Norske Selskab

Melder seg ut av omstridt herreklubb etter bare en uke

Finans Norge-topp Idar Kreutzer, som også sitter i styret til Universitetet i Oslo, trekker seg fra representantskapet i Norske Selskab.

Idar Kreutzer har meldt seg ut av Norske Selskab. I et innlegg i Dagens Næringsliv forklarer han hvorfor.
Idar Kreutzer har meldt seg ut av Norske Selskab. I et innlegg i Dagens Næringsliv forklarer han hvorfor.
Publisert

Seks dager etter at han ble valgt inn i representantskapet av generalforsamlingen til Norske Selskab, melder Idar Kreutzer at han trekker seg fra vervet.

Det skriver Dagens Næringsliv.

Kreutzer melder seg også ut av den omstridte herreklubben. På generalforsamlingen i Norske Selskab forrige mandag kom det frem at et flertall av klubbens medlemmer ikke ønsker å endre klubbens form.

Med andre ord ønsker de fleste av klubbens medlemmer ikke å åpne for at også kvinnelige medlemmer kan ønskes velkommen i klubben – eller i det minste at temaet rundt kvinnespørsmålet kan diskuteres.

Fakta

Norske Selskab

  • Norske Selskab skriver selv på sine nettsider at de er en historisk kulturinstitusjon og landets eldste klubb, stiftet i 1772 av norske studenter i København.
  • Den ble gjenstiftet i Christiania i 1818, og er i dag en lukket herreklubb. På verdensbasis skal det kun være fire klubber som er eldre enn Norske Selskab.
  • Klubben har lokaler i Oslo, rett bak Stortinget, og har rundt 1200 menn som medlemmer.
  • Den siste året har det stormet rundt den omstridte herreklubben. Kvinner får nemlig ikke lov til å være medlem av selskabet.
  • Ledelsen av klubben sendte i fjor ut en epost der de skrev at man ønsket å vurdere å slippe kvinner til som medlemmer, og et utvalg skulle se på saken. Dette skapte sterke protester og ledelsen valgte å avslutte utredningen, og stoppe debatten, før den nesten var i gang

Kilder: Børsen, norskeselskab.no og Wikipedia

Khrono har forsøkt å få en kommentar fra Idar Kreutzer mandag, uten hell.

Les Khronos artikkel om Norske Selskap fra tidligere i år her.

Forslag nedstemt

Gjennom en medlemsundersøkelse som ble gjennomført i herreklubben for noen uker siden, handlet et punkt om hvorvidt det var noe man ønsket å endre i klubben.

Mange klubbmedlemmer skal ha tolket dette som en invitasjon til å bringe opp spørsmålet om kvinner også burde få være medlem.

Da 140 av de 1200 mannlige medlemmene møttes på Hotel Bristol i Oslo forrige mandag, måtte de som hadde håpet at kvinnespørsmålet skulle tas opp til diskusjon, se seg skuffet.

Kvinnespørsmålet ble riktignok berørt av enkelte, men et forslag fra riksantikvar Jørn Holmes om å gjennomføre en spørreundersøkelse for eller imot kvinnelig medlemskap, ble ikke tatt til følge.

— Det vil svekke dynamikken

Mandag denne uken skriver altså Idar Kreutzer i et innlegg i Dagens Næringsliv at han trekker seg ut av herreklubben.

«Grunnlaget for endring legges i brytningen mellom ulike meninger, med respekt for hverandres standpunkter. Organisasjoner og foreninger blir påvirket utenfra, men endringene må komme innenfra. Det vil svekke dynamikken i foreningslivet om mindretallet alltid skal velge den enkle løsningen og gå ut i stedet for å fortsette arbeidet i foreningen eller organisasjonen».

Han fortsetter:

«Det jeg imidlertid ikke kan forsvare er at debatten om denne saken påvirker min arbeidsgiver og de medlemmene jeg representerer negativt. Saken tar oppmerksomhet bort fra de viktige sakene vi arbeider med, og det kan ikke fortsette. Jeg har derfor besluttet å trekke meg fra vervet som medlem av representantskapet i Norske Selskab, og melde meg ut av foreningen».

— Rett og slett meningsløst

I tillegg til å sitte i styret til Universitetet i Oslo og være administrerende direktør i Finans Norge, har Kreutzer tidligere vært politisk aktiv i Unge Høyre, og han har også vært toppsjef i forsikringsgiganten Storebrand.

I januar i år skrev Khrono en artikkel om Norske Selskap, som blant annet omhandlet at tidligere førstelektor på OsloMet og forfatter, Bjørn Westlie, takket nei til å holde foredrag for Norske Selskab grunnet klubbens holdning til debatt om kvinners medlemskap.

— En ting er at de ikke vil ha kvinnelige medlemmer, en annen er at de ikke en gang vil diskutere det. Det er rett og slett helt meningsløst, uttalte Westlie til Khrono.

Les hele artikkelen her!