pandemi

Nå kan meteren ryke. Viktig symboleffekt, sier studentleder

Både munnbind-påbud og den generelle anbefalingen om å holde en meter avstand til andre kan snart være en saga blott. Men studenter vil fremdeles kunne trenge oppfølging, sier studentleder Tuva Todnem Lund.

Tilbake på fysisk forelesning på OsloMet i slutten av januar. Nå kan trolig student Magnus Kolbjørnsgard og andre droppe både avstandsmeter og munnbind.
Publisert Oppdatert

Kravet om å holde én meters avstand og å bruke munnbind der meteren ikke kan overholdes er blant lettelsene regjeringen vil kunngjøre lørdag.

Allerede for to uker siden ble anbefalingen om meteren fjernet fra undervisningssituasjoner, og regjeringen anbefalte da full fysisk undervisning.

Både NTB, VG og Dagbladet viser fredag til regjeringskilder. Lørdag 12.februar blir det pressekonferanse klokken 10 med både statsminister, FHI-direktør og helsedirektør til stede.

– Vi nærmer oss tidspunktet for å løse opp gjenværende tiltak, sa statsminister Støre til VG fredag.

Lund: Vil fremdeles trenge oppfølging

— Dette vil bety mye, sier Tuva Todnem Lund, leder for Norsk studentotganisasjon (NSO).

— Det har vært mye usikkerhet rundt hva som har vært reglene nå, har man kunnet samle seg til pensumgrupper, hva med studentfrivilligheten? Dersom meteren nå forsvinner vil det være en viktig symboleffekt, og studenter vil vite at de både kan møte venner og drive med fritidsaktiviteter.

Men selv om man trolig vil kunne være sammen som før, advarer Lund mot å tro at alle tiltak kan forsvinne. Det vil fremdeles være studenter som må følges opp på individnivå, sier hun. Også studentfrivilligheten mener hun må følges opp.

— Jeg får tilbakemelding om at mange studenter er urolige. De har sittet mye isolert, og vet ikke hvem de egentlig studerer sammen med. Når de ikke gjør det, vil det kunne være en barriere å stille til fysisk undervisning, sier NSO-lederen.

Rektor: Revitalisering

Rektorer ved universitet og høgskoler har vært tydelig på at studenter nå må prioriteres.

— Nå får studentene livet sitt tilbake. Det tror jeg vil ha utrolig mye å si. Nå har det snart gått to år med dette, og det merkes. Også for oss som er voksne, men to år, det preger et ungt liv, sa Margareth Hagen, rektor ved Universitetet i Bergen, til Khrono da undervisningsmeteren kunne gåes bort fra.

Men også for ansatte vil det bety noe dersom meteren nå fjernes.

— En revitalisering!

Det skriver Dag Rune Olsen, rektor ved UiT Norges arktiske universitet, i en sms til Khrono.

— En ting er undervisningen, men all annen virksomhet som er viktig for fagutviklingen vår som seminarer og møter mellom forskere blir nå igjen mulig. Så er det å håpe at vi raskt igjenfinner ferdighetene til sosial omgang i fysisk møte mellom mennesker, skriver han videre.

Powered by Labrador CMS