktsmessige. Det er ulikt hvilke ressurser man får de enkelte stedene, men heldigvis er mange rektorer opptatt av dette, sier hun og minner om at det står i universitets- og høgskoleloven at institusjonene skal sørge for at studentdemokratiene kan driftes tilstrekkelig.
Kvalitet og merittert underviser
Året som kommer vil bli «kvalitetsåret» som skal ende opp i en egen stortingsmelding om kvalitet.
— Det er viktig med en bred debatt om kvalitet i høyere utdanning, og det er morsomt å se at stadig flere kommer på banen. Vi ser gjerne at både sektoren, de politiske partiene og interesseorganisasjoner tar del i dette. NSO har skrevet vår egen kvalitetsmelding og ønsker å sette premisser for innholdet i meldinga og håper det blir hørt, sier NSO-lederen.
— Det aller viktigste er at studentene blir inkludert i et faglig fellsskap, og da snakker vi om forskning, om tett oppfølging og mentorordning, for eksempel. NSO ønsker også å løfte fram undervisningen, og et nasjonal pedagogisk meritteringssytem som det nå er snakk om vil være kjempepositivt, mener hun.
Boliger og økonomi
— Men aller først er det høstens statsbudsjett?
— Der er tre ting helt overordnet: Tilskudd til 3000 studentboliger årlig, 11 måneders studiestøtte og at studiestøtten knyttes til grunnbeløpet i folketrygden, 1,5 G, slik at studentene har tid til å være studenter, kommer det kontant.
— Hva er det verste som kan komme i statsbudsjettet - det hender at det er noen negative overraskelser der også, som skolepenger og avvikling av ordningen med kvotestudenter fra fattige land for eksempel?
— Skolepenger er et tema som støtt og stadig kommer opp igjen. Stortinget har sagt nei to ganger og det må de fortsette å gjøre. Vårt system er et godt system, sier hun.
Utmeldinger?
— Og utmeldingsdebatter er dere vel ferdige med nå etter at det ikke ble tilstrekkelig flertall for å melde seg ut av Norsk studentorganisasjon i Tromsø i vår?
— Det vet man aldri. Men det er sunt å evaluere og debattere medlemsskap i organisasjonen. Vi ønsker å ha med den store bredden av studentene i NSO, og det er viktig å bruke de arenaene vi har godt.
Les også:
- Tromsø diskuterer utmelding av Norsk studentorganisasjon
- Flertallet i Tromsø ville ut av NSO, men det er ikke nok
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!