Palestina

Mener PSTs bildebruk er kritikkverdig

Jussprofessor Terje Einarsen ved UiB reagerer etter at PST brukte et bilde av en NTNU-ansatt palestina-aktivist i et foredrag.

Juss-professor Terje Einarsen har selv engasjert seg i krigen på Gaza. Han reagerer på at PST valgte å bruke et bilde av en enkelt Palestina-demonstrant i en presentasjon ved NTNU.
Publisert

— Å lage en sånn presentasjon som det der, er kritikkverdig. Det bildet der kan tolkes som at en har fått Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sitt stempel på at de kobler Palestina-demonstrasjoner med ekstremisme. En må huske at sosiale medier kan brukes, og misbrukes, til mye, sier Terje Einarsen.

Jussprofessoren ved Universitetet i Bergen viser til bildet fra et foredrag ved NTNU der en ansatt i PST brukte et gjenkjenbart bilde av en kjent Palestina-demonstrant ved universitetet, professor Bassam Hussein, til å illustrere et lysbildeark om politisk motivert vold og ekstremisme.

Sammen med bildet om av Hussein var det et bilde av to ti år gamle avisoppslag der overskriftene brukte ord som rasisme og jødehat. 

— Uheldig

— Isolert sett sier ikke lysarket at dette ikke er ekstremisme. Det sier at det er det. Og det er uheldig og vanskelig kommunikasjonsmessig, spesielt hvis noen tar bilder av presentasjonen og bruker det i en ondsinnet sammenheng, sier Einarsen.

Hussein selv sa til Khrono torsdag at PST heller burde brukt et bilde av en Palestina-demonstrasjon enn et bilde av ham, om de først skulle vise at demonstrasjoner kan føre til hodebry for et universitet.

— Jeg er sjokkert, overrasket og bekymret. Folk vil sitte igjen med et bilde i hodet av meg med palestinaflagget, sammen med anklager om rasisme og jødehat, sa Hussein til Khrono torsdag.

PST beklaget det hele torsdag, og sa til Khrono at bildene var ment å vise hva som ikke er straffbart, ikke er en oppfordring til terror, og ikke faller inn under PSTs mandat. Dette ble også understreket under foredraget, sa de til Khrono.

Viser til Norges forpliktelser

Forklaringen til tross, Einarsen mener fremdeles PST burde tenkt seg bedre om.

— Det er uheldig å lage presentasjoner som kan misforstås slik at man kobler aktivisme for palestineres rettigheter med ekstremisme. Det burde vært tydeliggjort på selve lysarket at dette var ment som eksempler på det motsatte, sier han.

— I tillegg kan en stille spørsmål ved lovligheten rundt å bruke bilder av enkeltpersoner i en slik sammenheng. En kan si at han har opptrådt i offentligheten, og at journalister har tatt bilder av ham og brukt det, men det blir noe annet når PST bruker bildet i en presentasjon.

Uavhengig av lovlighet mener Einarsen hovedpoenget er at det kan være svært uheldig.

— Også fordi Norge som et tredjeland i konflikten mellom Israel og Palestina har forpliktelser når det gjelder å støtte de som de som tar opp palestineres rettigheter. Det er de som er menneskerettighetsaktivistene som har FN og folkeretten på sin side, og det er viktig. 

PST er forelagt kritikken fra Einarsen. De viser til torsdagens uttalelser.

Powered by Labrador CMS