Norske forskere får penger fra Facebook

Maskinlæringsgruppa ved UiT Norges arktiske universitet får penger fra Facebook til å forske på «fake news» og kommentarfelt i sosiale medier, skriver UiT på sine nettsider.

Forskergruppa ved UiT skal, sammen med Ole Hjortland og Paal Antonsen, begge filosofer ved Universitetet i Bergen, finne ut mer om logikken i det politiske ordskiftet på Facebook og i media.

Med en bevilgning på 100 000 amerikanske dollar skal gruppa forsøke å utvikle nye metoder innen kunstig intelligens for å avdekke logisk svikt i politiske debatter og andre plattformer for meningsutveksling.

Postdoktor Jonas Nordhaug Myhre er blant forskerne som skal se på det politiske ordskiftet. Foto: Privat / UiT
Postdoktor Jonas Nordhaug Myhre er blant forskerne som skal se på det politiske ordskiftet. Foto: Privat / UiT

Målet er å utvikle nye metoder innen kunstig intelligens for å avdekke logisk svikt i politiske debatter og andre plattformer for meningsutveksling.

Prosjektet har fått tittelen «Identifying Logical Fallacies Using Machine Learning» og er også et samarbeid med University of Cambridge. Leder av forskningsgruppa er professor Robert Jenssen ved Institutt for fysikk og teknologi ved UiT.

Ifølge postdoktor Jonas Nordhaug Myhre ved Institutt for matematikk og statistikk ved UiT, som deltar i prosjektet, er det første gang en forskergruppe i Norge får penger fra Facebook.

— Vi har søkt både Norges Forskningsråd og Facebook om midler til denne forskningen og har så langt fått positivt svar fra Facebook. For oss som forsker på maskinlæring er det en milepæl at Facebook har bevilget penger til vårt prosjekt etter at de lyste ut forskningsmidler øremerket til «Content Policy Research on Social Media Platforms», sier Myhre.

(Amanda Schei / Khrono)

Powered by Labrador CMS