advokat inn i Nesna-striden

Studenter ved Nord universitet vurderer rettslige skritt på Nesna

Nedleggelsen av Nord universitets studiested på Nesna er rettslig ugyldig, ifølge advokat. Studenter vurderer rettslige skritt for å få fullført utdanningen sin på stedet.

Bildet er fra studiestart og utdannningspolitisk konferanse ved Nesna. Flere studenter vendte ryggen til rektor under hennes åpningstale.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nedleggelsen av Nord universitets studiested på Nesna er rettslig ugyldig og i strid med universitets- og høyskoleloven, ifølge advokat.

— Styret ved Nord universitet har ikke vist til noe rettslig fundament for nedleggingsvedtaket, utover at de er et styre. I tillegg tar de ikke hensyn til paragraf 4-3 i universitets- og høyskoleloven når studenter flyttes før studiene kan fullføres, seier advokat Tor Reidar Klausen i advokatfirmaet Elvenes A/S til Khrono.

Ifølge paragrafen har styret det overordnede ansvar for studentenes læringsmiljø.

På vegne av to kull og 110 masterstudenter ved studiestedet på Nesna retter advokaten nå en klage til styret ved Nord universitet med påstander om at selve vedtaket om nedleggelsen av studiestedet i 2019 er å regne som rettslig ugyldig.

I tillegg argumenterer advokaten for at styret ved Nord universitet ikke tar ansvar for læringsmiljøet til studentene, slik loven krever.

Sa opp leieavtalen

Studiestedet på Nesna på Helgeland ble etter store protester vedtatt nedlagt i juni 2019 som ledd i Nord universitets omfattende omorganisering av studiestedsstrukturen. I desember ble leieavtalen Nord universitet har med Statsbygg for lokalene på Nesna sagt opp.

«En konsekvens av at leieavtalen opphører, er at studenter som startet sin masterutdanning i 2018 og 2019 ikke vil kunne fullføre det planlagte utdanningsløpet på samme studiested», skriver advokaten i klagen, stilet til styreleder ved Nord universitet, Vigdis Moe Skarstein.

— Kommunikasjonen med styret er svært vanskelig, og studentene har ikke fått svar på sine henvendelser. Det ville være rimelig at de fikk fullføre utdannelsen på Nesna, sier advokat Klausen.

Han antyder at krav om erstatning av økonomiske tap kan bli aktuelt, på bakgrunn av at studenter har uforutsette utgifter knyttet til flyttingen de blir tvunget til å gjennomføre.

Nord universitets styreleder, Moe Skarstein, sier hun ikke er kjent med brevet, før hun får det framlagt fra Khrono. Hun sier hun vil vurdere når hun mottar brevet om dette er noe hun vil kommentere eller ikke.

På spørsmål om påstanden om manglende svar og dårlig kommunikasjon fra Nord-ledelsens side viser hun til rektor.

— Men jeg har ingen grunn til å tro at ledelsen ikke svarer studentene, sier Skarstein.

Det lyktes ikke Khrono å få tak i rektor Hanne Solheim Hansen for kommentarer tirsdag ettermiddag.

— Mur av taushet

Studentrepresentant for 2018-kullet på grunnskolelærerutdanningen på Nesna, Kathrine Dishington Johnsen, hevder Nord bryter egne lovnader om at studentene skulle få fullføre studiene på Nesna. Mangel på informasjon fra Nord universitet om den framtidige studiesituasjonen har frustrert studentene i et år, og ifølge studentene får de ikke svar på sine spørsmål og henvendelser til universitetet.P

Til Khrono sier hun at de har tatt opp det psykososiale læringsmiljøet både med Nord-ledelsen og Norsk studentorganisasjon (NSO), uten å få respons.

— Vi møter en mur av taushet. Vi investerer tid og ressurser i utdanningen vår som andre studenter, vi finner oss ikke i å bli behandlet som skitt under skoene av Nord universitet.

Hun sier det primære nå ikke er å reversere nedleggingsvedtaket.

—Men vi krever å få fullføre utdannelsen vi søkte og har vedtak på at vi har fått. Vi går til retten om vi må, seier Johnsen.

Powered by Labrador CMS