Karolinska Institutet-rektor Ole Petter Ottersen er mistenkt for forskningsfusk for en artikkel han var medforfatter på i 1999. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Karolinska Institutet-rektor Ole Petter Ottersen er mistenkt for forskningsfusk for en artikkel han var medforfatter på i 1999. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Dagens Nyheter: Ottersen mistenkt for forskningsfusk

Fusk. — Det kan ha skjedd, sier Ole Petter Ottersen om mulig fusk i en forskningsartikkel han var medforfatter på.

Publisert   Sist oppdatert
Fakta

Artikkelen

Journal of Neuroscience (1999) 19 6475-6487 av M M Arroyo-Jimenez, J P Bourgeois, L M Marubio , A M Le Sourd, O P Ottersen, E Rinvik, A Fairén, J P Changeux.

Tidligere Universitetet i Oslo-rektor, og nåværende på Karolinska Institutet (KI), Ole Petter Ottersen, har hatt jobben med å rydde opp i kjølvannet av Macchiarini-skandalen.

Nå har det imidlertid blitt reist mistanke om forskningsfusk mot Ottersen selv, ifølge svenske Dagens Nyheter.

Jeg har ennå ikke hatt tid til å se nøye på det, men det kan ha skjedd.
Ole Petter Ottersen
Rektor, Karolinska Institutet

— Kan ha skjedd

— Jeg har ennå ikke hatt tid til å se nøye på det, men det kan ha skjedd, sier Ottersen til avisen.

Ottersen beskriver overfor Dagens Nyheter at tilfellet det er snakk om er et medforfatterskap han hadde på en artikkel, og at dersom det har skjedd fusk så har han ikke vært våken nok.

Overfor Khrono bekrefter Ottersen at det i fobindelse med oppryddingsarbeidet etter Macchiarini-saken også har blitt rettet mistanke om fusk mot ham selv.

— Dette utredes og det er viktig å få frem at her er jeg en medforfatter og det aktuelle eksperimentet ble gjort i Paris i hovedforfatterens laboratorium. Jeg har kontaktet hovedforfatteren for å finne ut hva som har hendt, sier Ottersen i en rask kommentar til Khrono.

Artikkel fra 1999

Artikkelen, som ble publisert i Journal of Neuroscience i 1999, handlet om en bestemt reseptor i hjernen og det er tre bilder i artikkelen som er mistenkt å være dupliserte innen samme artikkel.

Det er to uavhengige eksperter som hevder overfor Dagens Nyheter at bildene er identiske.

(Saken er oppdatert med kommentar fra Ottersen direkte.)