Studentpolitikk

Skeiv representasjon blant UiOs mektigste studenter

Bare 1 av 35 studentpolitikere ved Universitetet i Oslo har ikke-vestlige navn.

Bare 2,9 prosent av representantene ved UiOs Studentparlament har ikke-vestlige navn. Bilde er fra studiestart i år.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Studentpolitikken ved Universitetet i Oslo (UiO) har et representasjonsproblem, slår studentavisa Universitas fast.

Etter en opptelling har de funnet ut at bare 2,9 prosent av Studentparlamentets representanter har ikke-vestlige navn.

Til sammenligning har 23 prosent, altså 6 av 26 representanter ikke-vestlige navn i Studentparlamentet ved OsloMet.

—⁠ Konsekvensene av manglende mangfold er noe vi allerede ser i studentpolitikken, og det haster med å få til endringene i sammensetningen av parlamentet fra neste valg, sier representant fra Arbeiderbevegelsens studentliste (A-lista) ved UiO, Eivind Yrjan Stamnes, til Universitas.

— Det må gjøres mer

Ifølge tall fra 2017 hadde 20 prosent av studentmassen innvandrerbakgrunn både ved UiO og OsloMet, skriver avisen.

Tallene teller imidlertid også med innvandrere fra vestlige land og internasjonale studenter som bor i Norge i over seks måneder.

Lederen for Studentparlamentet ved OsloMet, Marie Knutsen Bruntveit, sier til Universitas at de aktivt har jobbet for mangfold i parlamentet.

—⁠ Det må gjøres mer for at studenter med minoritetsbakgrunn kan kjenne seg hjemme i studentpolitikken og føle at de har eierskap til politikken som blir vedtatt, sier Bruntveit til avisen.

Mener flere kanskje ikke har funnet «sin» sak

Johannes Bergh, leder av Stortingsvalgsundersøkelsen ved Institutt for samfunnsforskning, er ikke overrasket over funnene til Universitas.

Likevel mener han det er alvorlig med manglende mangfold i studentpolitikken.

—⁠ Beslutninger som vedtas i studentparlamentet kan få uønskede konsekvenser for studentene som er underrepresentert, sier Bergh til Universitas.

Han tror at en av årsakene til skjevheten kan være at flere potensielle studentpolitikere med minioritetsbakgrunn ikke har funnet «sin» sak og at de dermed ikke er motivert til å engasjere seg.

— Det skal også understrekes at det ikke er gitt at studenter med minoritetsbakgrunn blir holdt ute av politikken. Det kan være at de har andre prioriteringer, for eksempel at at de velger studier fremfor politikk, sier Bergh til avisen.

Oppfordrer til rekruttering

A-liste-representant Eivind Yrjan Stamnes oppfordrer nå andre listekollegaer til å jobbe aktivt med rekruttering.

— Jeg tror det er mange tilfeldigheter som har ført til at det er for dårlig mangfold i Studentparlamentet ved UiO, men det bunner nok i stor grad ut i at listene ikke har hatt en bevisst holdning til situasjonen, sier Stamnes til Universitas.

Lederen for Studentparlamentet ved UiO, Runa Kristine Fiske, er glad for at det har blitt en diskusjon om mangfold i parlamentet.

— Vi håper dette kan bidra til en bevissthet rundt mangfold når listene rekrutterer. Vi ønsker oss veldig gjerne flere minoriteter i parlamentet og vi håper denne debatten kan bidra til at flere vil være med, skriver Fiske i en e-post til Khrono.

(Oppdatert med kommentarer fra leder i Studentparlamentet, Runa Kristine Fiske)

Powered by Labrador CMS