Nesna-studentene viste rektor Hanne Solheim Hansen ryggen under studiestartsåpningen på Nesna. Foto: Hans Petter Sørensen

Vendte rektor ryggen - krever fortsatt en beklagelse

Studiestart. Det var en lavmælt, men tydelig protest som møtte rektor på Nord universitet, Hanne Solheim Hansen da hun entret talerstolen under studiestart på Nesna.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nesna (Khrono): Rektor ved Nord universitet, Hanne Solheim Hansen, holdt åpningstalen på studieåpningen på Nesna.

Fakta

Prosessen på studiestedsstruktur ved Nord universitet våren 2019

Konstituert rektor, nå rektor på Nord universitet, Hanne Solheim Hansen presenterte sin rapport onsdag 24. april.

Rapporten foreslår at dagens ni studiesteder gjøres om til to campuser, tre studiesteder og to utdanningssteder med nett- eller samlingsbaserte tilbud.

Forslaget fra rektor Solheim Hansen om studiestedsstruktur ble behandlet første gang i Nord universitets styre 30. april. Rapporten er nå sendt på høring.

26. juni gjorde styret et vedtak. Nesna og Sandnessjøen avvikles som studiested, mens Namsos ble skjermet.

— Vi ønsker i år 6000 nye studenter velkommen. Nord universitet har i alt 12.000 studenter. Gratulerer med godt valg av institusjonen. Dere som skal studere her er både dyktige og heldige. Det er krevende å komme inn, og dere får et meget kompetent fagmiljø rundt dere, startet rektor.

— Vi vil ha en unnskyldning, lød det fra en av studentene, og litt senere:

— Vi er ikke annenrangs.

Hansen fortsatte sin tale:

Dere som skal studere her er både dyktige og heldige. Det er krevende å komme inn, og dere får et meget kompetent fagmiljø rundt dere.

Hanne Solheim Hansen

— Jeg har store forventninger til dere. Som ferdige kandidater kommer dere til å ha stor påvirkningskraft.

Hansen understreket overfor studentene at de ikke må være redde for å stille spørsmål, og at det å tørre å stille spørsmål er et viktig vitenskapelig prinsipp.

— Dere skal samtidig vise hensyn til deres medstudenter. Forholdet dere i mellom er selve grunnsteinen i et godt læringsmiljø. Dere må huske på at studietiden er en unik.

— Nord satser på Helgeland

Hansen trakk også fram at Nord universitet sterkt oppfordrer sine studenter til å reise på utveksling.

— Kjære alle sammen. Nord satser på Helgeland og på bærekraftig verdiskaping gjennom forskning og gjennom de kandidater vi leverer, sa Hansen.

Og i tillegg:

— Takk til alle våre dyktige ansatte som bidrar med kvalitet og engasjement. Dere er uunnværlige, sa Hansen, og avsluttet med et dikt av Marit Hjorthol om forventningsglede.

Ordfører: — Over 100 års erfaring

Hanne Davidsen (Ap) holdt tale etter rektor.

— Jeg er veldig glad dere har valgt Nesna. Her har vi over 100 års erfaring med å utdanne lærere. Kulturen sitter i veggene, startet Davidsen.

— Jeg pleier å si at jeg er ordfører i verdens minste universitetsby. Nesna har stolte tradisjoner som lærerutdanner, fortsatte ordføreren.

Hun trakk fram at i tidligere tider var det et stort økonomisk løft for familier å sende sine håpefulle til utdanning.

— Mange studenter måtte få mat og hjelp av innbyggerne på Nesna. Her har vi tradisjon for å ta vare å hverandre, og det er jeg veldig stolt av.

Ordførere trakk også fram at høgskolen, og nå universitetet, har vært en hjørnesteinsbedrift for kommunen i alle år.

— Men det er også mye annen aktivitet her. Vi har havbruk, reiseliv, Havblikk med resturant og scene. Vi har bergverksbedrift og en tett forekomst av kunstgressbaner. Og mange kafeer. Jeg håper dere får en fin studietid.

— Du har rett til å fullføre der du starter

— Er det mange her som er bekymret for om dere får fullføre utdanningen her på Nesna?

Kathrine Øines Dishington Johnsen

Studentrepresentant Kathrine Øines Dishington Johnsen har vært tydelig i sin kritikk av det mange studenter oppfatter som rektor Hanne Solheim Hansen sin beskrivelse av nesnastudentene.

Studentene har bedt om en offentlig beklagelse, og det mener de ikke de har fått.

— Er det mange her som er bekymret for om dere får fullføre utdanningen her på Nesna, spurte Johnsen forsamlingen, og svært mange studenter rakk opp hånda.

Johnsen noterte seg at langt flere enn 21 rakk opp hånda, en referanse til studenttallet som er oppgitt for Nesna.

— Denne saken er veldig klar og tydelig. Du har rett til å fullføre det studieprogrammet du har startet på, på det studiestedet du har begynt på, sa Johnsen.

Hennes referanse var professor Henning Jakhelln ved Universitetet i Oslo.

Nybø har sendt nytt brev til de ansatte på Nesna

Khrono har tidligere omtalt det første brevet Iselin Nybø sendte til de ansatte ved Nord universitet, Campus Nesna.

Nå har Nybø sendt et nytt brev med svar på nye spørsmål.

I brevet gjentar Nybø at hun har tillit til de beslutninger og det faglige grunnlaget for disse, som styret ved Nord universitet har gjort, og at departementet verken kan eller vil avsette styret.

Nybø understreker også at de innspill og rapporter som har kommet i sakens anledning ikke kan betraktes som varslinger.

Hun understreker avslutningsvis at beslutningen medfører omveltninger for de ansatte, og at hun forutsetter gjennomføringen av beslutningen om ny studiestedsstruktur gjennomføres i tråd med bestemmelsene om de ansattes medvirkning.

Dekan Egil Solli og rektor Hanne Solheim Hansen på tilhørerbenken under studietsartsåpningen. Foto: Hans Petter Sørensen

Slik begrunner studentene sin uvilje mot rektor

De tre tidligere, nåværende og påtroppende studentene Kathrine Øines Dishington Johnsen, studentrepresentant på Nesna, Anne Celine Blomberg, ny student og Jarle Skaug, som nylig har avsluttet studier på Nesna skriver:

«Din konsekvente uvilje til å beklage uttalelser, påvirker i aller høyeste grad hvordan du kan ta imot nye studenter. Dette signerer vi som både nylig fullført, pågående, og påtroppende studenter. Vi ber deg nok en gang, rektor Hansen, om å ikke komme til studiestedet på Nesna før du har kommet med en faktisk, konkret, ærlig og genuin beklagelse av de løgner du har kommet med», skriver de tre og fortsetter:

«En åpning av studieåret av en rektor som snakker så grovt nedsettende om oss og vår utdanning er både ubehagelig og uønsket. Studentene på Nesna, nye som gamle, ønsker ikke at du kommer, og dersom du velger å trosse studentenes ønsker kan du ikke påstå at det er av hensyn til å møte studentene på en god måte. Det kan de ansatte på Nesna gjøre uten din tilstedeværelse, i former som ikke vil medføre ubehag og påfølgende demonstrasjoner fra studentene. Din tilstedeværelse vil ta oppmerksomheten bort fra en positiv åpning av studieåret for studentene.»

Prosessen på studiestedsstruktur ved Nord universitet våren 2019

Daværende konstituert rektor, nå rektor, på Nord universitet, Hanne Solheim Hansen, presenterte sin rapport om ny studiestedsstruktur for Nord universitet onsdag 24. april 2019.

Rapporten foreslår at dagens ni studiesteder gjøres om til to campuser, tre studiesteder og to utdanningssteder med nett- eller samlingsbaserte tilbud.

Forslaget fra rektor Solheim Hansen om studiestedsstruktur ble behandlet første gang i Nord universitets styre 30. april. Rapporten ble så sendt på høring.

Høringsperioden for rapporten var fra 3. mai til 15. juni. Universitetsstyret hadde saken til endelig behandling og vedtak i sitt møte 26. juni.

26. juni gjorde styret et vedtak. Nesna og Sandnessjøen avvikles som studiested, mens Namsos ble skjermet.

4 millioner til utredning og forsvar av ny studiestedsstruktur

Denne våren mente ledelsen ved Nord universitet at det ikke holdt med egne krefter for å holde unna for medietrykket som ville bygge seg opp rundt studiestedsstruktursaken.

Det ble lyst ut et anbud i mars 2019, opplyser Nord universitet til Khrono. Firmaet Apeland fikk jobben. Rammen var en halv million kroner, og kontrakten er nå avsluttet.

Men det er ikke bare for å forsvare forslaget til ny studiestedsstruktur at Nord universitet har brukt konsulenthjelp. I 2018 mente universitetet at de ikke hadde kapasitet til å avslutte utredningen med ny studiesstedstruktur.

Konsulentfirmaet PwC vant i 2018 begge anbudene universitetet lyste ut for å utrede og begrunne den nye strukturen.

Regningen til PwC lyder på til sammen 2.798.575 eks mva, og arbeidet ble utført i perioden august 2018 fram til juni 2019.

Dermed er det klart at medregnet moms har Nord universitet kjøpt seg konsulenthjelp for totalt 4 millioner kroner (PR-regningen inkludert) i saken om ny studiestedsstruktur.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS