Gaza
Mener palestinske forskere med norsk oppholdstillatelse må få hjelp
Ber norske myndigheter støtte opp om Scholars at risk og hjelpe palestinske forskere som har fått oppholdstillatelse gjennom ordningen.
— Det er mulig jeg er naiv, men jeg hadde forventet at palestinere som har fått innvilget oppholdstillatelse i Norge fikk støtte fra Utenriksdepartementet når de oppholder seg i et område hvor FN-domstolen sier det er plausibelt at det pågår folkemord.
Det sier Hege Hermansen, professor ved OsloMet.
I en kronikk i Klassekampen tirsdag skrev hun at «Vi er glade for at tre av våre livstruede kollegaer i Gaza har fått arbeidstilbud ved Universitetet i Oslo og OsloMet gjennom en støtteordning for utsatte forskere» og legger til: «Det gjenstår bare et hinder: Forskerne får ikke nødvendig hjelp av norske myndigheter til å komme seg ut av Gaza.»
Forskerne har fått oppholdstillatelse i Norge gjennom Scholars at risk eller lignende ordninger som mange universiteter og høgskoler har etablert i forbindelse med krigen på Gaza, forteller Hermansen. Ordningen er etter samme mal som den som ble laget for ukrainske forskere etter Russlands invasjon der.
Mener ordningen bør støtte opp om
— Jeg synes det hadde vært rimelig at norske myndigheter støtter opp om Scholars at risk, som er veletablert og handler om å støtte opp om forskere som er forfulgt eller truet på livet. Det betyr ikke at jeg mener at forskere skal prioriteres foran andre grupper, men det er en ordning vi har som jeg mener det er viktig å støtte opp om.
I leserinnlegget i Klassekampen gjengir Hermansen svaret de har fått fra Utenriksdepartementet. De skriver at de i all hovedsak gir hjelp til norske borgere, personer med flyktningstatus i Norge og utenlandske borgere som er bosatt i Norge, men at de ikke har mulighet til å gi den samme hjelpen til de som har fått en oppholdstillatelse for å etablere seg i Norge for første gang.
Videre skriver departementet i svaret hun har gjengitt at de vil hjelpe forskerne videre, så snart det er mulig for dem å reise ut av Gaza på egen hånd og oppsøke eksterne tjenesteytere.
— Jeg synes det er veldig skuffende å få et så byråkratisk formulert svar som ikke reflekterer situasjonen som disse personene befinner seg i. Jeg er helt sikker på på at departementet vet at det ikke er sånn at det er bare å komme seg ut og oppsøke eksterne tjenesteytere. Jeg synes det er et absurd og surrealistisk svar.
Tematikken tatt opp på Stortinget
Spørsmålet om hvorfor det ikke er mulig for norske styresmakter å hjelpe personer med visum eller oppholdstillatelse, men som ikke tidligere har bodd i Norge, ut av Gaza, ble også stilt av Birgit Oline Kjerstad fra Sosialistisk Venstreparti i et skriftlig spørsmål til statsråd Emilie Mehl.
Da svarte statsråden at det stilles krav om grundig person- og dokumentkontroll før det kan gis innreisevisum til Norge, og at dette ikke er mulig å gjennomføre for utenlandske statsborgere på Gazastripen nå.
— Det er derfor heller ikke mulig for norske myndigheter å garantere at de det gjelder vil kunne reise videre til Norge innen 72 timer slik egyptiske myndigheter krever, sa Mehl i svaret som er koordinert med utenriksministeren.
— Dette er et sikkerhetsspørsmål hvor vi ikke kan lempe på kravene.