Semester hos nasa
Nasa søker norske studenter til praksis
I fjor inngikk Norsk Romsenter en avtale med Nasa om å gi norske studenter praksisplass hos dem, men bare noen få får dra.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
29. juni går fristen ut for å søke om å få en praktikantplass ved den amerikanske romfartsorganisasjonen National Aeronautics and Space Administration, bedre kjent som Nasa.
I fjor inngikk Norsk Romsenter en avtale med Nasa om å gi noen norske studenter praksisplass hos dem, gjennom Nasa sitt International Internship Program.
Nettavisen skrev først om dette.
En eller to studenter
Pål Brekke, forsker og seniorrådgiver ved Norsk Romsenter sier til Nettavisen at Nasa har hatt dette programmet i flere år, og at de fikk vite gjennom den amerikanske ambassaden at Norge ikke deltok i programmet. Men i fjor inngikk de altså en avtale.
En eller to studenter vil i høst få vite at de har blitt tatt opp i programmet til Nasa.
— Dette henger veldig høyt og det er et spennende prosjekt. Vi har en tilsvarende avtale med Esa (Europeisk romorganisasjon), men Nasa henger kanskje noe høyere, sier Brekke til avisen.
Var med å utvikle måne-rovere
I fjor ble tre norske studenter tatt opp som praktikanter hos Nasa. De ble valgt ut mellom rundt 20 søkere.
Simen Ekstrøm Sørensen (28) var én av dem. Han hadde da ett år igjen av en mastergrad innen elektronikk og datateknologi ved Universitetet i Oslo (UiO). Under oppholdet var han i Silicon Valley.
— Det er en så kul mulighet som dukker opp så få ganger i løpet av et karriereløp, at for min del var det en «nobrainer». Det var et lett valg, sier Ekstrøm Sørensen til Nettavisen.
I Nasa fikk han jobbe med å utvikle et 3D-mikroskop som Nasa planlegger å kunne bruke på små Mars-rovere og måne-rovere, og som kan komme til i litt ulendt terreng og kriker og kroker.
Må ha stor interesse for romforskning
For å søke på praktikantplassene må man være student på bachelor-, master- eller doktorgradsnivå innen vitenskap, teknologi, ingeniørvitenskap eller matematikk. Man må også:
- Ha snittkarakteen C eller bedre (B i det amerikanske systemet)
- Ha stor interesse for romforskning og romteknologi.
- Ha gode engelskkunnskaper.
- Være norsk statsborger.
Norsk Romsenter dekker utgifter som avgifter for praksisplassen (7500 dollar) og visum- og reiseutgifter opptil 15.000 kroner, men praktikantene må selv dekke kost og losji under oppholdet.
I første omgang er det Norsk Romsenter som siler ut fem kvalifiserte kandidater. Deretter avgjør Nasa.