Årets navn i akademia
Nå kan du foreslå hvem som bør bli Årets navn i akademia
Juryen ber om forslag til hvem som bør bli Årets navn i akademia 2022. Frist: 7. november.
For tredje gang skal Khrono gjøre ære på noen som dette året har utmerket seg i den akademiske offentligheten og skapt debatt.
Nå ber Khronos jury om innspill til hvem som bør være kandidat til å bli Årets navn i Akademia 2022. Avisas lesere, og alle andre som ønsker det, er velkomne til å nominere hvem de mener fortjener denne hedersbetegnelsen.
Kriteriene for å bli nominert er like enkle som de kan være vanskelige:
«Med tittelen Årets navn i akademia ønsker Khrono å gi oppmerksomhet til noen som i kraft av sine meninger eller handlinger har gjort seg bemerket og reist eller formet viktige debatter i og/eller utenfor akademia, eller som på annet vis har hatt betydning for akademia som en del av storsamfunnet i 2022.»
— Prisen har, sin unge alder til tross, i seg selv skapt mye oppmerksomhet og debatt, og det er bra sier juryleder og redaktør i Khrono, Tove Lie.
— 2022 har vært et år hvor akademisk frihet og akademisk ytringsfrihet har vært mye diskutert, akademikernes rolle og medvirkning i samfunnsdebatten har vært tema i flere saker. Mitt inntrykk er også at akademia mer enn på lenge har vært synlige i den offentlige debatten i året som snart er over, sier hun og nevner blant annet den pågående debatten rundt Forskningsrådet, mulig innføring av skolepenger, pengebruken i universitets- og høgskolesektoren, plagiatsaker, hatefulle ytringer og ikke minst nå - den ferske spionsaken i akademia.
— Det er mange utdelinger av priser i akademia, men Årets navn er alene i sin sjanger ved å gi oppmerksomhet til de som reiser viktige debatter. Juryen ser fram til å motta mange gode forslag, sier Lie.
I fjor nominerte leserne 22 kandidater. Da var det forsker og jurist Cecilie Hellestveit som ble kåret til Årets navn i akademia 2021. Juryen skrev i sin begrunnelse at hun sto fram som en uredd forsker med faglig tyngde og velbegrunnede argumenter da debatten stormet i kjølvannet av hennes uttalelser om internasjonalisering.
I finalen sto juryen igjen med tre kandidater: Professor Inger Skjelsbæk ved Universitetet i Oslo, rektor Klaus Mohn ved Universitetet i Stavanger og Cecilie Hellestveit, som til slutt trakk det lengste strået.
Nesnastudentene fikk tittelen i 2020 «fordi de har lyktes med å reise en viktig prinsipiell debatt om flere sider ved utviklingen av høyere utdanningspolitikk i Norge.»
Juryen plukket ut tre finalister. I tillegg til Nesnastudentene var finalistene den gang jussprofessorene Ingunn Ikdahl og Christoffer Conrad Eriksen ved Universitetet i Oslo samt samfunnsgeograf og pandemiforsker Svenn Erik Mamelund.
Fristen for å melde inn kandidater er 7.november, og Årets navn 2022 vil bli offentliggjort i desember.
Juryen består av Khrono-redaktør Tove Lie, Nupi-forsker Minda Holm, førsteamanuensis og tidligere leder i Akademiet for yngre forskere Jonas Stein, leder av Bergesenstiftelsen Karianne Bjellås Gilje og professor Tony Burner ved Universitetet i Sørøst-Norge. De to sistnevnte er nye jurymedlemmer etter at Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås og professor emeritus Rune Slagstad i år er ute av juryen.
Send forslag med en kort begrunnelse til redaksjonen@khrono.no og merk e-posten med «Årets navn 2022».