Ingelin Noresjø, nestleder i KrF (t.v.), sier hun føler seg lurt av strukturdebatten. Her i panelet sammen med Mona Fagerås (SV) og Høyres Stig Tore Skogsholm. Foto: Hans Petter Sørensen

KrFs nestleder føler seg lurt av fusjons- og strukturprosessen

Debatt. Tverrpolitisk enighet, fra Frp til Rødt, om at vedtaket om å legge ned studiested Nesna i Nordland må reverseres.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nesna (Khrono): Nesna kommune og Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland inviterte til utdanningspolitisk konferanse tirsdag 27. august, noen timer etter at studiestart på studiested Nesna var unnagjort.

Innledere var Aksel Tjora og Sigurd Allern, henholdvis professor på NTNU og professor emeritus på Universitetet i Oslo. I tillegg Morten Mediå ansatt på Nord universitet.

Fakta

Studiestart på Nesna

Godt over 100 studenter, ansatte og andre deltok tirsdag 27. august på studiestart på campus Nesna, Nord universitet.

Studentene hadde ytret ønske om at rektor ikke var velkommen, men hun kom og ble møtt med en rolig protest.

Samme dag arrangerte Nesna kommune og Folkeaksjonen for høyere utdanning på Nesna en utdanningspolitisk konferanse der rundt 200 var til stede.

Innledere var Aksel Tjora og Sigurd Allern, henholdvis professor på NTNU og professor emeritus på Universitetet i Oslo. I tillegg Morten Mediå ansatt på Nord universitet.

Avslutningsvis var et bredt politisk panel samlet der Ap, Rødt, Frp, KrF, SV, Høyre og Venstre var representert med noen rikspolitikere og noen lokale politikere.

Avslutningsvis var et bredt politisk panel samlet der Ap, Rødt, Frp, KrF, SV, Høyre og Venstre var representert med noen rikspolitikere og noen lokale politikere.

I panelet satt fra Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget Martin Henriksen (Ap) Marit Knutsdatter Strand (Sp) og Mona Fagerås (SV).

Fra sentralt hold på Stortinget også Hanne Dyveke Søttar som sitter i kontroll- og konstitusjonskomiteen, og Ingelin Noresjø som er nestleder i Kristelig folkeparti (KrF). I tillegg Renate Nordnes (Rødt) og Stig Tore Skogsholm fra Høyre lokalt på Helgeland.

Noresjø (KrF): — Føler meg lurt

Ordstyrer for møtet var prost Olav Rune Ertzeid. Han startet med å spørre KrFs nestleder Ingelin Noresjø om hun følte seg lurt av fusjonsprosessen.

— Jeg føler meg lurt av fusjonsprosessen. Det var noen andre premisser som ble vektlagt. Man sa at dette ikke skulle bli farlig for Nesna og at Nesna skulle komme styrket ut. Når forslaget fra rektor kom, følte jeg meg så lurt, og jeg spør: Hva gjør det med folks forhold til oss politikere? Dette undergraver politikerrespekt. Dette er en lærepenge for oss alle. Vi holder hele samfunn for narr, studenter for narr. Vi kan ikke holde på sånn, svarte nestlederen i det ferkeste regjeringspartiet KrF, Ingelin Noresjø.

Søttar (FrP): — Rapporten er ikke verdt papiret den er skrevet på

Hanne Dyveke Søttar fra Fremskrittspartiet sitter i kontroll og konstitusjonskomiteen på Stortinget. Søttars utgangspunkt er at hun ønsker at man skal få gitt vedtaket i Nord-styret oppsettende virkning, og dermed stille hele Nesna-prosessen i bero, inntil Stortinget har fått grundig vurdert hele rapporten og begrunnelsen for vedtaket.

— Rapporten som ligger til grunn for Nord-styrets vedtaket er ikke verdt papiret den er skrevet på, sa Søttar, og la til at man kan få Riksrevisjonen til å vurdere saken.

Søttar vil på den andre siden ikke være med på å støtte et forslag fra SV der man overprøver vedtaket ved Nord universitet.

— Vi kan ikke først gi dem selvstyre og så komme etterpå og overprøve alle vedtak vi ikke liker. Men vi kan sjekke ut om de har gjort vedtak på et riktig grunnlag. Kontroll- og konstitusjonskomiteen er den eneste komiteen på Stortinget som kan ta opp saker på fritt grunnlag, og en slik undersøkelse vil jeg støtte.

Hun minnet også om at strukturreformen ble enstemmig vedtatt i Stortinget, selv om det var åtte forslag som ble stemt ned før endelig vedtak.

Les også:

Høring på Stortinget og vedtaksforslag

SV har fremmet en dokument 8-forslag om at Stortinget skal reversere vedtaket i Nord-styret. 30. september er det åpen høring i stortinget om forslaget.

SV har foreslått:

  1. Stortinget ber regjeringen om å stoppe den foreslåtte endringen av studiestedsstruktur ved Nord universitet.
  2. Stortinget ber regjeringen om å komme tilbake med en plan for hvordan man kan oppfylle intensjonene i Meld. St. 18 (2014–2015) om å styrke studiestedene slik at de kan bli mer betydningsfulle i sin region.
  3. Stortinget ber regjeringen om å legge fram en helhetlig plan for framtidig struktur for høyere utdanning i Norge.

Alle partiene i panelet på Nesna var tydelige på at de kunne støtte punkt 2 og 3, men noen av partiene med regjeringsposisjon etterlyste nye formuleringer på punkt 1.

SVs Mona Fagerås var tydelig på at hele poenget med å fremme dette vedtaket nettopp er punkt 1 i forslaget, og hun mente at hvis politikerne virkelig mente alvor med at de vil at Nesna skal leve må de støtte forslaget, og de må gjøre det i Stortinget nå i høst,

Martin Henriksen (Ap). Foto: Hans Petter Sørensen

Henriksen (Ap): — Føler en kime av håp

Martin Henriksen er utdanningspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet. Han er selv fra Harstad og sitter i Utdanningskomiteen.

— Slik jeg hører de andre partiene her er det en kime til håp. det er en kime til håp om at vi kan få til et vedtak som vil gavne Nesna. Vi er villig til å strekke oss langt, og når jeg kommer tilbake på Stortinget skal jeg banke på dørene til de av dere som er der. Hvis det er slik at det er mulighet til å finne fram formuleringer til vedtak som alle kan være med på, og som samtidig vil bidra til å snu situasjonen for Nesna, ja da må vi prøve å finne de løsningene, sa Henriksen.

Høyre: — Helt borti veggene

Stig Tore Skogsholm satt i panelet for Høyre. Han er nestleder i Alstadhaug Høyre.

— Styret på et universitet kan ikke herske over liv og død i en hel kommune, slik som vi ser i denne saken. Feil kan skje, og jeg har selv gjort feil, men de kan umulig ha sett rekkevidden av vedtakene, sa Skogsholm.

— Det er ikke Høyre-politikk å legge ned Nesna. Det er Stortingets politikk som ligger til grunn for at universitetsstyret kan gjøre slike vedtak. Og i denne saken ser vi dessverre at det skjer på svært så sviktende og dårlig grunnlag. Vi må kunne stille større krav til dokumentasjon når det er snakk om å legge ned en kommune. Det er rett ut sagt helt borti veggene at det kan gå på den måten, fortsatte Skogsholm.

Sp: — Stortinget som eventuelt må ta en slik beslutning

Marit Knutsdatter Strand (Sp) sitter i utdanningskomiteen på Stortinget.

— Høgskolen ble vedtatt opprettet av Stortinget, derfor er det bare Stortinget som også kan avvikle den, sa Strand.

— Gjennom støtte til dokument 8-forslaget til SV håper vi nå å få stoppet vedtaket i Nord-styret, Nå håper vi at KrF, Venstre og Frp gjennom de meninger de her uttrykker blir med oss og støtter forslaget, sa hun og la til:

— Vi skal ha utvikling og ikke avvikling på Nesna,

Rødt: — Dette er et ran

Renate Nordnes står på lista til Rødt på Alstadhaug.

Hun trakk fram at nedleggingen av Nesna framstår som et rent ran.

— Nord universitet fikk mange ekstra millioner nettopp for å styrke Nesna i en overgangsfase. Nå skal de spare 30 millioner, eller 2 prosent av budsjettet sitt på å legge ned. Og det kommer fram her at dokumentasjonen bak dette tallet er heller dårlig, trakk Nordnes fram

— Samtidig ser vi at Nybø hoster opp 600 millioner til et blått bygg i Bodø. Nei jeg er bare full av spørsmål, sa Nordnes.

Paneldeltakere, ordstyrer, ordfører og arrangementskomite. Foto: Hans Petter Sørensen

Ordstyrer prost Olav Rune Ertzeid ba de i panelet som ikke støttet kravet om at Nesna skal leve om å rekke opp hånden.

Han konkluderte raskt at dette var de enstemmige om.

Fagerås, SV: — Dere må ta stilling nå

Mona Fagerås fra SV uttrykte skuffelse over at Noresjø og de andre representantene fra partiene i regjering ikke tydelig kunne støtte SV sitt forslag.

— Dere snakker som om vi har god tid, men det har vi ikke. Nord-styret har vedtatt nedlegging. Den prosessen er i gang. Skal vi få stoppet og reversert dette må det skje nå i høst, sa Fagerås.

Hun la til:

— Dette er ikke valgkamp for meg. Vi mangler lærere og sykepleiere, vi må utvikle desentralisert utdanning for å lykkes med å fylle kompetansebehovet. Da kan vi ikke legge ned en utdanningsinstitusjon som her på Nesna.

UiT trakk seg, Nord ville ikke være med

Fram til søndag kveld trodde alle at UiT Norges arktiske universitet skulle stille på konferansen, men mandag publiserte viserektor Sveinung Eikeland, et innlegg i Khrono der han forklarer hvorfor UiT har trukket seg fra deltakelse på konferansen.

Han avslutter innlegget med å skrive at:

— Så er det et stykke fra å snakke om en situasjon til å gjøre noe post Nesna. UiT er ikke der i dag. Desentraliserte tilbud vil i fremtiden være enkle for alle å etablere. Også fra UiT og på Helgeland. UiT har også gjort det klart at vi ikke har noen planer om å overta aktiviteten til Nord universitet på Nesna, og at denne posisjonen ikke blir endret før Kunnskapsdepartementet ber oss om å vurdere å endre den.

Nord-ledelsen var ikke der

Khrono spurte Nord-rektor Hanne Solheim Hansen i etterkant av åpningen av studiestart om ikke hun skulle delta, og svaret var kort og greit:

— Nei.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS