AFI og NOVA forsker midt på treet

AFI og NOVA, som snart blir en del av HiOA, kommer ut omtrent på gjennomsnittet for samfunnsfaglige forskningsinstitutter i en ny undersøkelse.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges Forskningsråd har for første gang sammenlignet FoU-profilene til mer enn 50 norske forskningsinstitutter.

Høgskolen i Oslo og Akershus’ nye forskningsinstitutter Arbeidslivsforskningsinstituttet (AFI) og Norsk institut for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA), som blir en del av høgskolen fra nyttår, er sammenlignet med 26 institutter på den samfunnsfaglige arenaen. Begge instituttene kommer ut svært nær gjennomsnittet for disse.

AFI gjør det riktignok noe bedre enn gjennomsnittet når det gjelder publikasjonspoeng. Mens gjennomsnittet er satt til 1, kommer AFI ut med et resultat på 1,457. På den annen side gjør AFI dårligere enn snittet (0,399) på indikatoren bi-stillinger ved universiteter og høgskoler.

NOVA ligger også litt høyere enn gjennomsnittet på publikasjonspoeng (1,491) og internasjonale inntekter (1,432), men svært nær snittet på de andre indikatorene.

Seks indikatorer

Avdelingsdirektør Hege Torp i Forskningsrådets avdeling for instituttpolitikk og analyse forklarer at det er satt en verdi på hver av seks indikatorer. For første gang er det dermed mulig å sammenligne FoU-profilen til samtlige forskningsinstitutter.

— Verdien er beregnet ut fra instituttets uttelling i forhold til gjennomsnitt for den instituttgruppen som instituttet tilhører. Samtidig er det korrigert for størrelse, sier hun i en pressemelding.

De seks indikatorene er nasjonale oppdragsinntekter, internasjonale inntekter, inntekter fra Forskningsrådet, avlagte doktorgrader, bistillinger i universitets- og høgskolesektoren, og publikasjonspoeng. Tallene som ligger til grunn for beregningene er hentet fra instituttenes årsrapporter fra 2009 til 2012.

Publiserer mest

Blant de samfunnsfaglige instituttene peker Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) seg ut med publikasjonspoeng langt over gjennomsnittet (2,557). Også Fridtjof Nansens Institutt gjør det mye bedre enn snittet for denne indikatoren (2,482).

På bunn i publikasjonspoeng blant de samfunnsfaglige instituttene ligger Møreforskning (0,173), Trøndelag forskning og utvikling (0,199) og  Samfunns- og næringslivsforskning (0,292).

Indikatorene som er brukt i undersøkelsen er de samme som er blitt brukt når den resultatbaserte andelen av bevilgningene til instituttene skal beregnes. Ifølge Forskningsrådet fanger disse indikatorene opp dimensjoner ved instituttens FoU-profiler som er relevante ut fra deres samfunnsoppdrag - som er å bidra med forskning av høy kvalitet og relevans for anvendelse i næringsliv, forvaltning og i samfunnet forøvrig. Fra 2014 skal antall indikatorer reduseres til fire.

 

 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS