desentralisert utdanning
Mener storbyene tjener på studiesentre på landet
Statsråd Ola Borten Moe trekker frem utdanningssentrene som noe byer som Trondheim, Bergen og Oslo også vil få nytte av.
Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe har vært med på å gjenreise Nesna som utdanningssted, og sammen med resten av regjeringen ønsker han mer satsing på desentralisert utdanning. Det har ikke alle i sektoren vært like fornøyd med, men Borten Moe mener det er underkommunisert hva satsingen kan betyr for de som bor i storbyene.
— Jeg har lyst å si at det er lett å henge merkelapper på Nesna og studiesentere å kalle det distriktspolitiske grep. Det er det òg, men det er og relevant for store byer som Bergen, Trondheim, Stavanger og Oslo, sier statsråd Ola Borten Moe til Khrono.
Ser til Tynset
Påpekingen fra statsråden kommer i Stavanger der han har vært med på presentere søkertallene fra Samordna opptak.
— Har dere sett på søkertallene om flere velger utdanning i distriktene?
— Nei, men vi vet fra før av at tilbørligheten til å søke og bli der du utdanner deg er stor. Spesielt på profesjonsutdanningene. Det er stor korrelasjon med geografi, hvor du tar utdanningene og hvor du ender opp. Det er et uhyre viktig poeng for oss, men.. sier Borten Moe.
Selv om man får flere utdanningssystemer i distriktene er han opptatt av at dette er noe folk fra de store byene kan tjene på også. Det har han sett eksempler på i sin egen hjemby, Trondheim.
— På Tynset kan man ta en bachelor i sykepleie på deltid. Det tar fire år, og skal jeg tippe, så er det ganske mange fra Trondheim som velger Tynset. Nettopp fordi de da kan jobbe, ha en inntekt, forpliktelser og et liv ved siden av studiet. Det kan man ikke i Trondheim, sier statsråden.
Med et smil, og på trøndersk naturligvis, legger han til at han er villig til å vedde på at mange trøndere velger å utdanne seg på Tynset.
Gerd på 33
Det er for øvrig ikke første gang statsråden referer til Tynset. I et intervju med Khrono i januar snakket han om den varslede reformen for desentraliserte utdanninger.
— Det er en nasjonal tilnærming. Vi må nå Gerd på 33 fra Tynset med tre barn og bikkje, i like stor grad som vi må opprettholde et godt tilbud i Oslo, Trondheim og Bergen. Både tilgang til studietilbudene i hele landet og etter- og videreutdanning kommer til å være kjempeviktig i årene fremover og drives fram av trendene jeg snakket om innledningsvis, sa han til Khrono den gang.
Får mange søkere fra byer
Så da tar vi en telefon til Tynset. Nærmere bestemt Tynset studie- og høgskolesenter ved daglig leder May Tove Dalbakk.
— Jeg kan bekrefte at statsråden har rett der. Vi får en god del søkere fra både Trondheim og området rundt Trondheim. Mye av årsaken er nok at de kan ta utdanningen på deltid og bo et annet sted, sier hun.
Borten Moe besøkte studiesenteret i januar, og kan i så måte anklages for litt juks på veddemålet. Men rett har han altså, mange fra Trondheim velger Tynset som ligger drøyt to og en halv time sør for NTNU.
— Tilbakemeldingen fra studentene våre er at mange har behov for det ekstra året de får hos oss. En fordel er at de da kan jobbe ved siden av, men også at de får et ekstra år på å fordøye og forstå stoffet bedre, forklarer Dalbakk.
Utdanningen går samlingsbasert og over nett. På Tynset har de tre faglærere og samarbeider sammen med Høgskolen i Innlandet (HINN) om utdanningen. Halvparten av studiet går til praksis.
— Nå har vi tredje kullet med sykepleiere inne. Det er et studie som får gode søkertall. Totalt tar vi opp rundt 30 studenter hvert år, sier Dalbakk.
Søkertallene fra samordna opptak viser at 500 har søkt plass ved Tynset til høsten. 77 personer har det som førstevalg. I fjor tilbydde de 20 plasser og fikk 596 søknader. Disse søkertallene er med som motivasjon for dem til å starte opp enda en utdanning som er lagt opp på samme måte.
— Vi som studiesenter er veldig fornøyd med regjeringens satsing på slike sentere. Det gjør og at vi har et håp om å få finansiert et vernepleiestudie på samme måte som sykepleie. Det ønsker vi å lage sammen med HINN. Vernepleiere er noe som det er stort behov for lokalt, regionalt og nasjonalt, forhåpentligvis kan vi være med å tette noen hull der, sier Dalbakk.