gikk tapt i raset
Mistet vitnemålet under raset. NTNU ville ikke lage duplikat, men lover løsning
Nå lover universitetet å løse saken på best mulig måte.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
(Saken er oppdatert med et e-post-svar fra prorektor Marit Reitan ved NTNU)
Da kvikkleireraset rammet nabolaget i Gjerdrum i romjula, mistet Kristin Hellesø-Knutsen huset og alt hun eide. Blant eiendelene var vitnemål for hovedfag og doktorgrad fra NTNU og Universitetet i Stavanger.
Men NTNU kunne ikke gi henne et duplikat av det tapte vitnemålet. Ifølge Hellesø-Knutsen tilbyr universitetet henne en såkalt «rett kopi», men det gir henne problemer med bruk ved senere anledninger.
Hun fortalte først om avgjørelsen fra universitetet i en Twitter-melding onsdag kveld:
Lover å løse saken på «best mulig måte»
Universitetet i Stavanger sørget for å sende Hellesø-Knutsen et duplikat av doktorgradsvitnemålet sporenstreks. Men NTNU vil ikke sende et duplikat av hovedfagssvitnemålet. Det syntes Hellesø-Knutsen er trist.
— Og det er trist nok å ha mistet originalene med segl i fløyelsmappe, så ikke engang duplikater kan erstatte det, skriver hun i en melding til Khrono.
Khrono sendte sendt onsdag kveld spørsmål til NTNU. I dag rykket prorektor Marit Reitan rykket ut på Twitter:
— Jeg har nettopp hatt en hyggelig samtale med Kristin Hellesø-Knutsen, og diskutert saken. NTNU løser nå dette på beste mulig måte, skriver hun.
Du kan lese et lenger skriftlig svar fra Reitan nederst i teksten.
BLI VARSLET
OM SISTE NYTT
Last ned Khrono-appen og få varsel om de viktigste nyhetene - både nasjonalt og nær deg
-
— Hårreisende
Allerede onsdag kveld reagerte flere ved å gi NTNU klar beskjed om at universitetet måtte rydde opp.
— Nei nei nei. Det går faktisk ikke an. Her må det bare fikses, NTNU, skrev stortingsrepresentant Mathilde Tybring-Gjedde.
— Det er jo helt hårreisende! skrev Arbeiderparti-politiker Hoda Imad.
— Nei nei nei, dette vil vi ikke være bekjent av, vel?! Dette årnær sæ, sant? Jeg mener, det er restriktiv, og så er det sunn fornuft og skjønn, sant, skrev NTNU-professor Kristin Melum Eide.
Får ikke duplikat når det eksisterer en kopi
På nettsidene sine skriver NTNU at man kan søke om et duplikatvitnemål, altså en kopi av orginalt vitnemål stemplet med «DUPLIKAT». De gjør imidlertid oppmerksom på at det ikke er bare-bare å få et duplikat.
«NTNU har en restriktiv praksis med hensyn til å utstede duplikat, etter anbefalinger fra Universitets- og høgskolerådet (UHR). Det kreves dokumentasjon på tapet, f.eks. kopi av politianmeldelse hvis det er stjålet eller bekreftelse fra forsikringsselskap ved brann».
NTNU skriver også at de ikke kan gir ut duplikat, når det eksisterer en kopi av vitnemålet. Det skal de først ha begrunnet avslaget med overfor Hellesø-Knutsen.
— Det er ikke sikkert det er så åpenbart for andre, men vitnemål fra doktorgrad og kanskje også hovedfag er sånn folk rammer inn og henger på veggen. Det blir ikke helt det samme med en kopiert stensil, skriver Hellesø-Knutsen til Khrono.
NTNU: — Jo eldre et tapt vitnemål er, jo vanskeligere vil det være lage et duplikat som fungerer godt
Khrono sende sent onsdag kveld spørsmål til NTNU om hvorfor man ikke kunne innvilge et duplikat i dette tilfellet og hva som skal til for å få et duplikat. I en e-post torsdag ettermiddag skriver prorektor Marit Reitan følgende:
«Et vitnemål er et juridisk dokument, som er underlagt strenge regler. Vi kan ikke gjenskape et vitnemål i sin opprinnelige form. Vi bevarer kopier av alle vitnemål, og hvis studenter mister vitnemålet, får de en kopi av originaldokumentet, signert og stemplet som rett kopi. Vi kan også skrive en bekreftelse på at dette er en riktig kopi som er utstedt av NTNU, fordi originalen har gått tapt. Dersom NTNU ikke har en kopi av originalen, kan vi lage et duplikat av vitnemålet. Disse retningslinjene er i tråd med anbefalingene fra Universitets- og høgskolerådet og gjelder hele sektoren.
Det er viktig å presisere at et duplikat heller ikke er en gjenskaping av originaldokumentet. Et duplikat ser ut som en kopi, og det står «DUPLIKAT» med store, røde bokstaver på hver side. Arbeidsgivere spør ofte hvorfor duplikat-vitnemålet ser ut som det gjør.
Det aktuelle vitnemålet er fra 2003. Jo eldre et tapt vitnemål er, jo vanskeligere vil det være lage et duplikat som fungerer godt. Graden eller studieprogrammet finnes kanskje ikke lenger, fakultetet har byttet navn, og dokumentet må signeres med dagens dato. I forhold til jobbsøking og dokumentasjon av utdannelse, er kandidater bedre tjent med en kopi av originalvitnemålet, enn med et duplikat.
Det er viktig for meg å understreke at jeg har stor sympati med Kristin Hellesø-Knudsen og medfølelse med det som har skjedd med henne. Jeg har også forståelse for behovet for å gjenskape livet fra før raset.
Jeg har i dag snakket med Hellesø-Knudsen på telefon for å forklare saken, og vi har blitt enige om hvordan dette skal løses fra NTNUs side. Hun får tilsendt ny karakterutskrift, kopi av originalvitnemålet og et brev fra NTNU som bekrefter at vitnemålet er en kopi, fordi originalen har gått tapt».
Nyeste artikler
Forskaren vaks opp i Israel. No veit han ikkje om han vil reisa tilbake
Nordisk Østforum legger ned. Forskere vil ikke lenger skrive skandinavisk
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut