Depositum

Mener samskipnadene må rydde opp uten at det går utover velferdstilbudet

Arbeiderpartiet omtaler det som urovekkende at samskipnadene sier at krav om forsinkelsesrenter kan gå utover studentene. De vil ta opp saken med statsråden.

Lise Selnes, talsperson for forskning og høyere utdanning i Arbeiderpartiet, peker på at samskipnadene hadde et samlet overskudd på 300 millioner kroner i 2021, og dermed bør klare å betale ut forsinkelsesrenter uten at det går utover tilbudet til studentene.
Publisert

— Det er urovekkende at noen samskipnader gir uttrykk for at tilbakebetalingen kan gå på bekostning av velferdstilbudet til studentene, sier Lise Selnes, talsperson for høyere utdanning og forskning i Arbeiderpartiet.

Som Khrono har skrevet tidligere, har åtte studentsamskipnader hatt en ulovlig depositumspraksis når de har leid ut studentboliger. Det kommer til å koste dem dyrt.

Ikke bare betaler de tilbake depositumene til studentene, tilsvarende minst 160 millioner kroner. De er også nødt å betale forsinkelsesrenter. Og disse er betydelig høyere enn den vanlige renta. Men studentene må selv ta kontakt for å få pengene.

Totalt skylder studentsamskipnadene rundt 63 millioner kroner i forsinkelsesrenter til nåværende og tidligere leietakere, viser Khronos beregninger. Flere samskipnader har signalisert at dette kan gå på bekostning av velferdstilbudet.

Vil ta opp saken med statsråden

— Samskipnadene må rydde opp på en slik måte at de berørte studentene får tilbake de pengene de har krav på, uten at det går utover velferdstilbudet, sier Selnes.

— En skulle tro det er mulig å rydde opp i dette uten at det går utover studentene, sier hun.

Arbeiderpartiets talsperson mener også samskipnadene bør ta en aktiv rolle for at alle som har rett på penger skal få de utbetalt.

— Her er samskipnadene den sterke part, og da må de ta ansvar og være veldig tydelige på hva studentene skal gjøre for å få utbetalt de rentene de har krav på. Dette er noe vi vil ta opp med statsråden.

Ulovlig depositumspraksis

Bakgrunnen for saken er at førsteamanuensis Marius Storvik i høst fikk publisert en vitenskapelig artikkel der han hevdet at 8 av landets 16 samskipnader hadde en ulovlig depositumspraksis, fordi de krevde at depositumet for studentboliger ble satt inn på en konto som samskipnadene selv kontrollerte. Loven sier at pengene skal settes inn på en konto som en nøytral tredjepart kontrollerer.

Artikkelen førte til at samskipnadene sluttet med depositum og tilbakebetalte depositumspengene til leietakerne. Men studenter har etter husleieloven også krav på å få tilbakebetalt forsinkelsesrenter fra den dagen depositumet ble ulovlig innbetalt.

Powered by Labrador CMS