Parlamentsleder Michael Melbye (t.v.) ba om at mistillitsaken mot ham skulle behandles i åpent møte onsdag kveld. De øvrige mistillitsakene gikk bak lukkede dører. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Vedtok mistillit mot 2 av 5

Studentparlamentet ved Høgskolen i Sørøst-Norge vedtok mistillit mot to av fem medlemmer i arbeidsutvalget onsdag kveld. Dette til tross for at det er uklart om de var vedtaksdyktige.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Drammen (Khrono): Rett etter at rektor Petter Aasen hadde erklært at han ikke hadde tillit til Studentparlamentet og trakk tilbake all støtte, skulle det samme parlamentet behandle mistillitsforslag mot et samlet arbeidsutvalg i Studentdemokratiet i Sørøst-Norge.

Samtlige fem medlemmer i arbeidsutvalget hadde et mistillitsforslag rettet mot seg da parlamentsmøtet startet.

Etter møtets behandling var mistilliten mot to av medlemmene, Eton Williams og Elin Gravningen trukket, og forslaget mot politisk nestleder Petter Sætre utsatt fordi han er i permisjon.

Mistillit mot to ble vedtatt

Det var dermed leder Michael Melbye og Tine Haukenes Mitchell som fikk mistillit vedtatt mot seg, med henholdsvis 16 og 15 av 20 stemmer.

Erland Lønnerød forlot møtet rett før starten av behandlingen av mistillitsforslaget, og før møtet skulle lukkes.

Møteleder Kim Kantardjiev gjorde det tidlig klart at det var usikkert om parlamentet i det hele tatt var vedtaksdyktig fordi det i følge vedtektene skal være en kontrollkomité til stede. Denne komitéen er ennå  ikke oppnevnt. I tillegg er det fortsatt uklart om parlamentet hadde reell myndighet til å vedta mistillit mot arbeidsutvalget siden samtlige representanter er urnevalgt, og ikke valgt av parlamentet.

Ikke engang jusprofessor Jan Fridthjof Bernt er helt sikker på dette.

Fire av mistillitssakene ble behandlet i lukket møte, mens leder i Studentparlamentet, Michael Melby, ønsket at mistillitsforslaget skulle behandles i åpent møte.

Presedens for en sterk organisasjonskultur

Vegard Nilsen, som fremmet mistillitsforslaget, forklarer at det var enkelt å trekke forslagene mot Williams og Gravningen:

— De har vist stor respekt for parlamentet, og leverte massive kontradiksjoner i forkant av møtet.

Han mener at vedtakene gir et tydelig signal.

— Dette er et parlament som forstår sitt ansvar og som har satt en presedens for en sterk organisasjonskultur ved Høgskolen i Sørøst-Norge i fremtiden, sier han, og legger til at dette uansett er en vanskelig sak som har pågått lenge.

— Det er vondt

Parlamentesleder Michael Melbye, synes det har vært vondt å bli pekt mot for noe han mener fellesskapet står for.

— Det har vært en vanskelig dag, en vanskelig prosess med mye ny informasjon i møtet som har vært tung å høre.

— Hvordan er det å vite at parlamentet ikke har tillit til deg?

— Det er vondt, ja. Spesielt når man ikke har debattert faktiske forhold, men bare overfladiske ting, sier Melbye, og fortsetter:

— Jeg unner ingen å gå gjennom samme prosess. Det er mye arbeidsutvalget ikke har fått til, og det er mye parlamentet ikke har fått til. Hvordan vi har kunnet få ting til sammen er det som har manglet, og som nå har kulminert i mistilliten.

Sender et ganske tydelig signal

Michael Melbye ble i møtet spurt om han var klar over rektor Petter Aasen sin avgjørelse om å kutte all støtte til parlamentet.

— Jeg visste at noe kom, men jeg hadde ikke forutsett hvor sterkt det ville bli, sa Melbye.

Til Khrono etter møtet sier Melbye at det hele er surrealistisk.

— Man ser ikke for seg at noe slikt kan skje. Det sender et ganske tydelig signal, og vil nok skape debatt i fremtiden. Men jeg håper bare at studentdemokratiet får de ressursene det trenger senere, sier han, og fortsetter:

— Samtidig er det bra at rektor trakk fram at styrene på campusene fungerer. 80-90 prosent av studentdemokratiet på HSN er flinke folk som jobber godt, og jeg er takknemlig for at de ikke blir rammet av det vi 26 tillitsvalgte sentralt avgjør.

Parlamentsmedlem Vegard Nilsen, som fremmet mistillitsforslaget, mener at rektor ikke akkurat gjør noe for å hjelpe studentparlamentet.

— Men samtidig så tvinger han oss til å plassere ansvar, sier han, og tenker seg om:

— Jeg synes det er en forhastet beslutning å gjøre dette i et offentlig forum, når parlamentet har villet skjerme omdømmet. Jeg tipper det er en del studenter som har endret sitt syn på rektor etter dette., sier han

Et av de bedre møtene

Eton Williams uttalte under debatten i behandlingen av mistillitsforslaget, at tonen i dagens møte har vært, på tross av et heller tungt innhold, langt bedre enn i tidligere parlamentsmøter. Han mente at det har vært mye penere ordbruk, og at det har vært en positiv utvikling.

Melbye er enig:

— Det har vært av det bedre av det vi har hatt, til tross for innholdet. Ordstyrerne har vært sentrale, og har ledet dette på en fantastisk måte, sier han om Kim Kantardjiev og Christian Bjerke.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS