Med tanke på hvor mye tid man har brukt på universitetsnavnet, mener Jonas Wettre Thorsen at HiOA nok vil bli Norges neste universitet. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Vil ha rom for mer risiko i forskningen

Jonas Wettre Thorsen ved NMBU vil ha heltidsstudenten og friere rammer for forskningen. Begge deler handler for ham om å kunne utforske, lære og vokse - friere enn det man kan nå.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Ås er det tog som gjelder, både sør- og nordover, så studenttingsleder Jonas Wettre Thorsen vil få til flere avganger. Og få på plass studentombud for NMBU-studentene.

— Og så håper jeg vi vil ha en viktig rolle i det strategiske arbeidet med den nye NMBU-campusen, sier han.

— Hvilket parti er best på høyere utdanning?

— Der vil jeg jo gi en stor skryt til alle som ikke er for skolepenger. Og så håper jeg den debatten aldri vil komme opp igjen i Stortinget, sier Thorsen, og ekskluderer dermed i alle fall Høyre og Frp som kandidater, ifølge deres partiprogrammer.

Senterpartiets programkomité ville ha skolepenger for internasjonale studenter, men landsmøtet var uenig og nå lover partileder Trygve Slagsvold Vedum å ikke foreslå det.

Jeg håper man kan satse mer på heltids-studenten, og samtidig gi slipp på noen av rammene for forskningen og gi forutsigbarhet og rom for å ta litt mer risiko.

Jonas Wettre Thorsen

— Ellers vet jeg ikke helt hvem som er helt på toppen, sier han.

Les også: Isaksen provoserer med skolepengeprat

Må tørre mer utradisjonelle ting

— Hvem håper du blir kunnskapsminister etter valget?

— Jeg er faktisk litt usikker på hvem jeg ønsker. Men jeg håper vi får en som ser helheten, og forskning, undervisning og innovasjon i ett. En som tør å satse.

Han forklarer at dette ikke nødvendigvis er en kritikk av sittende kunnskapsminister, men at han mener at departementet og sektoren generelt behandler forskning og utdanning i hver sine båser.

— Og nå som innovasjon er på full fart inn håper jeg man kan tørre å gjøre mer utradisjonelle ting, på tvers av disse båsene.

Rom for mer risiko i forskningen

— Har du noen råd til den som blir kunnskapsminister etter valget?

— Jeg håper man kan satse mer på heltidsstudenten, og samtidig gi slipp på noen av rammene for forskningen og gi forutsigbarhet og rom for å ta litt mer risiko. Begge deler går litt på det samme - friheten til å kunne utforske, lære og vokse innenfor friere rammer enn dem vi har nå.

— Mer i studiestøtte eller flere studentboliger?

— Om jeg måtte velge ville jeg valgt studentboliger. Det er bedre med tak over hodet til en rimelig pris, enn mer å rutte med i et boligmarked som fortsetter å løpe fra oss.

Høyere utdanning en fabrikk

— Er heltidsstudenten viktig?

— Jeg tror den er kjempeviktig, og at Norge går et veldig stort tap i møte dersom vi mister den helt. Det er i studiene man prøver ut nye ting, finner seg selv, og finner hvordan man vil bidra til samfunnet senere.

Han mener at dersom man må jobbe deltid og bekymre seg for økonomien, og utelukkende pugge til eksamen, blir høyere utdanning til en fabrikk som produserer kandidater:

— Man utnytter ikke det potensiale som ligger i studentene til å utvikle løsningene på framtidens utfordringer.

Studentombud vil hjelpe

— Trakassering har vært litt sommerens tema i sektoren. Vet studentene på NMBU hvor de kan gå for å si fra om denne type alvorlige hendelser, og er de godt nok i varetatt på dette området?

— Jeg tror man kanskje kan være mer tydelig på det. Ikke at universitetet ikke ønsker at man skal si ifra, men det er nok ikke lagt nok innsats i å synliggjøre hvor man skal si i fra, sier Thorsen.

Han forteller at de i arbeidsutvalget får mange henvendelser fra studenter som er usikre på hvor de skal henvende seg om forskjellige spørsmål.

— Jeg tror et studentombud vil hjelpe veldig.

— Bør det lovmessige vernet av studenter styrkes?

— Jeg tror det vil kunne hjelpe mye å få en læringsmiljølov. Jeg kan ikke si at den vil sørge for at alle studenter vil ha det fint, men den vil si litt om hva man har krav på. Studenter med utfordringer vil enklere kunne få tilrettelegging - jeg tror det er en del motstridende praksis i sektoren som skaper behov for en lov, og jeg håper det vil komme på plass snart.

La folk løse problemer selv

— Hvordan havnet du i lederstolen?

— Jeg var heldig nok at ble jeg huket tak i av valgnemnda - de hadde lagt merke til engasjementet mitt for internasjonale studenter. Så jeg startet som internasjonalt ansvarlig i arbeidsutvalget, før jeg tok steget opp til leder.

— Hvordan engasjerer man best studenter?

— Det kommer an på hvor og hva det gjelder. Vi jobber mye med å vise hvordan folk kan løse problemer selv. Det synliggjør hvorfor man skal gidde å engasjere seg. Jeg vet om flere studenter som har gode grunner til å klage over ting, men som ikke vet hvordan man kan forbedre og endre på det - å forklare dem hvordan tror jeg er veldig nyttig.

HiOA neste universitet

— Har man fusjonert nok innen høyere utdanningssektor, eller bør det gjøres mer?

— Nei, jeg tror vi har fusjonert nok, i alle fall for neste stortingsperiode. Nå trenger vi solide rammer slik at man får god nok finansiering og kan bruke ressurser på forskning og utdanning, heller enn på ny administrativ organisering.

— Bør det være ett eller to universiteter i nord?

— Det tenker jeg best besvart av dem i nord. Gitt avstandene vil jeg tro to, men jeg har ikke studert i nord, så jeg vet ikke den ene eller andre veien.

— Hvem blir det neste universitetet i Norge?

— Gitt hvor mye energi man har brukt bare på å finne universitetsnavn, så vil jeg si Høgskolen i Oslo og Akershus. Men jeg vet ikke om det blir en realitet snart eller ikke, svarer han

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS