Bedrifter melder stort behov for flere fagfolk

Bedriftene melder til NHO at de trenger ingeniører og fagarbeidere viser årets kompteansebarometer.

Publisert Oppdatert

Denne artikkelen er mer enn et år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Rektor Curt Rice på Høgskolen i Oslo og Akershus i NHO-panelet sammen Torbjørn Røe Isaksen, kunnskapsminister,  Therese Eia Lerøen, leder, Norsk studentorganisasjon, Knut Halvor Rismyhr, sentralstyremedlem i Elevorganisasjonen og Marianne Aasen, stortingsrepresentant Ap)

Det er to yrkesgrupper som er spesielt ettertraktet blant NHOs medlemmer: Ingeniører og fagarbeidere.

4 av 10 medlemsbedrifter i NHO sier at de i noen grad eller i stor grad har behov for ingeniører og teknologer. Det er innen byggfag, elektrofag og mekaniske fag at etterspørselen er størst.

Dette kommer fram av NHO sitt kompetansebaromteter som ble lagt fram onsdag 17. februar.

Se også: Hele kompetansebarometeret her

Innenfor norsk olje og gass oppgir 80 prosent av bedriftene et framtidig behov for ingeniørfaglig kompetanse. Her er det viktig å minne om at det bedriftene er spurt om er å vurdere behovet de neste fem årene, som ifølge NIFU kan basere seg på en forventning om at aktiviteten etter hvert kan ta seg opp.

Regionale forskjeller

— Selv om det daglig skrives om nedbemanninger i oljebransjen, må ikke unge la seg skremme fra å bli ingeniører. Det er nedbemanninger i noen regioner, men den nasjonale etterspørselen etter ingeniører er fortsatt stor. NHO er særlig opptatt av å rekruttere flere unge til realfag og tekniske fag, sier NHOs kompetansedirektør, Are Turmo, i en pressemelding fra organisasjonen.

6 av 10 av bedriftene melder om behov for fagarbeidere.  Behovet er størst innenfor bygg og anleggsteknikk, elektrofag og teknikk og industriell produksjon.

— Dette viser at vi må fortsette å jobbe for at flere velger yrkesfag. Bare innenfor bygg og anlegg vil Norge mangle 30.000 fagarbeidere i 2030, viser tall fra SSB, hevder Are Turmo.

Få studenter ved fagskolene

I tillegg melder over halvparten av NHOs medlemsbedrifter om at de vil ha behov for å rekruttere personale med fagskoleutdanning de neste fem årene. Dette er høyere yrkesfaglig utdanning.

Bedriftene melder om et særlig stort behov for kompetanse innen naturvitenskapelige fag, håndverksfag og tekniske fag.

Men det er fortsatt få studenter ved fagskolene: Mens det er over 250.000 studenter ved norske universiteter og høyskoler, er det bare 15.500 studenter ved fagskolene. Det tilsvarer 6 prosent av studentene i Norge.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS