Tidligere førstelektor på OsloMet og forfatter, Bjørn Westlie, takker nei til Norske Selskab. Han var invitert som foredragsholder, men avlyser grunnet klubbens holdning til debatt om kvinners medlemskap. Foto: © Mimsy Møller / Samfoto

Akademikere nekter å snakke for omstridt herreklubb

Herreklubb. Både Bjørn Westlie, Knut Olav Åmås og Bjarne Riiser Gundersen trekker seg fra foredrag de skulle ha holdt i Norske Selskab i vår.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert).

— Jeg synes det er skammelig.

Ordene tilhører Bjørn Westlie. Etter planen skulle forfatteren og tidligere førstelektor ved OsloMet holdt foredrag hos Norske Selskab 11. februar, om sin siste bok «Det norske jødehatet: Propaganda og presse under andre verdenskrig».

FAKTA

Norske Selskab

Norske Selskab skriver selv på sine nettsider at de er en historisk kulturinstitusjon og landets eldste klubb, stiftet i 1772 av norske studenter i København.

Den ble gjenstiftet i Christiania i 1818, og er i dag en lukket herreklubb.

På verdensbasis skal det kun være fire klubber som er eldre enn Norske Selskab.

Klubben har lokaler i Oslo, rett bak Stortinget, og har drøyt 1000 menn som medlemmer.

Den siste tiden har det stormet rundt klubben. Kvinner får nemlig ikke lov til å være medlem av selskabet.

Ledelsen av klubben sendte ut epost der de skrev at man ønsket å vurdere å slippe kvinner til som medlemmer, og et utvalg skulle se på saken.

Dette skapte sterke protester og ledelsen valgte å avslutte utredningen, og stoppe debatten, før den nesten var i gang.

Dette har igjen ført til reaksjoner og sist ute er forfatter Bjørn Westlie og høgskolelektor Bjarne Riiser Gundersen som nå trekker seg fra foredrag de skulle ha holdt i klubben.

Kilder: Børsen, norskeselskab.no og Wikipedia

Det blir det ikke noe av. Westlie har trukket seg fra arrangementet etter flere saker rundt herreklubben de siste dagene. Forrige uke kunne finansnettstedet Børsen melde at det utløste sinne blant medlemmene da styret i klubben i en e-post «luftet muligheten for å vurdere å slippe til kvinner som medlemmer», slik Børsen formulerer det.

Det hele endte med at de måtte legge ned et utvalg som var satt ned for å utrede om de skulle slippe til kvinner.

— Umulig å stille opp

Mandag la Westlie ut følgende post på sin egen facebookside:

En ting er at de ikke vil ha kvinnelige medlemmer, en annen er at de ikke en gang vil diskutere det. Det er rett og slett helt meningsløst.

Bjørn Westlie

«Jeg er invitert til å holde foredrag i Det Norske Selskab i februar. Skal snakke om jødehat i aviser under okkupasjonen. Vurderer å kle meg i kjole. Men nei. Spøker ikke med slikt. Om ikke selskapet våkner og forstår at vi lever i år 2020 boikotter jeg.»

I et innlegg under posten skriver han litt senere:

«Jeg har trukket meg fra arrangementet jeg skulle være med på med henvisning til at Det Norske Selskab ikke vil ha kvinnelige medlemmer og at en debatt om det spørsmålet heller ikke er ønskelig.»

— En ting er at de ikke vil ha kvinnelige medlemmer, en annen er at de ikke en gang vil diskutere det. Det er rett og slett helt meningsløst, utdyper Westlie overfor Khrono.

— For meg ble det umulig å stille opp, legger han til.

Westlie forteller at han som journalist i Dagens Næringsliv i sin tid var den første som fikk lage reportasje innenfra i Norske Selskab, det endte med en stor reportasje i lørdagsavisa. Han kjenner med andre ord selskapet fra før. Etter reportasjen ble Anne Hege Simonsen, som også jobber ved OsloMet og er gift med Westlie, invitert til en såkalt «damedag» i klubben. Hun og Westlie gikk dit sammen.

«Ikke forenlig»

Westlie er ikke den eneste som ikke vil prate for Norske Selskab. Børsen forteller at Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås har trukket seg fra et foredrag han etter planen skulle holde 24. mars. De refererer også en e-post fra Åmås til ledelsen i herreklubben, der han begrunner det slik:

«Grunnen er de holdninger som dere velger å la selskapet preges av — til tross for flere forsøk fra Norske Selskabs egne fremste medlemmer på å diskutere dem, forsøk som er blitt stoppet. Dette er ikke forenlig med de verdier som er viktige for meg som menneske og i min stilling som direktør i Stiftelsen Fritt Ord, og som også ligger under foredraget jeg skulle holde for dere.»

Det er ikke første gang. Finansnettstedet viser til at Dagbladet i 2013 meldte at tidligere oljeminister Thorild Widvey i 2013 var blitt nektet adgang til en middag i lokale til Norske Selskab, fordi hun var kvinne.

Den gang trakk både Dagbladets politiske redaktør Marie Simonsen og Åmås, som da var kulturredaktør i Aftenposten, seg fra en debatt i regi av Norske Selskab.

Trekker seg

En annen som nå trekker seg fra et planlagt foredrag er høgskolelektor Bjarne Riiser Gundersen ved Høgskulen i Volda. Gundersen ga i fjor ut boka «Svenske tilstander: En reise til et fremmed land» og står oppført med et foredrag med utgangspunkt i boka 10 mars.

Han forteller Khrono at han vil gi beskjed om at han trekker seg fra dette. Det kom litt bardust på da han fikk invitasjonen, Gundersen sier han knapt visste at det fortsatt eksisterte.

Her er det aktiv motstand ikke bare mot kvinnelige medlemmer, men til og med aktiv motstand mot å diskutere det. Da tenker jeg at det er noe jeg ikke vil bruke tid på.

Bjarne Riiser Gundersen

— Jeg sa ja ut fra en spontan reaksjon, sier han og legger til at han gjerne snakker for alle som vil høre ham snakke om en bok han har brukt mye tid på. Det hørtes dessuten corny og morsomt ut med en kuriøs forsamling, sier han.

Gundersen har sett det Westlie skriver.

— Jeg har ikke rukket å tenke så mye på det, men jeg tenker i samme bane som han, sier Gundersen. Som aktør må han tenke over hva han vil bruke tiden på, sier han.

— Her er det aktiv motstand ikke bare mot kvinnelige medlemmer, men til og med aktiv motstand mot å diskutere det. Da tenker jeg at det er noe jeg ikke vil bruke tid på.

Saken er såpass drøy at når han har en liten mulighet til å påvirke vil han bruke den, sier Gundersen.

Mandag formiddag sendte Gundersen en e-post til Norske Selskab der han begrunner hvorfor han trekker seg slik:

«Alle vi som iblant opptrer offentlig, må ta stilling til hvilke scener og plattformer det er verdt å bruke tid og oppmerksomhet på. En forening som ikke bare nekter kvinner medlemskap, men som også aktivt motsetter seg å utrede muligheten for å ha kvinnelige medlemmer, kan jeg dessverre ikke støtte.»

Forsker Bramness: — En anakronisme

En annen som er oppført med foredrag i Norske Selskab er seniorforsker Jørgen Bramness ved Folkehelseinstituttet. Han står oppført med et foredrag om cannabis 25. februar. Bramness forteller Khrono at han verken har fått med seg at klubben ikke er åpen for kvinner eller den siste debatten rundt klubben.

— Dette er første gang jeg hører om det, sier han.

— Er det aktuelt for deg å trekke deg?

— Det er aktuelt for meg å tenke gjennom det og høre med arrangørene. Jeg har ikke tenkt gjennom dette, og takker for opplysningen. Dette er interessant, sier Bramness før han legger til:

— Jeg tenker jo som så at klubber som ikke har kvinnelige medlemmer er en anakronisme jeg ikke trodde eksisterte i våre dager.

Etter at vi publiserte denne saken fikk Khrono melding fra NRK-journalist Eirik Veum, som også kan fortelle at han mandag meddelte Norske Selskab at han trekker seg fra å holde foredrag. Han skulle ha snakket om en av sine bøker, Det svenske sviket, 4.februar.

— Jeg har i dag meddelt arrangøren at jeg trekker meg fra arrangementet. Årsaken er at Det norske selskab ikke vil ha en debatt om kvinner skal kunne tas opp som medlemmer. Det er, slik jeg vurderer det, et bevisst valg for å opprettholde en diskriminerende praksis, og det mener jeg ikke er riktig, skriver Veum i en melding.

Reaksjoner fra medlemmer

Til nettstedet Børsen uttaler et av medlemmene i herreklubben:

— Jeg har problemer med å forstå at noen kan være mot at dette viktige spørsmålet blir utredet, sier høyesterettsadvokat Cato Schiøtz, til Børsen.

Det har ikke lykkes Khrono å komme i kontakt med Norske Selskabs styreleder, eller leder av direksjonen, som klubben kaller det, Erik Heidenreich.

Til Børsen forteller Heidenreich at dørene åpnes for kvinnelige gjester flere ganger i løpet av et år.

Han opplyser også at spørsmålet om medlemskap for begge kjønn gjennom flere år har vært viktig for mange av klubbens medlemmer.

Heidenreich sier også til Børsen at spørsmålet er omstridt blant klubbens cirka 1200 medlemmer. Han forteller at derfor ville direksjonen, som styret heter, ha en debatt på temaet, men det skapte så sterke reaksjoner at de valgte å stoppe den debatten og prosessen nå.

(Saken er oppdatert mandag 13.januar kl 19.07 med kommentar fra Eirik Veum i NRK. som at også trekker seg fra å holde foredrag for klubben.)

Powered by Labrador CMS