Synd at få forsvarer demokratiet på HiOA

Det er litt synd at det ser ut til å gå mot ansatt og ikke valgt rektor, skriver William Sæbø i dette innlegget.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I går slapp altså NIFU sin rapport nr 2 i evalueringen av Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Det er bare å lese saken i Khrono  for å få med seg hovedpunktene, dessuten har de laget et sammendrag i starten av rapporten. Rapporten går langt i å anbefale en enhetelig ledelse med tilsatt rektor. Tiden med valgt rektor på HiO/HiOA kan altså gå mot slutten ihvertfall om man leser stemningen blant HiOAs ledere hvor det nok er et klart flertall for enhetlig ledelse og tilsatt rektor.

Det virker som om det er få som gidder å forsvare demokratiet på HioA og etter Ottersen-saken på UiO har det neppe blitt noe lettere å være for et valgt rektorat. Jeg synes det er litt synd. NIFU har hele tiden pekt på at HioA er mer todelt enn andre institusjoner, nemlig at teknisk-administrative ansatte og undervisnings og forskningspersonell lever litt i to forskjellige verdener. Det må da være mulig å ta tak i denne problematikken uten å ansette rektor?

Videre så går rapporten langt i at man skal beholde fakultetsstyret. Som om det ikke er nok søl med oppsettet man har i dag (med en enhetelig ledelse på fakultetsnivå) så kan det fort bli enda mer saus med enhetlig ledelse. Hva blir i realiteten fakultetsstyrets rolle da? De er i stor grad i dag fakultetsråd.

Men for å spole litt tilbake til institusjonsnivået. Her går rapporten inn for å legge ned flere sentrale utvalg og erstatte det med et større utvalg med opp til 25 medlemmer, et såkalt høgskolestrategisk utvalg. Det mener jeg ikke er en god ide. Jo flere kokker jo mer søl er det et ordtak som sier og det kan det fort bli i et sånt utvalg. Hva skal et slikt utvalg gjøre? En skulle jo tro at det var styret som fastsetter de øverste strategiske målene. Jeg kan forsåvidt være enig i at å nedlegge studieutvalget kan være lurt. Det fungerer i dag kun som et slags stempelorgan, noe som kunne blitt tatt administrativt i stedet for å lønne meg med 405 kroner timen for å sitte der.

Ellers synes jeg det er bra at rapporten mener at instituttene skal spille en større rolle for å nå målene til HiOA. Det er tross alt der undervisningen og forskingen foregår og ikke i sentraladministrasjonen. Det er også bra at rapporten indirekte indikerer at Studentparlamentets leder skal være observatør i rektors ledermøte. Det skulle da bare mangle, da det er mange ting som skjer der som man absolutt må ha innflytelse over.

En ting er ihvertfall sikkert - siste ord er ikke sagt i denne saken og det kommer sikkert flere innlegg fra min side om det.

Innlegget er første gang publisert på William Sæbø sin blogg.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS