Shot-undersøkelsen
MDG-topp med bredside mot Borten Moes studentuttalelser
«Det er lenge siden jeg har opplevd en statsråd som bryr seg så lite om menneskene som har sin hverdag i den sektoren man er politisk ansvarlig for», skriver fungerende leder i MDG, Arild Hermstad.
— Han etterlater seg et inntrykk av en statsråd som ikke bryr seg, sier fungerende leder i Miljøpartiet De Grønne (MDG), Arild Hermstad.
Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) blir møtt med kritikk etter flere kommentarer han har kommet med den siste tiden i forbindelse med Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (Shot-undersøkelsen) og Levekårsundersøkelsen.
Funnene i førstnevnte undersøkelse viser at studenter i Norge har det verre enn tidligere: én av fem studenter har selvmordstanker, én av fem studenter har tenkt på å skade seg selv og hver tredje student har psykiske plager.
Til VG sa statsråden nylig at han ikke deler den ensidige elendighetsbeskrivelsen til Norsk studentorganisasjon (NSO) om studentenes hverdag.
— Jeg er selvsagt bekymret for de alvorlige og til dels oppsiktsvekkende tallene på spesielt psykisk helse, sa han, men la til:
– Likevel viser både Levekårsundersøkelsen og Shot-undersøkelsen at de aller fleste studentene har det bra, og at andelen som sliter med å dekke utgifter, har gått ned de siste ti årene. Samtidig går gjennomføringen på studiene opp.
«Arrogant»
I et innlegg på Facebook tar MDG-lederen avstand fra uttalelsene til Borten Moe.
«Sjelden har jeg hørt en mer arrogant og overbærende holdning til en viktig samfunnsgruppe enn det Ola Borten Moe presterte. Han sa at det ikke er «enveiskjøring fra samfunnet til studentene», men at studentene «selv må legge ned en innsats for egen trivsel»», skrev Hermstad.
Les hele innlegget her:
Sitatene han viser til stammer fra en paneldebatt avholdt torsdag 15. september. Her sa Borten Moe, ifølge studentavisa Universitas, at «studenter er en gruppe som må ta ansvar selv, og at samfunnet ikke bare kan tilby».
— Jeg mener han har et helt feil perspektiv på ting, og hans rolle er ikke å ta tak i dette selv. Som sjef for sektoren skal han forsøke å forstå hva dette er et uttrykk for. Å ta seg sammen har mange av studentene som sliter hørt fra andre, og som øverste politisk ansvarlige for studenters ve og vel, er dette en uverdig måte å møte dem på, sier Hermstad til Khrono.
Borten Moe sa også at de rapporterte tallene om studentenes psykiske helse er alvorlige.
— Dette er viktig info for oss i det videre arbeidet og noe vi tar på alvor. For å finne ut mer av hva det faktisk betyr, har vi gitt penger til en tilleggsundersøkelse som skal bore mer i tallene på alvorlige psykiske plager, sa Borten Moe til Universitas.
Khrono har forelagt Hermstads kritikk for Borten Moe, men har ikke fått svar.
— Helt bak mål
Borten Moe deltok tirsdag kveld i Dagsnytt 18 der han møtte NSO-leder Maika Godal Dam. Hun har også reagert på måten Borten Moe har kommentert de ferske tallene.
Hun har særlig reagert på kommentarer Borten Moe har kommet med til VG om ensomme studenter. Leder av Studentparlamentet ved OsloMet, Karl Magnus NCD Nyeng, sa til VG at den økte ensomheten blant studenter kan skyldes at studenter ikke har tid til å være med på studentaktiviteter og studentfrivilligheten på grunn av deltidsjobber.
Borten Moe anerkjente utfordringen med ensomhet blant studenter, men han mener at mange studenter kan finne gode fellesskap på arbeidsplasser. Han stilte spørsmål ved at Nyeng mener deltidsjobben har skylden i at så mange studenter føler seg ensomme og argumenterte for at jobbfellesskap er blant de viktigste fellesskapene i Norge. Han la til at norske studenter ikke jobber mer enn studenter i andre land.
NSO-lederen reagerte sterkt.
— I artikkelen velger ministeren å presentere en virkelighet på vegne av studentene som rett og slett er helt bak mål, sa Godal Dam til VG.
Student anno 2022
De to fortsatte diskusjonen i Dax18-studio.
— Jeg anerkjenner at det ikke er veldig fett å leve på støtten fra Lånekassen. Veldig mange studenter velger å jobbe ved siden av studiene, og det mener jeg har mye positivt med seg. Mange har også relevante jobber til den utdanningen de tar, sa Borten Moe.
Godal Dam mener han velger seg ut de tallene som passer best og er opptatt av å fortelle en historie om hvor bra studentene har det.
— Og det er jeg enig. Studentene har det på mange måter bra. De er ressurssterke og har høy arbeidskapasitet. Det betyr ikke at man ikke skal takle de utfordringene som faktisk finnes. Og jeg skal driste meg til å si at ministeren er veldig kompetent på veldig mange områder, men jeg tror det er en ting jeg vet mer om, og det er hvordan det er å være student i 2022.
— Hvorfor lytter du ikke til studentene? spurte programleder Sigrid Sollund.
— Jeg er enig i at NSO-lederen vet mer om hvordan det er å være student, og jeg har også stor respekt for de synspunktene som presenteres. Men det handler om å få fram det store bildet, og det er at det går stort sett greit med norske studenter, sa Borten Moe.
Voksne mennesker
Han viste til at studentene har vært gjennom to tøffe år med pandemi der de trolig har vært gruppen i samfunnet som har vært hardest rammet, og at han håper neste undersøkelse vil vise at det går rett vei for studentene.
Godal Dam mener på sin side at man ikke kan sitte å vente i fire år med å ta grep når man har sett over tid at studentenes økonomi er en utfordring for mange.
Borten Moe la til at norske studenter sammenlignet med andre studenter ute i verden har en lang rekke goder som gratis utdanning, gode utdanningstilbud over hele landet og subsidierte studentboliger.
— Totalpakken knyttet til utdanning i Norge er god, og så betyr ikke det at den ikke kan bli bedre, sa Borten Moe.
— Vi snakker om norske studenter, ikke franske, tyske eller danske studenter. Og vi etterlyser at studentenes minister, vår minister, i større grad anerkjenner de historiene vi forteller, sa Godal Dam.
— Og jeg sier at studenter er voksne mennesker som må ta ansvar for egne liv som alle oss andre, sa Borten Moe avslutningsvis.