Advokater inn i Nesna-striden

Nord-ledelsen avviser påstandene i studentklage

Det er rettslig grunnlag for nedleggelsen av studiested Nesna, hevder rektor.

Rektor ved Nord universitet, Hanne Solheim Hansen, mener både nedleggelsen og endring av studiested fra Nesna til Mo i Rana er lovlig og gyldig. Her avbildet da det var høring på Stortinget om nedleggelsen.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I midten av mai sendte advokat Tor Reidar Klausen, på vegne av to kull og 110 masterstudenter på grunnskolelærerutdanningen ved studiestedet på Nesna, en klage til styret og universitetsledelsen ved Nord universitet.

Han argumenterte for at nedleggelsen av studiested Nesna er rettslig ugyldig og i strid med universitets- og høyskoleloven.

Nå har universitetsledelsen behandlet klagen. De avviser påstandene:

– Vi har rettslig grunnlag for vedtaket om nedleggelse av studiestedet på Nesna. Klagen er dermed basert på forutsetninger som ikke stemmer, og vi har begrunnet dette i vårt tilsvar, sier rektor Hanne Solheim Hansen i en pressemelding.

— Ikke store konsekvenser

I sitt tilsvar slår universitetsledelsen fast at universitetet har selv myndighet til å bestemme studiestruktur. De begrunner også hvorfor vedtaket om endring av sted for fysiske samlinger fra Nesna til Mo i Rana er lovlig og gyldig.

— Fra høsten 2022 skal disse studentene i all hovedsak ha sine fysiske studiesamlinger i Mo i Rana. Vi registrerer at studentene som står bak klagen, ikke er fornøyde med dette. Nord universitet kan ikke se at endring av sted for samlingene vil ha store konsekvenser for studieløpet deres, sier rektor Hanne Solheim Hansen i pressemeldingen.

I sin klage argumenterte advokat Tor Reidar Klausen på sin side for at styret ved Nord universitet ikke tar ansvar for læringsmiljøet til studentene, slik loven krever.

Studentrepresentant for 2018-kullet på grunnskolelærerutdanningen på Nesna, Kathrine Dishington Johnsen, sa til Khrono i midten av mai at målet med å hyre advokat ikkje først og fremst er å reversere nedleggingsvedtaket.

— Men vi krever å få fullføre utdannelsen vi søkte og har vedtak på at vi har fått. Vi går til retten om vi må, sa Johnsen om å få fullføre utdannelsen ved studiested Nesna.

Studieprogresjon vil ivaretas

Universitetsledelsen skriver i sitt tilsvar at både studieprogresjon og fagvalg ivaretas også når de fysiske undervisningssamlingene i de siste studieårene vil foregå ved et annet studiested.

Rektor Solheim Hansen utdyper videre hvorfor ledelsen er av den oppfatning at endring av sted for samlingene ikke vil få store konsekvenser for studieløpet.

– Studentene på grunnskolelærerutdanningene har i hovedsak fysiske ukesamlinger tre-fire ganger i semesteret, og de fleste studentene reiser i dag til Nesna for å delta på studiesamlingene. Ellers i studieåret kan studentene bo i sin hjemkommune og følge nettstøttet undervisning, og trenger ikke å flytte for å studere. Det trenger de heller ikke å gjøre når de fysiske samlingene legges til Mo i Rana, sier Solheim Hansen i pressemeldingen.

Har hatt dialogmøter

Studentene sier de har slitt med å få kontakt med universitetet og at den manglende informasjonen om deres fremtidige studiesituasjon har vært frustrerende i et års tid.

— Vi møter en mur av taushet. Vi investerer tid og ressurser i utdanningen vår som andre studenter, vi finner oss ikke i å bli behandlet som skitt under skoene av Nord universitet, sa studentrepresentant Johansen til Khrono i midten av mai.

Rektor Solheim Hansen sier de har hatt dialogmøter med de berørte studentene siden januar i år.

— Vi har lagt en plan for å fortsette dialogen fram mot 2022, og vi har hele to år på oss til å finne fram til gode faglige og strukturelle løsninger sammen. Vårt mål er at studentene hele veien skal få en forutsigbar og god studiesituasjon, og vi skal gjøre vårt for å legge til rette for det, sier Solheim Hansen i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS