
Sentralisering type Solberg
Struktur. Fikse ideologiske ideer kombinert med makt er usunt, skriver professor ved Høgskolen i Innlandet, Noralv Veggeland.
Solberg-regjeringens reformhysteri går sin gang, og de negative konsekvensene følger i ettertid. Vi snakker om en effektforsinkelse, gjerne også med høyere aggregerte kostnader.
Nå dreier det seg om sen-effektene etter fusjonene av universitetene og høgskolene. Planen for strukturrasjonalisering av det fusjonerte Nord universitet er kommet. Rektor Hanne Solheim Hansen vil satse mest på Bodø og Levanger, legge ned to studiesteder og gjøre store endringer ved de resterende fem.
Hardest går det ut over Nesna, Namsos, Sandnessjøen og Vesterålen. Spesielt fokus har forslaget om avvikling av lærerutdanningen i Nesna og sykepleieutdanningen i Namsos fått og har skapt lokal oppstandelse med omfattende protester.
Universitetet i Sørøst-Norge med studiesteder i Vestfold, Telemark og Buskerud, står overfor samme utfordring om nedleggelse av studiesteder. Andre vil følge etter og konfliktnivået tordne seg opp regionalt. Dette er sentralisering av den Solbergske type.
Saken er den at regjeringen på den ene siden har kjørt fram to motstridende prinsipp: Institusjonelle fusjoner for å forenkle den statlige forvaltningen - deres fikse ideologiske idé for alt statlig - av de tidlige mange studiestedene, høgskolene og universitetene.
På den andre siden endret de rammevilkårene. Det blir stilt krav til faglig konsentrasjon, vitenskapelig publisering og doktorgrader for å bevare eller for å oppnå universitetsstatus. Som i Nord ble Bodø og Levanger foreslått som studiesteder for konsentrasjon og faglighet ut fra dette rammevilkåret.
I den solbergske staten er slike selvmotsigelser en regel på de fleste områdene. La oss bare nevne «nær»-politireformen og helseforetakene/sykehusene.
Mine vurderinger illustrerer også veldig godt et hovedpoeng i denne saken: Politikerne har abdisert og overlater til universitets- og høgskolestyrene å drive politikk og takle lokale og regionale konflikter. Rammevilkårene representerer krav og strukturer fra myndighetene som Nord universitet og andre ikke kan gjøre noe særlig med. Det betyr at det er ufornuftige rammebetingelser fordi de er ideologiske og ikke basert på sunn fornuft.
Nevnes må også det såkalte effektivitetskuttet som rammer universitetene. Dette kuttet er etter alt å dømme er basert på en fiks idé (på den politiske høyresiden), på et løst rykte om at staten er lite effektiv. All statlig virksomhet kan effektiviseres, og tvinges til det med et mindre årlig budsjettkutt.
Som det er blitt sagt: Fikse ideologiske ideer kombinert med makt er usunt.
Mer fra Khrono
Mest lest
Store økonomiske problemer ved UiO-institutt: Vurderer flere drastiske tiltak
Bare tre av ti studenter fullfører lektorutdanningen som planlagt
Jussprofessorer etter Nav-skandalen: Mener Forskningsrådet har sviktet
Kirken og studenter opprørte over teologi-frys på UiT
Sandberg (Ap) mener det bør blinke i røde varsellamper på statsrådens bord
Mest diskutert
15 av 33 utdanningsinstitusjoner mangler lovpålagt plan for likestilling. Ingen bedring det siste året.
17 kommentarerSkal fakke tidstyvene på universitetet
13 kommentarerGode undervisere premieres: Får lønnstillegg, heder og ære
12 kommentarerDebatt: Demokrati, autonomi og medbestemmelse under press
10 kommentarerSkei Grande og Språkrådet får krass kritikk fra Curt Rice og OsloMet
9 kommentarerSiste
BI rangert som beste handelshøgskole
Ikke vær bekymret, å stryke på eksamen er ingen krise
Bekymring for akademisk frihet bak revidering av kristen høgskole
Nytt mattekurs på nett for lærere
Norsk student løslatt i Japan