Søkerliste
Nekter å offentliggjøre hemmelig søker
Èn søker til rektorjobben ved Høgskolen i Innlandet ble unntatt offentlighet. Begrunnelse: Hensyn til søknadsprosesser i sin nåværende jobb. — Et demokratisk problem, mener fagforening.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
6. januar gikk søknadsfristen til rektorjobben ved Høgskolen i Innlandet ut. Etter at én kandidat trakk sin søknad, er det seks søkere som kjemper om å overta jobben etter Kathrine Skretting, som går av 1. mai.
To av søkere er interne - dekan Peer Jacob Svenkerud ved Handelshøgskolen i Innlandet og prorektor for samfunnskontakt ved høgskolen, Jens Uwe Korten.
En annen, dekan Stephen Dobsen ved Victoria University of Wellington på New Zealand, søker seg til jobben fra andre siden av verden.
Én av søkerne er unntatt offentlighet. Khrono har klaget på avgjørelsen om å unnta søkeren fra å bli offentliggjort, men har fått avslag på klagen.
— Kan skade virksomheten
I sitt svar skriver HR-direktør ved Høgskolen i Innlandet, Lars Petter Mathisrud, at avslaget er begrunnet med hensyn til søkerens nåværende arbeidsgiver.
«Den aktuelle søkeren er i dag ansatt i en virksomhet (ikke offentlig) som er inne i pågående prosjekter (søknadsprosesser mm) som har stor betydning for virksomhetens faglige virksomhet og økonomiske situasjon», skriver Mathisrud i en e-post.
Han skriver videre: «Søker har en rolle i denne virksomheten og i konkrete prosjekter hvor det vurderes som sannsynlig at en offentliggjøring av at han søker annen stilling kan skade virksomheten gjennom å skape usikkerhet og påvirke muligheten til å nå opp i konkurranse om aktuelle prosjekter negativt».
Khrono har klaget saken videre til Felles klagenemd.
Leder av Norsk tjenestemannslag (NTL) ved Høgskolen i Innlandet, Gro Vasbotten, er kritisk til beslutningen.
— Dette er den største statlige arbeidsplassen i området og en undervisningsinstitusjon, som jeg mener medfører at kravet om åpenhet er strengere enn andre steder. Det er et demokratisk problem, sier Vasbotten.
— Hvis vedkommende ikke blir innstilt har det mindre å si. Men det øyeblikket man går til innstilling og vedkommende blir innstilt til jobben, er styret nødt til å åpne saken. Vi i NTL er skeptiske til søkere som ikke tør å stå åpent fram og si at de søker på jobben.
Hemmelige søkere til toppjobber
Khrono har tidligere omtalt den utbredte bruken av hemmelige søkere til viktige jobber i universitet- og høgskolesektoren. Da Forskningsrådet utlyste toppjobben som administrerende direktør i høst fikk 6 av 15 søkere være unntatt offentligheten.
— Det er sørgelig at offentlige institusjoner har så lite respekt for loven og det som følger av den, sa leder i Pressens offentlighetsutvalg, Tron Strand, den gang.
Både den nye universitetsdirektøren i Bergen, Robert Rastad og administrerende direktør i Nokut, Kristin Vinje, og arvtageren etter John-Arne Røttingen i Forskningsrådet, Mari Sundli Tveit er blant dem som har vært hemmelige søkere til sine stillinger og fått statlige toppjobber den siste tiden.
Khrono klaget 8.desember inn hemmeligholdet i Forskningsrådet til Kunnskapsdepartementet, som ennå ikke har ferdigbehandlet saken.
Nyeste artikler
Demonstranter ødela for millioner: — Trist at universitetet blir møtt som en fiende
Når forsøk på inkludering fører til ekskludering
Ansatte reagerer på krav om høflighet på jobben i Sørøst
Planen for rektorvalget ved NMBU er klar
Styrk yrkesfagløpet og få flere i varig arbeid
Mest lest
Ansatte reagerer på krav om høflighet på jobben i Sørøst
Øyvind Eikrem har fått se mappen sin: NTNU og PST har hatt kontakt siden 2014
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Vil legge om doktorgradsutdanninger
Snart kan ingen lære norske elever fremmedspråk