Universitetet i Oslo må i år dele førsteplassen i Norge med NMBU, Norges Idrettshøgskole og NTNU. Rektor Svein Stølen har mistet 5 av sine 14 A-er på U-Multiranks kåring siden i fjor. Foto: Siri Øverland Eriksen

Fire på topp i kåringen U-Multirank

Ranking. Tre universiteter og en høgskole deler førsteplassen i Norge i antall toppkarakterer fra U-Multirank. Universitetet i Oslo mister hele fem A-er, og må i år dele førsteplassen med NTNU, NMBU og Idrettshøgskolen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

13 norske universiteter og høgskoler er med i årets utgave av U-multirank, en internasjonal rangering av 1700 universiteter og høgskoler. Universitetet i Oslo går ned, mens NTNU går opp i forhold til i fjor.

Hovedkategoriene er undervisning, kunnskapsoverføring, forskning, regionalt samarbeid og internasjonalisering, og disse kategoriene har en rekke variabler som karaktersettes, i tillegg til at det beregnes karakter på hovedkategoriene.

Fakta

13 universiteter og høgskoler fra Norge med i U-Multirank

I et globalt perspektiv yter norske universiteter spesielt godt på internasjonal orientering, og har gode profiler på regionalt påvirkning og forskning.

Institusjonene som har flest A-karakterer på samtlige dimensjoner inkluderer både bredde- og spesialiserte universiteter.

Det er fire norske universiteter som alle har 9 A-karakterer: NMBU, NTNU, UiO og NIH. UiB har 8 A-karakterer og UiT har 7.

Norges idrettshøgskole er plassert blant de 25 beste på toppsiteringer. NTNU og UiB er rangert bra for høy andel internasjonale sampubliseringer.

NTNU og UiB er på Topp25 listen over de som har best internasjonalt samarbeid i sine gradsutdanninger.

Kilde: U-multirank.org

Det er Norges miljø og biovitenskapelige universitet (NMBU) sammen med NTNU, Universitetet i Oslo og Norges idrettshøgskole som har flest topp-karakterer i årets kåring. Alle har 9 A-er på ulike områder.

Se også: Her kan du se norske resultatene for 2019 selv

Disse norske institusjonene får flest A-er (endring fra 2018 i parentes):

  • UiO 9 (-5)
  • NiH 9 (+1)
  • NMBU 9 (+2)
  • NTNU 9 (+2)

Se også: Her kan man se internasjonale resultater og hele oppsettet for U-Multirank

I fjor hadde Universitetet i Oslo dobbelt så mange toppkarakterer som NTNU, men i år har NTNU tatt dem igjen og de har like mange. Mens UiO har gått ned har NTNU gått opp.

Norge gjør det bra på internasjonalisering

Over 1700 universiteter og høgskoler fra 96 land er med i 2019-utgaven av U-Multirank, som nå er gjennomført for femte gang.

Fakta

Om U-multirank

Over 1700 universiteter og høgskoler fra 96 land er med i U-Multirank, som nå er gjennomført for femte gang.

Bak U-Multirank står et internasjonalt konsortium som ledes av det tyske Centre for Higher Education (CHE) og det nederlandske Center for Higher Education Policy Studies (CHEPS).

Prosjektet er finansiert av EU, og i oktober 2017 annonserte man at EU-kommisjonen vil fortsette å finaisere deler av arbeidet gjennom Erasmus+-programmet, men at også Bertelsmann Foundation in Germany og Santander Group in Spain, bidrar i 2018 og 2019 i første omgang.

U-Multirank skiller seg fra andre rangeringer ved at de har med langt flere variabler i sin presentasjon.

Institusjonene blir målt utifra en rekke ulike variabler innen fem dimensjoner som er

  • undervisning
  • kunnskapsoverføring
  • forskning
  • regionalt samarbeid
  • internasjonalisering

De som står bak målingen understreker at hovedpoenget ikke er å rangere institusjonene, men et verktøy for studenter og ansatte innen akademia til å sammenligne ulike institusjoner i ulike land når de skal velge seg nytt studiested eller en ny arbeidsplass.

Resultatene er dels basert på data som institusjonene selv rapporterte inn høsten 2018, dels på studentevalueringer som også ble gjennomført i høstsemesteret 2018 og dels på data fra internasjonale bibliometriske og patentdatabaser som U-Multirank henter ut direkte.

Dataene som brukes i U-Multirank er gjennomsnittstall for tre foregående år. Det vil si at karakterene i 2019-utgaven av U-Multirank baserer seg på snittall for årene 2015-17.

NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) har inngått avtale med U-Multirank om å levere data fra Studiebarometeret til U-Multirank.

Kilde: U-Multirank

Bak U-Multirank står et internasjonalt konsortium som ledes av det tyske Centre for Higher Education (CHE) og det nederlandske Center for Higher Education Policy Studies (CHEPS).

De skriver i sin hovedoppsummering om Norge at i et globalt perspektiv gjør norske universiteter det sterkt i kategorien for internasjonalisering.

Men trekker også fram at de gjør det bra i kategorier som regional forankring og forskning også.

Norges Idrettshøgskole er den eneste norske institusjonene som er på topp 25-listen over de mest siterte institusjonene.

NTNU og UiB er på Topp 25-listen over institusjoner som har et bra internasjonalt samarbeid på sine gradsutdanninger.

72 nordiske universiteter er med

Det er 72 nordiske universiteter som deltar på U-Multiranks vurderinger. Sverige har med hele 36 universiteter og høgskoler, mens Finland har med 14, Norge har med 13, Danmark har med 8 og Island har ett universitet på listene.

Universitetene blir rangert etter hvem som oppnår flest A-er, eller toppkarakterer. De er vurdert på fem hovedområder, som igjen er delt i underkategorier. Til sammen får universitetene karakter på 36 ulike områder. Universitetene rangeres så etter hvem som har oppnådd flest A-er.

Best av de nordiske universitetene er Chalmers tekniske høgskole i Gøteborg som oppnår 17 A-er. Neste er Danmarks tekniske universitet som har 14 A-er. På tredjeplass finner vi Hanken økonomiske universitet, lokalisert i Helsingfors. Hanken har oppnådd 13 A-er.

På en firedelt 13. plass kommer så NMBU, Norges Idrettshøgskole, NTNU og Universitetet i Oslo, alle med 9 A-er.

Andre norske plasseringer

Universitetet i Bergen (UiB) kommer på en 19 plass med 8 A-er. Det er en mer toppkarakter enn UiB fikk i 2018.

UiT Norges arktiske universitet kom på 25. plass med sine 7 A-er. Universitetet i Stavanger kommer på 33. plass med sine 5 A-er.

Universitetet i Agder og OsloMet kommer på delt 37. plass med sine 4 A-er.

På 57. plass befinner Kunsthøgskolen i Oslo seg med sine 2 A-er og Høgskolen i Østfold har en A og er rangert som nr 62.

MF Vitenskaplige høgskole har oppnådd 6 B-er, og ingen A-er.p

På 71. plass av de 72 har U-Multirank plassert Arkitekt- og Designhøgskolen (AHO). De oppnår en B, men det er en rekke av kategoriene AHO ikke oppnår resultat i. Det samme gjelder jo Kunsthøgskolen i Oslo.

Nasjonalisme setter universiteter i fare

Universiteter som opererer i områder med fri flyt av mennesker yter bedre enn universiteteter med lav utveksling på utdanning, overføring av kunnskap, og impact av forskningen, ifølge en pressemelding fra U-Multirank.

Den viser videre til at fri flyt-universiteter oppnår bedre resultater på å overføre kunnskap til industri, med 39 prosent høyere andel publikasjoner med partnere fra industrien, 80 prosent høyere andel selskaper som opprettes med utgangspunkt i forskning, og 2,5 ganger flere patenteringer, samt en 36 prosent høyere andel siteringer på toppnivå.

I tillegg er studentene mer fornøyd med sin totale opplevelse av læringen.

— Det er internasjonalt samarbeid som gir tilgang på et mangfold studenter og forskere og som gir best ytelse for universitetene. U-Multirank sin data beviser at universitetene er sterkere når de samarbeider internasjonalt, mens nasjonalisme bare setter dem i fare, sier professorene Frans van Vught and Frank Ziegele i pressemeldingen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS