nye koronatiltak i bergen

Mer hjemmekontor, mer munnbind og mindre sprit. Slik blir de nye tiltakene i Bergen

Bergen kommune har strammet inn på en rekke områder. Hva betyr det for ansatte og studenter?

— Noe digital undervisning vil nok foregå hjemmefra, heller enn fra kontoret, sier rektor ved UiB, Dag Rune Olsen.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag strammet regjeringen inn med nye nasjonale koronatiltak. Det ble også varslet om strenge lokale tiltak i Oslo.

Tirsdag holdt Bergen kommune sin korona-pressekonferanse i forbindelse med de økende smittetallene de siste ukene. Her ble det informert om flere lokale skjerpede tiltak. Fra om med natt til torsdag gjelder følgende:

  • Forbud mot private sammenkomster med mer enn 10 personer (dette gjelder ikke for kohorter av små barn).
  • Forbud mot mer enn 50 deltakere på offentlig arrangement uten fast sitteplass.
  • Påbud om munnbind på kollektivtransport, og andre offentlige steder der man ikke kan opprettholde en meters avstand.
  • Registrering på serveringssteder.
  • Innslippsstopp og stopp av salg av sprit kl. 24 for steder som serverer alkohol.

I tillegg har Bergen kommune denne anbefalingen:

Alle i Bergen kommune som kan ha hjemmekontor, skal ha det. Kommunen ber arbeidsgivere om å innføre dette for dem som kan.

Disse nye tiltakene skal i utgangspunktet vare i fire uker i Bergen.

Hva betyr dette for studenter og ansatte i Bergen? Ikke så altfor mye, skal vi tro rektorene ved Universitetet i Bergen og Høgskulen på Vestlandet.

Hjemmekontor ved UiB

Rektor ved Universitetet i Bergen (UiB), Dag Rune Olsen sier til Khrono at de opprettholder undervisningsaktiviteten som før.

— Der blir det ingen endringer, men de ansatte hos oss som kan ha hjemmekontor, skal ha det. Noe digital undervisning vil nok derfor foregå hjemmefra, heller enn fra kontoret. Bergen kommune har kommet med en tydelig oppfordring om å begrense tilstedeværelse på kontoret, knyttet til smittefare på kollektivtransport, sier han.

Olsen legger til at hjemmekontor eller ei planlegges i samarbeid med nærmeste sjef. Han sier og at UiB i en periode kommer til å tilby munnbind til studenter.

Leder for Studentparlamentet ved UiB, Sandra Lid Krumsvik sier hun er glad for at studentene fortsatt vil kunne studere innenfor trygge rammer.

— Det blir jo ingen større omveltninger ved UiB, men samtidig blir det krevende for studentene å ha et sosialt liv. Det gjør meg bekymret. Byrådslederen nevnte også at vi er på vei inn i en mørketid med fare for høstdepresjoner. Det gir desto større grunn til å uroe seg for studentenes psykiske helse, sier hun.

Krumsvik oppfordrer sine medstudenter til å holde aktiviteten oppe, så mye det går an:

— Møt hverandre i organiserte aktiviteter der smittevernreglene blir ivaretatt. Fortsett å være nysgjerrige, delta i undervisning, og på eksamen!

Syns dagens tiltak er tilstrekkelige

Rektor ved Høgskulen på Vestlandet (HVL), Berit Rokne sier at de allerede har gode nok tiltak, og at hun ikke ser noen grunn til å endre på disse.

— Vi har allerede rigget til undervisningslokaler i tråd med avstandskravene. Vi ønsker å ha studenter på campus innenfor de rammene som gjelder. Det blir ikke noen endringer for oss. Vi vil gjøre tilpasninger hvis det kommer smitte blant våre studenter. Det viktige for oss er at studentene kommer seg gjennom studiene og får tatt eksamen, sier hun til Khrono.

Hun er opptatt av å ikke legge større begrensninger enn nødvendig.

— Blir det noen konsekvenser for de ansatte? Blir det større pålegg om hjemmekontor?

— Vi har den åpningen for våre ansatte. De kan flekse mellom å ha hjemmekontor og å være på campus. Noen ansatte må være på campus — men det er viktig med fleksibilitet her. Vi gjør avveiinger hele tiden, sier hun.

Kun digital undervisning ved NHH

Studentene ved Norges handelshøyskole (NHH) må belage seg på digital undervisning de kommende ukene. Det ble bestemt allerede på fredag.

— All fysisk undervisning avlyses fra mandag, sa kommunikasjondirektør Geir Mikalsen til Bergens Tidende i forrige uke.

Den såkalte NHH-kjelleren, studentlokalet på høgskolen, ble stengt klokken 18 fredag.

VID Vitenskapelige høgskole i Bergen melder om at ansatte som ikke har virksomhetskritiske funksjoner i førstelinje eller undervisning jobbe hjemmefra framover. Samtidig vil eksamen og fysisk undervisning avholdes som planlagt for bachelorstudenter, og campus vil fortsatt være åpent.

De studentene og ansatte som oppholder seg på campus skal bruke munnbind i alle sammenhenger hvor det er krevende å overholde en meters avstand.

— Det er et mål fra VID Bergen sin side å holde undervisningen oppe så langt det lar seg gjøre, skriver Vidar Brundtland Steder, Seksjonssjef for seksjon for kommunikasjon og markedsføring.

Endringslogg: Saken ble oppdatert med informasjon fra VID 29.10.20 kl. 12.52

Powered by Labrador CMS