Styreavslutning

Nord-nestleder: — Vi har vært brikke i et politisk spill

Styret ved Nord universitet trer snart av etter seks år ved roret.

Avtroppende nestleder Bjørg Tørresdal (t.v.) og avtroppende styreleder Vigdis Moe Skarstein oppsummerte årene som ledere i styret gjennom seks år.
Publisert Oppdatert

Bodø (Khrono): De fire pluss to årene det nåværende styret ved Nord universitet har vært gjennom, ble oppsummert onsdag.

Det avtroppende styret er samlet fysisk i Bodø for første gang siden pandemien tvang alle bak skjermer, men også for siste gang før styret går av 31. juli.

Avtroppende styreleder Vigdis Moe Skarstein og nestleder Bjørg Tørresdal spolte tiden tilbake og oppsummerte seks turbulente år siden Nord universitet ble til i 2016.

— Samfunnsoppdraget som ble gitt av regjering og storting er utført så langt av styret, rektor og hennes administrasjon og veldig dyktige medarbeidere i alle deler av universitetet, sa Skarstein, og Tørresdal supplerte:

— Vi har levert både universitetet som sådan og styret, samtidig som vi har vært brikke i et politisk spill. Oppmerksomheten har vært rettet mot oss, spesielt med tanke på Nesna.

— Trøndelag og Nordland trenger et universitet

Og så kom avtroppende styreleder Skarsteins punchline:

— Det er viktig at dersom det bærekraftige universitetet som vi mener vi har levert, fremdeles skal ha bærekraft og at man ikke skal få opp igjen diskusjonene om det skal være et universitet mellom Tromsø og Trondheim, da er det nødvendig at det nye styret jobber videre med det, med støtte fra politiske aktører og næringslivet.

Og avtroppende nestleder Tørresdal følger opp:

— Trøndelag og Nordland trenger et universitet. Vi leverer videre universitetet med denne status og denne retning til det nye styret.

Fikk avklaring fra Isaksen

Styreleder og nestleder fortalte om opptakten til fusjonen i 2016 og ferden til det unge universitetet frem til i dag.

Etter at strukturreformen med overskriften «Konsentrasjon for kvalitet» ble banket gjennom i 2015, startet fusjonsprosesser over det ganske land.

Skarstein og Tørresdal som da satt som styreledere ved henholdsvis Universitetet i Nordland (UiN) og Høgskolen i Nord-Trøndelag (HiNT) så seg, som de aller fleste andre, etter fusjonspartnere.

Stydeleder Vigdis Moe Skarstein (sittende til venstre), rektor Hanne Solheim Hansen (stående) og styre-nestleder Bjørg Tørresdal (til høyre).

Det ble også tidlig politiske diskusjoner om det skulle være ett eller to universitet i Nord-Norge. Øynene var altså allerede før fusjonen rettet mot det kommende Nord universitet.

— Vi ønsket ikke bare ett universitet ved UiN, vi trengte et universitet med utgangspunkt i Bodø og det jobbet vi for, sa Skarstein og la til:

— Vi tok kontakt med Kunnskapsdepartementet og sa at vi ville ha en avklaring på om de ville ha ett eller to universitetet i nord. Tidligere statsråd Torbjørn Røe Isaksen avklarte midt i prosessen at det skulle være to universitet.

Fusjonsprosess og SMSer

Styreleder Skarstein sa at de opplevde dette, og ikke minst at både regjeringen og Stortinget stilte seg bak hovedtrekkene i strukturreformen, ga et tydelig samfunnsoppdrag som var godt forankret nasjonalt.

Høgskolen i Nesna fusjonerte først etter mye frem og tilbake med Universitetet i Nordland.

Skarstein og Tørresdal beskrev sonderingsprosessen de to institusjonene var inne i på hver kant.

Skarstein fortalte at UiN fant det naturlig å fusjonere med Høgskolen i Narvik og Harstad, men at styrene ved de to høgskolene med knapt flertall vedtok å heller gå til UiT Norges arktiske universitet.

Birgit Moe Skarstein (til venstre) og Bjørg Tørresdal.

Tørresdal beskriver en lik dynamikk for HiNT, hvor de strakk ut en hånd først til Høgskolen i Sør-Trøndelag og senere også til NTNU, som takket nei.

— Så da stod vi der uten gjennomslag. Da begynte daværende rektor ved HiNT, Steinar Nebb, å se nordover og det utviklet seg en ambisjon om en fusjon med UiN, sa Tørresdal.

Og derfra og frem til fusjonen i 2016, var også politikerne tett på. Styrene ved UiN og HiNT fattet vedtak om fusjon på nøyaktig samme tid, den 9. oktober 2015.

Daværende statssekretær Bjørn Haugstad (H) fulgte styremøtene minutt for minutt.

— Vi satt som styreledere i hvert vårt rom for å fatte vedtak i hvert vårt styre. Vi fattet vedtak samtidig og det var viktig for departementet at vi hadde en felles plattform. Haugstad sms-et med oss underveis, han skrev «Bjørg (Tørredal, journ. anm.) er nesten ferdig, hvordan går det med deg?», sa Skarstein.

— Fra den dagen lå det en lang prosess fremfor oss, sa Tørresdal.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

— «Ka farsken»

Bare en måned etter at fusjonen var en realitet, fikk det helt ferske universitetet Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) på nakken.

— Vi sa noen stygge ord den gang: «ka farsken», sa vi da. Skal de skyte oss ned før vi i det hele tatt har fått en sjanse? Men vi reiste oss, sa Skarstein.

Skarstein sa at universitetet allerede har kvittert ut en del av kravene Nokut påla dem. Men arbeidet er som kjent ikke over.

Universitetet har fått frist til 13. februar 2022 til å rette opp i mangler ved et av universitetets fire doktorgradsprogrammer. Det er helt utslagsgivende for om universitetet vil beholde universitetsstatusen sin eller ei.

Hvordan denne prosessen dras i land overlater det avtroppende styret til det påtroppende styret.

Tromsø-basert styreleder

For omtrent samtlige av dagens styremedlemmer ved Nord universitet skal byttes ut i slutten av juli.

Bare svenske Anders Söderholm som er generaldirektør i Universitetskanslerämbetet (tilsvarende norske Nokut) og Sissel Marit Jensen, som representerer de teknisk og administrativt ansatte, er med videre i neste styreperiode.

I utgangspunktet skulle onsdagens styreseminar samle det avtroppende og påtroppende styret. Men det var først mandag denne uken at Kunnskapsdepartementet offentliggjorde hvilke nye eksterne styremedlemmer som skal inn i Nord-styret.

Da ble det kjent at adm. dir i Tromsø-baserte Nofima AS, Øyvind Fylling-Jensen, tar over som styreleder ved universitetet.

De andre nye eksterne medlemmene, i tillegg til Söderholm som altså fortsetter, er leder i Egil Kristoffersen & Sønner AS, Eva Maria Kristoffersen og avdelingsdirektør i Brønnøysundregistrene, Lise A. Dahl Karlsen.

De nye interne medlemmene som er valgt er Ellen Sæthre-McGuirk, Oddbjørn Johansen og Elisabeth Suzen som representerer de faste vitenskapelige ansatte.

Tone Elisabeth Berg skal representere de midlertidig ansatte, og Tord Apalvik og Synne Witzø skal representere studentene.

Powered by Labrador CMS