nord må reversere på nesna

Nord-styreleder: — Ingen er tjent med å se bakover

Nord universitet blir tvunget til å stoppe nedleggingen og videreføre lærerutdanning på Nesna. — Ingen er tjent med å se bakover dersom vi skal greie å få til en varig og bærekraftig løsning, sier styreleder Øyvind Fylling-Jensen.

Styreleder Øyvind Fylling-Jensen ved Nord universitet ber alle parter jobbe konstruktivt for å få til en bærekraftig lærerutdanning videre på Nesna. Her med rektor Hanne Solheim Hansen og helt til venstre styresekretær Linda Therese Kristiansen
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe har instruert Nord universitet til å videreføre lærerutdanningen på Nesna, trass i at universitetet vedtok å legge denne ned i 2019. En inngripen som fører til at strategien på Helgeland må legges om. I en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet viser styreleder Øyvind Fylling-Jensen til at det er eieren som bestemmer.

Må se fremover

— Regjeringen gjennom Kunnskapsdepartementet er vår eier, og det er nå en gang slik at det er eier som bestemmer. Når Regjeringen nå har bedt Nord universitet om å etablere barnehage- og grunnskolelærerutdanning ved Nesna fra høsten 2022, forventer og forutsetter Nord universitet et konstruktivt og godt samarbeid med alle interessenter, sier Fylling-Jensen i pressemeldingen.

Khrono har kontaktet styrelederen for å utdype. På Nesna er Nord universitet den minst foretrukne løsningen både blant de faglige ansatte og i kommuneledelsen. Kilder har beskrevet til Khrono at det er som «etter en skilsmisse å bli tvunget tilbake i samme ekteskap».

—På Nesna er Nord universitet blitt den store, stygge ulven etter avviklingsvedtaket. Hvordan skal dere gjenopprette tilliten til Nesna-samfunnet?

— Det første er at vi må levere på det mandatet regjeringen har gitt Nord universitet. Vi må gjøre det på en måte der vi ser fremover og jobber konstruktivt for å finne gode løsninger. Det krever samhandling og dialog fra alle som er interessert i at dette skal bli til noe. Ingen er tjent med å se bakover dersom vi skal greie å få til en varig og bærekraftig løsning, sier styrelederen.

Sikre studieplanene

— I hvilken grad må Nord universitet tenke nytt etter at dere skal videreføre lærerutdanning på Nesna, et sted dere ville avvikle?

— Dette er relativt nytt at vi er blitt bedt om å gjenåpne lærerutdanning på Nesna. Styret vedtok studieplaner for 2022 på forrige styremøte. Vi må nå gå inn og sikre at studieplanene blir oppdatert i henhold til det departementet har bedt om. Vi skal behandle de rammene på styremøtet 9.desember, sier styreleder Øyvind Fylling-Jensen ved Nord universitet.

— Men flere prosesser må vel reverseres?

— Vi hadde saken oppe forrige styremøtet der departementet hadde bedt oss om å utsette endringsoppsigelsene slik at de ansatte kunne ha arbeidssted på Nesna i ett år til, altså 2023. Det står i vedtaket, og at vi skulle gå i dialog med Kunnskapsdepartementet. Det har vi fulgt opp og når vi nå blir bedt om å gjenåpne må vi se på hvilke konsekvenser dette vil ha, sier Øyvind Fylling-Jensen.

Full tillit til rektor

Nord universitet var også i sist styremøte tydelige på at de ikke ville sette satsingen på å bygge opp studietilbudene i Mo i Rana på vent, selv om departementet henvendte seg for å sikre at det ikke ble full stopp på Nesna fra neste år.

— Nord universitet har lagt en strategi der dere oppretter lærerutdanning i Mo i Rana. Hva skjer med disse planene som følge av at Nesna må videreføres?

— Det må vi komme tilbake til når styret har behandlet saken.

— Noen har investert mye i forhold til Nord universitets nye strategi og avvikling på Nesna, for eksempel rektor Hanne Solheim Hansen. Vil denne utviklingen få noen konsekvenser for henne?

— Nei, rektor har styrets fulle tillit, sier Øyvind Fylling-Jensen.

Powered by Labrador CMS