DEMONSTRASJON
Her ligger studentene «døde» før styremøtet. Krever handling fra NTNU
NTNU-studentene ønsker å minne ledelsen på at studentene fremdeles har et stort engasjement for Gaza, og at de ønsker endring på universitetet.
— Vi har demonstrert utenfor NTNU sine styremøter flere ganger, men har ikke fått særlig respons. Nå prøvde vi noe nytt. Vi vil vise at dette handler om mennesker. Vi vil vise hvem dette går ut over, sier studenten Magnus Hjelle, som deltok på dagens markering.
Det var nemlig et makabert syn som møtte styremedlemmer på vei gjennom aulaen på NTNU i dag. 13 av de fremmøtte demonstrantene hadde lagt seg på bakken, med laken over seg dekket med rød maling som representerte blod. Det er en såkalt «die in», en protest der man legger seg på bakken og simulerer å være død. Dagens demonstrasjon var i regi av Studenter for Palestina Trondheim.
— Folk ligger døde i gatene
— Det som skjer i Palestina nå kan ikke lenger beskrives med ord. Vi og studentene måtte forsøke å visualisere hvordan gatene i Nord-Gaza ser ut nå. Folk ligger døde i gatene og ingen tør å komme nær dem. Dette er en snapshot av virkeligheten i Gaza, og det ville vi vise styret i dag, sier Bassam Hussein, professor ved NTNU.
Han var til stede under dagens demonstrasjon.
— Jeg har tidligere sagt at jeg ser på demonstrasjonene som en viktig del av studentdemokratiet, og det mener jeg fortsatt. Krigen i Gaza pågår fortsatt, med katastrofale følger, og det er naturlig at NTNU som universitet blir utfordret. Jeg opplever at vi har god dialog med demonstrantene, og setter pris på at markeringene går fredelig for seg, sier rektor Tor Grande til Khrono.
Vil fryse samarbeid
I flere omganger har både studenter og ansatte bedt NTNU-styret om å fryse samarbeid med Kongsberg Gruppen på grunn av koblinger til våpen som ender opp i Israel. Hussein sier han har en opplevelse av at økonomiske hensyn står så sterk at det ikke er aktuelt å fryse samarbeidet med Kongsberg Gruppen, noe som skaper sinne blant studenter og ansatte.
— Hva slags institusjon er vi, hvis vi er fullstendig styrt av pengestrømmen? Skal NTNU være som en vanlig bedrift der man regner inntekter og utgifter for å ta beslutninger? Vi skaper neste generasjon med ledere og beslutningstakere, skal vi lære dem at det er viktig med menneskelighet og ytringsfrihet, eller at det er penger ut og penger inn, spør Hussein.
— Vårt samarbeid med Kongsberg handler ikke om økonomiske forhold, det er et faglig samarbeid, svarer prorektor for nyskapning, Toril Hernes, på Husseins synspunkt i en SMS til Khrono.
Har fremdeles krav
Ahmed Alamleh, leder i Studenter for Palestina Trondheim, sier dagens demonstrasjon skal vise NTNU-styret at studentene fremdeles har krav til ledelsen.
— NTNU må handle. De må fryse samarbeidet med Kongsberg Gruppen til de ikke selger våpen til Israel gjennom tredjeland som USA. I tillegg krever vi en full akademisk boikott. Slik det er nå kan man fremdeles ha samarbeid med israelske institusjoner gjennom Horisont Europa. Det er ikke akseptabelt, sier Alamleh.
Studentaktivistene har fått med seg at det er stor ståhei andre steder i Europa. Flere steder har studenter blitt arrestert, og i Tyskland har blant annet Freie Universität tilkalt politiet mot demonstranter, og i Europa har hundrevis blitt arrestert i forbindelse med demonstrasjoner.
— Vi ber styret om å fordømme alle de grusomme tingene som skjer med studentaktivister i andre land, slik som i Tyskland. Det er vårt ansvar å kunne beskytte ytringsfriheten vi har, og da må vi fordømme dårlig behandling mot aktivister og si fra at det er feil, sier Alamleh.
Nyeste artikler
Forskaren vaks opp i Israel. No veit han ikkje om han vil reisa tilbake
Nordisk Østforum legger ned. Forskere vil ikke lenger skrive skandinavisk
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut