lærerutdanning
Mer penger til halvstuderte lærere
Seks universiteter og høgskoler får tildelt penger for å få halvstuderte lærere til å fullføre utdanningen. Se hvilke her.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Flere ukvalifiserte lærere skal få muligheten til å fullføre sin påbegynte lærerutdanning.
Seks universiteter og høgskoler får midler til skreddersydde studieopplegg for grunnskolelærere som har minst 150 studiepoeng, men som ikke har fullført utdanningen.
Les også: Skal få halvstuderte lærere i Nord-Norge til å fullføre utdanningen
— For mange er terskelen for å gå tilbake skolebenken høy. Jeg har stor tro på at skreddersydde tilbud er det som skal til for at flere gjør nettopp det. Dette tilbudet bidrar til at ansatte i skolen kan få formell kompetanse. Fullført utdanning er et gode for dem det gjelder, men ordningen bidrar også til å redusere andelen ukvalifiserte lærere i norske klasserom, og det er viktig for elevene våre, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim i en pressemelding.
De seks som til sammen får seks millioner kroner er:
- Høgskolen på Vestlandet: 2,5 millioner
- Høgskolen Innlandet: 1,2 millioner
- Samisk Høgskole: 0,2 millioner
- Høgskolen i Østfold: 0,5 millioner
- Nord Universitet: 0,8 millioner
- Universitetet i Tromsø: 0,8 millioner
Startet i Nord-Norge
Ordningen har vært prøvd ut i Nord-Norge med godt resultat. Ved UiT og Nord universitet ble de første studentene tatt opp høsten 2019. Til sammen er rundt 90 personer tatt opp til ordningen i Nord-Norge til nå, og 15 er hittil uteksaminert.
– Tall fra 2019 viser at Troms og Finnmark, som da var to fylker, lå på topp tre over fylkene med høyest andel årsverk utført av ukvalifiserte lærere. Derfor har regjeringen blant annet gitt penger til denne ordningen og innført en ordning for å slette studiegjeld for lærere som tar seg jobb i Nord-Norge, sier Asheim.
I desember i fjor fikk så Høgskolen i Innlandet, Høgskolen i Østfold og Samisk høgskole til sammen 2,1 millioner kroner til et undervisningsopplegg som skal få flere til å fullføre grunnskolelærerutdanning.
Nå får alle disse nye midler, mens Høgskulen på Vestlandet er ny på listen.
3800 ukvalifiserte
I hele landet var det per 1. oktober 2019 3800 ukvalifiserte lærere, det vil si at andelen årsverk utført av ukvalifiserte lærere var 4,2 prosent. Tidligere Finnmark fylke hadde den høyeste andelen med 7,6 prosent, fulgt av tidligere Akershus fylke med 6,7 prosent og tidligere Troms fylke med 6,3 prosent.