Studiestart

Mener at et av NTNUs korona­tiltak er «tåpelig» og «komisk»

Universitetet må listeføre alle studenter med penn og papir.

Universitetslektor Ronny Kjelsberg ved NTNU er kritisk til NTNUs hastetiltak for å bidra til smittesporing ved et eventuelt koronautbrudd.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Trondheim kommune har bedt NTNU om å listeføre alle studentene som i disse dager deltar på ulike aktiviteter på campus.

I forelesninger skal for eksempel studentene skrive ned navn og nummer på et ark som skal sendes rundt. Det hele er frivillig, men kommunen ønsker at NTNU gjør dette for å bidra til smittesporing dersom et utbrudd skulle forekomme.

Det er det flere ansatte ved universitetet som er sterkt kritiske til, skriver Adresseavisen, som har vært i kontakt med flere.

— Redd det oppleves som tåpelig

Universitetslektor Ronny Kjelsberg mener metoden heller vil kunne bidra til smittespredning.

— En ting er at vi skal sende rundt et ark som alle skal ta på. For meg fremstår det som veldig merkelig uavhengig om det er en midlertidig løsning eller ikke. En annen sak er jo at det vil bli ekstra tidkrevende for oss. Jeg tenker mest på den mulige kontaktsmitten som kan oppstå med denne metoden, sier Kjelsberg til avisen.

Kjelsberg mener det ikke er godt nok og at det må finnes bedre måter å få oversikt på som tar smittevernet på alvor. Han mener det også i mange store emner vil være adgangsbegrensninger, og at man dermed har kontroll på hvem som er der.

— Jeg er redd for at systemet oppleves så tåpelig at folk ikke skal ta dette på alvor før det plutselig oppdages smitte. Det kan gjelde både forelesere og studenter, sier Kjelsberg.

Hans fakultet, Fakultet for naturvitenskap, besluttet tirsdag ettermiddag at de vil kjøre egen digital oppmøteregistrering.

Mener det er gammeldags

Heller ikke førsteamanuensis Arve Hjelseth er særlig imponert over løsningen.

— Det at det viser seg at det har vært smitte i en forelesning er nok noe som vil skje. Og at vi da skal føre lister med penn og papir fremstår for meg som noe gammeldags og komisk, sier han til Adresseavisen.

Førsteamanuensis Arve Hjelseth ved NTNU.

Han har heller ikke troen på at listene blir tatt på alvor dersom studentene selv skal få bestemme.

— Det er mulig at dette er den beste løsningen vi har akkurat nå, men nå har vi hatt en stund å forberede oss på. I tillegg snakkes det så varmt om digital undervisning og da undrer jeg meg litt over at vi ikke har kommet opp med noe bedre, sier Hjelseth til avisen.

Det jobbes med digitale løsninger

HMS-sjef ved NTNU, Hilde Apneseth, sier løsningen er et hastetiltak som ble satt i verk etter dialog med Trondheim kommune.

— Trondheim kommune kommuniserte en tydelig forventning om at NTNU må ha komplette deltakerlister over alle aktiviteter, herunder undervisning, i møte mellom Trondheim kommune og NTNU i forrige uke. Det jobbes med å få en digital løsning på plass så raskt som mulig, sier Apneseth til Adresseavisen.

Apneseth opplyser også at de gjorde et bevisst valg da de gikk for papirlister, og sier til avisen at risikoen for smitte gjennom papir er lav.

Hvordan gjøres dette der du jobber?
Tips oss.

E-post: redaksjonen@khrono.no

Minner om personvernet

Saken har blitt diskutert i Facebook-gruppen Norsk akademia, hvor flere kommer med gode alternativer til listeføringen.

Noen foreslår regneark på nett, hvor studentene selv kan registrere seg. Noen sier det vil bli opprop i stedet.

Andre minner om personvernet opp i alt dette.

Powered by Labrador CMS