Plasserer ansvar for lærermaster i Nesna

Det faglige ansvaret for det samlingsbaserte lærermastertilbudet ved Nord universitet legges til Nesna. Ordfører Hanne Davidsen oppfatter dette som minst en halv seier.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har vært knyttet stor spenning til hvordan Nord universitet ville velge å legge opp den samlingsbaserte lærermasteren som de skal tilby på Helgelandskysten. Det har stått mellom at hovedsete skulle legges til Mo i Rana, eller bli værende på Nesna slik det er i dag.

Den tidligere Høgskolen i Nesna ville med en plassering i Mo i Rana sitte helt ribbet igjen etter fusjonen med Universitet i Nordland og Høgskolen i Nord-Trøndelag, og det har vært knyttet meget stor spenning til beslutningen.

Les også:

Vi har bestemt at det faglige ansvaret for den samlings-
baserte lærer-
utdanningen skal legges til Nesna.

Nils Ole Nilsen

1. desember er fristen for alle til å melde inn hvilke studietilbud de skal ha fra høsten 2017 til Samordna opptak. Fram til 1. februar har noen muligheter til å gjøre endringer, men da låses tilbudet og blir offentlig for studentene nettopp gjennom Samordna opptak.

Mye blir lagt til Nesna

Nils Ole Nilsen er dekan på avdeling for lærerutdanning, kunst- og kulturfag (LUKK) ved Nord universitet, Bodø. Nilsen har hatt ansvaret for å utvikle den samlingsbaserte lærermasteren ved universitet sammen med miljøet på avdeling Nesna.

Han har i dag i samråd med rektor Bjørn Olsen tatt beslutningen om hvordan denne utdanningen skal organiseres og bli tilbud.

— Vi har bestemt at det faglige ansvaret for den samlingsbaserte lærerutdanningen skal legges til Nesna, sier Nilsen til Khrono.

Levanger, Bodø og samlingsbasert

Nord universitet skal tilby den nye lærermasteren med ordinær undervisning både i Bodø og i Levanger, og begge årstrinnene 1-7 og 5-10. Og i tillegg altså også samlingsbasert lærerutdanning både 1-7 og 5-10 på Helgelandskysten.

— Jeg mener vi nå har fått laget en god modell med distribuert undervisning, der fagfolkene også vil reise ut og møte studentene regionalt og lokalt, sier Nilsen.

Han forklarer at man som tidligere vil ha distribuert undervisning lokalt og regionalt, og at man hvert semester har tre ukessamlinger, og at Nesna blir det viktigste møtestedet for studentene.

Hvert semester har studentene tre uker der alle studentene som tar denne lærermasteren møtes. En av ukene skal være på Nesna for alle, den andre skal sannsynligvis være regionalt, det vil si i Namsos, Mo i Rana og Vesterålen, mens den tredje uken mest sannsynlig også blir i Nesna.

— Nesna blir hovedmiljøet både ansatte og studenter skal forholde seg til, det er det ingen tvil om, sier Nilsen.

Ikke mulig uten fusjon

— Jeg synes det er viktig å få fram at uten fusjonen hadde det ikke vært mulig å få til et slik tilbud om samlingsbasert lærermaster på Helgelandskysten, sier Nilsen og legger til:

— Det er store krav til fagpersonalet med minst 50 prosent førstekompetanse og 10 prosent professorandel. Fordi miljøene i Nord-Trøndelag, Bodø og Nesna nå samarbeider får vi til gode lærerutdanninger på alle tre stedene.

Minst en halv seier

Ordfører Hanne Davidsen (Ap) er godt fornøyd med mye av det Nord universitet nå har lagt fram.

— Vi er selvsagt veldig glad for at Nesna fortsatt skal ha det faglige ansvaret for denne utdanningen. Vi har opparbeidet et meget sterkt og godt fagmiljø på lærerutdanning generelt, og et samlingsbasert tilbud spesielt, trekker ordføreren fram.

Hun er også glad for signalene fra dekan Nilsen om at hovedtyngden av de store fellessamlingene for studentene også skal legges til Nesna.

— Det er fremdeles en liten usikkerhet knyttet til hvor sterkt Mo i Rana skal inn i bildet med tanke på samlingene, men vi får bare fortsette å argumentere for hvorfor hovedpunktet for studentene bør fortsette å være Nesna, sier Davidsen.

Også geografisk bra plassert

— Jeg tror det er bra for studentene og det er bra for Nesna, sier Davidsen og fortsetter:

— Mange studenter er veldig glad for å komme hit på disse hovedsamlingsukene. Vi har lokaliteter og et fagmiljø å tilby dem her. Og Nesna-samfunnet trenger også studentene.

Hun legger også til at Nesna også geografisk har en meget god beliggenhet, og det er mulighet for dagpendling fra byene på Helgeland.

— Vi har hurtigbåter på Helgeland og hurtigruta for de fra Trøndelag og Vesterålen, og gode forbindelser også inn i landet og ut mot øyene, legger Davidsen til.

Nytt fakultet og dekan

Nils Ole Nilsen er dekan fram til 1. januar. Da dannes et nytt Fakultet for lærerutdanning, kunst- og kulturfag ved Nord universitet, og hovedsetet legges til Levanger. 

Sarah Paulson er ansatt som dekan fra 1. januar 2017.

Hun er i dag professor på NTNU ved fakultet for samfunnsfag og teknologiledelse, og har tidligere vært instituttleder ved NTNU.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS