Engasjementet på Nesna er stort. Rektor Hanne Solheim Hansen ankommer her åpningen ved studiestart. Foto:Hans Petter Sørensen

Debatten om studentene får fullføre utdanningen sin på Nesna er i gang

Avvikling. Rektor Hanne Solheim Hansen er tydelig på at hennes ønske er at de siste kullene som nå er tatt opp på Nesna, skal flyttes til andre steder de siste studieårene sine. Studentrepresentant protesterer.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nesna (Khrono): Khrono treffer rektor Hanne Solheim Hansen etter at det offisielle programmet for studiestart ved Nesna er avrundet. Det summer av aktivitet i de store rommene på universitetet, og hundrevis av folk er tilstede. De fleste er studenter og ansatte som har samlet seg for studiestart.

Jeg må si at jeg synes at det er flott at studentene har sine egne meninger, at de har engasjement.

Hanne Solheim Hansen

Noen andre har kommet for å delta på utdanningskonferansen som Nesna kommune og Folkeaksjonen for høyere utdanning og Helgeland arrangerer i fellesskap.

Vi tar med rektor ut for å få ørens lyd.

— Flott med engasjerte studenter

— Hva tenker du etter at studentene vendte deg ryggen?

— Jeg må si at jeg synes at det er flott at studentene har sine egne meninger, at de har engasjement, og det er flott at de viser det fram, sieer Nord-rektor Hansen.

— De ønsker fortsatt en beklagelse fra deg, men du mener du har gitt dem dette?

— Alle som har sendt meg e-post har fått egne svar fra meg. Jeg har også sagt at de uttalelsene studentene referer til var uheldige og aldri var ment slik de kom ut. Og at jeg beklager dette. Noe mer kan jeg ikke få gjort i den saken, svarer Hansen.

FAKTA

Studiestart på Nesna

Godt over 100 studenter, ansatte og andre deltok tirsdag 27. august på studiestart på campus Nesna, Nord universitet.

Studentene hadde ytret ønske om at rektor ikke var velkommen, men hun kom og ble møtt med en rolig protest.

Samme dag arrangerte Nesna kommune og Folkeaksjonen for høyere utdanning på Nesna en utdanningspolitisk konferanse der rundt 200 var til stede.

Innledere var Aksel Tjora og Sigurd Allern, henholdvis professor på NTNU og professor emeritus på Universitetet i Oslo. I tillegg Morten Mediå ansatt på Nord universitet.

Avslutningsvis var et bredt politisk panel samlet der Ap, Rødt, Frp, KrF, SV, Høyre og Venstre var representert med noen rikspolitikere og noen lokale politikere.

— Studentrepresentanten på Nesna spurte studentene om de var usikre og bekymret for om de får fullføre utdanningen på Nesna. Mange strakte armen i været. Hvordan vil det bli for studentene som nå går her?

— Vår plan er at vi skal avvikle aktiviteten på Nesna over en treårsperiode. Det betyr at vi ønsker å flytte de studentene som ble tatt opp i 2018 og i år, de siste årene av deres utdanning. Men nå skal vi inn i en dialog med studentene om dette, og vi må se på denne prosessen underveis, svarer Hansen.

— Vi har for få søkere til Nesna

— Da jeg kom hit til Nesna var det med fly fra Oslo via Bodø og Mo i Rana. Kjøreturen fra Mo i Rana til Nesna er ikke så lang. Reisen fra Nesna til Mo er på den ene siden ikke så lang, men heller ikke motsatt. Hvorfor skal dere flytte aktiviteten en times bilreise unna?

— Det er fantastisk fine bygg her på Nesna, men vi har dessverre ikke nok søkere til å fylle disse byggene med studenter. Det blir rett og slett for dyrt for oss å opprettholde aktiviteten her, sier rektoren, og fortsetter:

— I Mo har vi lokaliteter som vi kan drive samlingsbasert undervisning fra, og da kan vi få utnyttet våre ressurser bedre, noe som kan gi mer forskning og faglig aktivitet for Nord universitet.

— En nødvendig innsparing

Hun understreker at Nord universitet må utnytte infrastrukturen sin bedre, og nedlegging av Nesna er en slik nødvendig innsparing.

— I år har vi tatt opp 70 nye sykepleierstudenter i Mo. Vi mer en kompenserer for bortfaller ved at utdanningen i Sandnessjøen er avviklet. I Mo kan de også vise til en bedre gjennomstrømning av kandidater. Vi får altså flere sykepleier ut i arbeid. Dette viser at vi satser på Helgeland, og at vi klarer å levere kandidater også ved den løsningen vi nå velger, understreker Hansen.

— Når vi står her på Nesna, med funksjonelle bygg og over 100 år lange tradisjoner med lærerutdanning i veggene. Hva tenker du om at utdanningen skal avvikles?

— Det er viktig historie i veggene her på Nesna, men når vi ikke får et studentgrunnlag som er stort nok til å opprettholde aktiviteten slik den har vært, så må vi se på andre løsninger, sier Hansen.

Studentrepresentant på campus Nesna, Kathrine Øines Dishington Johnsen. Foto: Hans Petter Sørensen

— Vi kan kreve å studere ferdig på Nesna

Studentrepresentant Kathrine Øines Dishington Johnsen spurte studentene under studiestartsåpningen om de var bekymret for om de fikk fullføre utdanningen sin i Nesna eller ikke. Mange rakte hånden i været.

Til Khrono i etterkant understreker hun:

— Jeg kan love at vi allerede nå starter arbeidet med å sikre at studentene får fullføre den utdanningen de har begynt på, der de har begynt. Altså i vårt tilfelle på campus Nesna, sier Johnsen.

Altså skal vi jobbe hardt for at studentene skal få fullføre her de har begynt, og det betyr at det blir studenter på Nesna i hvert fall fram til våren 2024.

Kathrine Øines Dishington Johnsen

I sin tale til studentene trakk hun fram at jusprofessor på Universitetet i Oslo, Henning Jakhelln er hennes kilde for at dette er et helt legitimt krav for studentene.

— Altså skal vi jobbe hardt for at studentene skal få fullføre her de har begynt, og det betyr at det blir studenter på Nesna i hvert fall fram til våren 2024, poengterer Johnsen.

— Godt at denne dagen er over

— Hvordan føler du at åpningen var?

— Jeg er glad denne dagen er over. Som studentrepresentant har jeg ikke hatt noe med de aksjonene og planene studentene la opp til i dag å gjøre, understreker Johnsen.

— Jeg er sikker på at alle studentene vil huske studiestarten høsten 2019, men dessverre på feil premisser, men jeg er stolt av måten studentene viste sitt engasjement på, legger hun til.

— Og så må jeg bare fortelle; I år har vi fått overført sju studenter fra andre steder ved Nord universitet. Fire fra Levanger og tre fra Bodø. Etter en times undervisning sa de at de hadde helt gåsehud. Nå skjønte de alt snakket om hvor bra det er å studere i Nesna, og det etter bare en time, avslutter Johnsen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS