Fire på topp i kåringen U-Multirank
Ranking. Tre universiteter og en høgskole deler førsteplassen i Norge i antall toppkarakterer fra U-Multirank. Universitetet i Oslo mister hele fem A-er, og må i år dele førsteplassen med NTNU, NMBU og Idrettshøgskolen.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
13 norske universiteter og høgskoler er med i årets utgave av U-multirank, en internasjonal rangering av 1700 universiteter og høgskoler. Universitetet i Oslo går ned, mens NTNU går opp i forhold til i fjor.
Hovedkategoriene er undervisning, kunnskapsoverføring, forskning, regionalt samarbeid og internasjonalisering, og disse kategoriene har en rekke variabler som karaktersettes, i tillegg til at det beregnes karakter på hovedkategoriene.
Det er Norges miljø og biovitenskapelige universitet (NMBU) sammen med NTNU, Universitetet i Oslo og Norges idrettshøgskole som har flest topp-karakterer i årets kåring. Alle har 9 A-er på ulike områder.
Se også: Her kan du se norske resultatene for 2019 selv
Disse norske institusjonene får flest A-er (endring fra 2018 i parentes):
- UiO 9 (-5)
- NiH 9 (+1)
- NMBU 9 (+2)
- NTNU 9 (+2)
Se også: Her kan man se internasjonale resultater og hele oppsettet for U-Multirank
I fjor hadde Universitetet i Oslo dobbelt så mange toppkarakterer som NTNU, men i år har NTNU tatt dem igjen og de har like mange. Mens UiO har gått ned har NTNU gått opp.
- Les også: Resultatene fra ranking 2018
Norge gjør det bra på internasjonalisering
Over 1700 universiteter og høgskoler fra 96 land er med i 2019-utgaven av U-Multirank, som nå er gjennomført for femte gang.
Bak U-Multirank står et internasjonalt konsortium som ledes av det tyske Centre for Higher Education (CHE) og det nederlandske Center for Higher Education Policy Studies (CHEPS).
De skriver i sin hovedoppsummering om Norge at i et globalt perspektiv gjør norske universiteter det sterkt i kategorien for internasjonalisering.
Men trekker også fram at de gjør det bra i kategorier som regional forankring og forskning også.
Norges Idrettshøgskole er den eneste norske institusjonene som er på topp 25-listen over de mest siterte institusjonene.
NTNU og UiB er på Topp 25-listen over institusjoner som har et bra internasjonalt samarbeid på sine gradsutdanninger.
72 nordiske universiteter er med
Det er 72 nordiske universiteter som deltar på U-Multiranks vurderinger. Sverige har med hele 36 universiteter og høgskoler, mens Finland har med 14, Norge har med 13, Danmark har med 8 og Island har ett universitet på listene.
Universitetene blir rangert etter hvem som oppnår flest A-er, eller toppkarakterer. De er vurdert på fem hovedområder, som igjen er delt i underkategorier. Til sammen får universitetene karakter på 36 ulike områder. Universitetene rangeres så etter hvem som har oppnådd flest A-er.
Best av de nordiske universitetene er Chalmers tekniske høgskole i Gøteborg som oppnår 17 A-er. Neste er Danmarks tekniske universitet som har 14 A-er. På tredjeplass finner vi Hanken økonomiske universitet, lokalisert i Helsingfors. Hanken har oppnådd 13 A-er.
På en firedelt 13. plass kommer så NMBU, Norges Idrettshøgskole, NTNU og Universitetet i Oslo, alle med 9 A-er.
Andre norske plasseringer
Universitetet i Bergen (UiB) kommer på en 19 plass med 8 A-er. Det er en mer toppkarakter enn UiB fikk i 2018.
UiT Norges arktiske universitet kom på 25. plass med sine 7 A-er. Universitetet i Stavanger kommer på 33. plass med sine 5 A-er.
Universitetet i Agder og OsloMet kommer på delt 37. plass med sine 4 A-er.
På 57. plass befinner Kunsthøgskolen i Oslo seg med sine 2 A-er og Høgskolen i Østfold har en A og er rangert som nr 62.
MF Vitenskaplige høgskole har oppnådd 6 B-er, og ingen A-er.p
På 71. plass av de 72 har U-Multirank plassert Arkitekt- og Designhøgskolen (AHO). De oppnår en B, men det er en rekke av kategoriene AHO ikke oppnår resultat i. Det samme gjelder jo Kunsthøgskolen i Oslo.
Nasjonalisme setter universiteter i fare
Universiteter som opererer i områder med fri flyt av mennesker yter bedre enn universiteteter med lav utveksling på utdanning, overføring av kunnskap, og impact av forskningen, ifølge en pressemelding fra U-Multirank.
Den viser videre til at fri flyt-universiteter oppnår bedre resultater på å overføre kunnskap til industri, med 39 prosent høyere andel publikasjoner med partnere fra industrien, 80 prosent høyere andel selskaper som opprettes med utgangspunkt i forskning, og 2,5 ganger flere patenteringer, samt en 36 prosent høyere andel siteringer på toppnivå.
I tillegg er studentene mer fornøyd med sin totale opplevelse av læringen.
— Det er internasjonalt samarbeid som gir tilgang på et mangfold studenter og forskere og som gir best ytelse for universitetene. U-Multirank sin data beviser at universitetene er sterkere når de samarbeider internasjonalt, mens nasjonalisme bare setter dem i fare, sier professorene Frans van Vught and Frank Ziegele i pressemeldingen.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!