Konferanser

Neste år arrangeres 2280 konferanser i Oslo - på samme dag

22.-23. juni 2023 har en omstridt arrangør planlagt ikke mindre enn 2280 konferanser i Oslo. — Rent lureri, advarer professor.

2280 konferanser er lagt til Oslo på samme dag neste år. Hvor mange som gjennomfører gjenstår å se.
Publisert Sist oppdatert

— Oi, det visste jeg ikke.

Professor Jörn Klein ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN) blir overrasket når Khrono ringer for å høre hvorfor navnet hans er nevnt på en liste til en konferanse om anestesi som skal gå neste år.

Han står nemlig oppført som et av komitémedlemmene for en «International Conference on Anaesthesia» som blir arrangert i Oslo i 2023.

Professor Klein har sin ekspertise i mikrobiologi, epidemiologi, hygiene og smittevern, og ble under koronapandemien ofte brukt som kilde i mediene. Men anestesi vet han lite om, oppgir han.

Professor Jörn Klein ble overrasket over at navnet hans sto på en liste over komitémedlemmer til en konferanse han ikke har hørt om.

Konferansen er ikke den eneste. Den 22.-23. juni neste år arrangeres vitenskapelige konferanser i stor skala i Oslo i regi av den omstridte arrangøren World Academy of Science, Engineering and Technology (Waset).

Antallet er så stort at vi må ta i bruk verktøyet Tools4noobs for å finne ut at Waset arrangerer ikke mindre enn 2280 konferanser i Oslo over to dagene i juni. Alle er vel og merke oppført som digitale konferanser på nettsiden til arrangøren.

— Dette undergraver den vitenskapelige seriøsiteten og skader omdømme til institusjonene vi tilhører, sier Klein.

— Ødeleggende

Professor Peder Anker ved New York University ble sjokkert da han oppdaget den voldsomme mengden konferanser som skal arrangeres i juni neste år.

— Jeg har nylig skrevet en artikkel om miljøhistorie og ønsket å finne en konferanse utenfor de vanlige konferansene der jeg kjenner alle og snakker med de samme menneskene. Da jeg søkte på Google, fant jeg disse konferansene i Oslo og ble ganske sjokkert, sier professoren i vitenskapshistorie, som slår fast at han ikke meldte seg på.

— Konferansene er rent lureri, men det kan jo hende at det finnes et paper her og der som er okay, men neppe noe mer enn okay, sier han.

Det er ikke første gang Waset har slått på stortromma og arrangert konferanser i stor skala. Forskerforum omtalt en lignende situasjon i 2019. Den gang skulle Waset arrangere 1550 konferanser med samme program, samme tidspunkt og i det samme lokalet.

Det viste seg å være én konferanse på to timer på et møterom på Smarthotel Oslo.

— Dette er ødeleggende fordi det skaper støy og det er lett å bli lurt, sier Anker.

Han forklarer hvordan slike konferanser kan få uheldige konsekvenser.

— Jeg er ofte med i ulike komitéer der jeg vurderer søknader til ulike stillinger. Der jeg jobber blir vi oppfordret til å tenke utenfor boksen i slike prosesser for å få inn nye perspektiver utenfor Ivy League-verden fra folk som har vært på konferanser eller skrevet i tidsskrifter jeg ikke kjenner til. Da kan slike konferanser være støyende på en CV der man ikke har tid til å sjekke hver detalj og ende opp med å bli lurt, sier Anker.

Krever 450 euro

Prisen for å delta på konferansene i Oslo varierer fra 450 euro til 250 euro. Den høyeste summen kreves av «Non-Student Oral/Poster Presenter Registration», mens studenter må ut med 350 euro. Hvis man bare skal delta, såkalt «Listener Registration», koster det 250 euro.

Waset er én av arrangørene som fikk mye oppmerksomhet da en internasjonal gravegruppe for journalister analyserte 175.000 vitenskapelige artikler fra fem av de største falske vitenskapsplattformene i et stort prosjekt kalt «Fake Science».

Den tyske allmennyttig forskningsorganisasjon Max Planck Society har tidligere gått ut og kalt Waset for et røverforlag.

Aftenpostens journalister deltok blant annet på en Waset-konferanse i Østerrike i 2018 med en artikkel skrevet av den avanserte svada-generatoren Scigen som klipper og limer fra datavitenskapelige forskningsartikler uten sammenheng.

Den gang møtte anslagsvis 40-50 opp på konferansen, og Aftenposten kunne fortelle om en rekke skuffede akademikere som innså at konferansen ikke var det de hadde sett for seg.

Khrono har forsøkt å komme i kontakt med Waset gjennom nettsiden til organisasjonen. Her har vi spurt om validiteten til konferansene og hvorfor Jörn Klein er oppført som en del av en komité han ikke visste om.

Organisasjonen har ikke besvart Khronos henvendelse.

— Del av et juksemarked

Klein skulle gjerne sett at norske universitetsledere kom enda tydeligere på banen i kampen mot «fake science».

— Det er et lederansvar å verne om vitenskapens omdømme. For en forsker kan det være ille å bli koblet til fake science på denne måten og da er det kjempeviktig at universitetsledere tar det til etterretning og gjør noe med det, sier han.

Professor i biologi ved Universitetet i Oslo (UiO), Dag O. Hessen, har skrevet boken «Sannhet til salgs» om «Fake Science»-problematikken. For ham er dette et kjent fenomen.

Dette er en del av et juksemarked, sier professor Dag O. Hessen.

— Jeg får to-tre tilbud om dagen om å delta på slike konferanser, eller sende inn artikler om hva som helst. Dette er del av et juksemarked som kan minne om pirattidsskriftene, sier han.

Noen av tilbudene kan ha elementer av faglighet, men mange av dem som opererer er motivert av penger, ifølge Hessen.

— Først og fremst er det snakk om inntjening og økonomi, hvor det faglige er underordnet.

Powered by Labrador CMS