Rektor på idrettshøgskolen, Lars Tore Ronglan. Foto: Siri Øverland Eriksen
Rektor på idrettshøgskolen, Lars Tore Ronglan. Foto: Siri Øverland Eriksen

Idrettshøgskolen best av alle på publisering

Publisering. Universitetet i Oslo produserer flest publiseringspoeng totalt, men må se seg slått av Norges idrettshøgskole når poengene deles på antall faglig ansatte.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert med de tallene fra DBH/Publiseringsindikatoren.)

På Norges idrettshøgskole (NIH) oppnådde de faglig ansatte i snitt 2,42 publikasjonspoeng i 2017, og er rett og slett best blant alle institusjoner, private og offentlige medregnet.

Resultatet er et lite hakk bedre enn i 2016 da de også befant seg i publiseringstoppen blant institusjonene.

I 2016 var de best av de offentlige institusjonen, bare slått av private Det teologiske meningsfakultet, mens de i 2015 også befant seg helt på topp.

Les også: Idrettshøgskolen er best på publisering per faglige ansatt

Universitetene litt lengre ned

På Det teologiske menighetsfakultetet var tallet 2,11 mens Universitetet i Oslo er en god nummer tre med 1,77 publikasjonspoeng per faglig ansatt.

Universitetet i Bergen (UiB) var femte best med et snitt på 1,50. UiB gikk dermed ned fra tredje til femteplass på lista.

Dette viser nye tall fra CRIStin, publisert hos Norsk Senter for forskningsdata (NSD/DBH).

— Resultat av et langsiktig arbeid

Rektor på Norges Idrettshøgskole (NIH), Lars Tore Ronglan, er naturligvis stolt over at NIH forstatt hevder seg helt i toppen på publiseringsområdet.

— Dette er resultatet av et langsiktig arbeid. Vi har jobbet strategisk og omhyggelig med tilsettinger og rekrutteringer, sier Ronglan til Khrono, før han legger til:

— I tillegg har vi vært heldige å hatt status som vitenskapelig høgskole lenge og vi har nytt godt av de ressurser en slik status innebærer.

Ronglan trekker fram at idrettshøgskolen fyller 50 år i år og at de har et velfungerende doktorgradsprogram på høgskolen siden 1985.

Det er uteksaminert over 150 kandidater i denne perioden og mange av dem har fått sin faste arbeidsplass på NIH.

Rektor på idrettshøgskolen, Lars Tore Ronglan. Foto: Andreas B. Johansen/NIH
Rektor på idrettshøgskolen, Lars Tore Ronglan. Foto: Andreas B. Johansen/NIH

— Ikke alltid dumt å være liten

Ronglan trekker også fram at i disse fusjonstider der svært mange institusjoner fortsatt har vokst har NIH fortsatt som selvstendig enhet, med sin faglige stab på drøyt 120 ansatte.

— Det er også klare fordeler ved å være en liten institusjon. Vi kan snu oss svært raskt og være smidige når vi skal satse på prosjekter. Dette er fordeler man må vite å utnytte positivt, sier Ronglan.

Han sier også at legger vekt vekt på at det er viktig at man gleder seg over hverandres gode resultater og at man hele tiden jobber med å ha en god læringskultur mellom de ansatte.

— At vi har så mange ansatte som har et så stort engasjement både for studenter, høgskole og egen forskning kommer ikke av seg selv, og det finnes ingen rask løsning for å oppnå dette. Det er rett og slett hardt arbeid over mange år som vi nå ser resultatene av, understreker Ronglan.

Publiserte flest poeng

Når det gjelder produksjon av publikasjonspoeng totalt sett er det ingen overraskelse i toppen. De tre med flest faglige ansatte er også på toppen. Universitetet i Oslo (UiO) helt øverst, med NTNU på andre plass og UiB på tredjeplass.

UiB opplever en liten nedgang totalt sett på 2,44 prosent, mens UiO og NTNU har en svak vekst på drøyt 2 prosent.

UiO ligger på samme nivå når tallet deles på faglige ansatte, mens både UiB og også NTNU opplever en nedgang i produksjonen per faglig ansatt.

Nedgangen for NTNUs del er fra 1,21 poeng til 1,17 publikasjonspoeng per faglig ansatt.

Oppgang for de «nye» universitetene

De tre institusjonene som opplever størst vekst totalt sett i antall publikasjonspoeng fra 2016 til 2017 er to av de såkalte «nye» universitetene, damt en høgskole.

Universitet i Agder med en oppgang på 23,8 prosent og Universitet i Stavanger med en oppgang på 26,8 prosent. Men aller best er veksten for Høgskolen i Østfold på 28,5 prosent.

Høgskolen i Sørøst-Norge og Nord universitet har også god vekst. Det samme gjelder Høgskolen i Hedmark, som nå er fusjonert med Lillehammer til Høgskolen i Innlandet.

Veksten for Sørøst-Norge 23,5 prosent, og Hedmark har vekst på 19 prosent.

Også Nord universitet har vekst totalts ett i antall publikasjonspoeng med 21,2 prosent.

Svak nedgang på OsloMet

Bortsett fra den private Ansgar Teologiske Høgskole med sine nesten 14 faglige ansatte og en publisering per faglig ansatt på 1,51 i 2017, er det Norges handelshøyskole (NHH) som er best av de private og offentlige høyskolene, rett foran Handelshøyskolen BI.

De to har henholdsvis 1,23 og 1,22 publikasjonspoeng per faglig ansatt.

Av de statlige høyskolene er det den vitenskapelige høyskolen i Molde som gjør det best med sine 0,83 publikasjonspoeng per faglige ansatte. Mens nåværende OsloMet, daværende Høgskolen i Oslo og Akershus, gikk fra 0,77 til 0,75 publikasjonspoeng per faglig ansatt.

Over 25.000 publiseringer

Økningen i antall vitenskapelige publikasjoner fortsetter. I 2017 ble det rapportert inn 25.033 vitenskapelige artikler, bøker og bokkapitler.

Dette er 1 441 flere enn i 2016. Ca. halvparten av publikasjonene var et resultat av internasjonalt samarbeid.

— Det publiseres mer og det publiseres mer internasjonalt. Dette er en trend vi har sett helt fra Cristin ble opprettet og vi fikk samlet statistikk på dette, sier Marit Henningsen, fagleder for Cristin-sekretariatet i Kunnskapsdepartementets tjenesteorgan, i en pressemelding.

Fra 2015 har også universiteter og høgskoler fått ekstra uttelling for internasjonalt samarbeid. I 2016 ser vi at andelen av internasjonale publikasjoner økte litt mer enn årene før.

Trenden med å publisere mer internasjonalt fortsetter for 2017-publikasjoner. Publiseringsmengde og internasjonalt samarbeid er to av de områdene publiseringsindikatoren har ønsket å stimulere til.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS