Brexit
Storbritannia ute av Erasmus-samarbeidet
Dette er konsekvensene for deg som vil reise til Storbritannia for å studere.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Da den fremforhandlede brexitavtalen med EU ble kunngjort julaften, ble det kjent at britene har takket nei til videre deltakelse i Erasmus-samarbeidet.
— Økonomisk var prosjektet et tapsprosjekt for Storbritannia, sa statsminister Boris Johnson på en pressekonferanse torsdag ettermiddag etter at avtalen ble kjent. Det var kostnadene for deltakelse i samarbeidet som gjorde at partene ikke ble enige.
Dette vil få konsekvenser for nordmenn som vil reise til Storbritannia for å studere.
Må søke om visum
I inneværende studieår (2020/2021) vil ikke Storbritannias exit få konsekvenser, hverken for norske studenter på utveksling eller britiske studenter på innveksling til Norge, opplyser Kunnskapsdepartementet og Diku til Khrono.
Faktisk, vil utveksling med Storbritannia innen Erasmus+ kunne fortsette til og med studieåret 2021-2022, med den forutsetning at sender- og mottakerinstitusjon på norsk og britisk side er enige.
Også BBC skriver at så lenge avtaler eller finansiering er inngått i 2020, så vil studenter og ansatte fortsatt kunne reise på tvers av landegrensene også etter 1. januar 2021.
Men selv om britene nå går ut av Erasmus-samarbeidet, vil det også fremover være mulig å reise dit for å studere.
Den største forskjellen vil være at alle norske studenter fra 1. januar 2021 må søke om visum om de skal oppholde seg i landet i mer enn 6 måneder.
Også de økonomiske fordelene ved å være Erasmus-student i Storbritannia vil trolig forsvinne.
Norske helgradsstudenter betaler allerede fulle studieavgifter. Hvordan dette vil se ut for utvekslingsstudenter er fremdeles usikkert.
— Det er foreløpig uklart om det i fremtiden vil være mulig å reise fra Norge eller andre europeiske land, på utveksling til Storbritannia som Erasmus-student. Regjeringen har tett dialog med britene for å sikre at det fortsatt skal være mulig med spennende og lærerike studieår i England, Skottland, Wales eller Nord-Irland, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide i en fersk video på Utenriksdepartementets Facebook-sider.
Lanserer alternativt program
Statsminister Boris Johnson kutter altså ut Erasmus-samarbeidet, men skal erstatte det med et eget internasjonalt studieprogram oppkalt etter matematikeren Alan Turing.
— Studenter vil ha mulighet til å ikke kun studere ved europeiske universitet, men universiteter over hele verden, sa statsminister Johnson torsdag.
Detaljene i det nye Turing-programmet er så langt ikke kjent, heller ikke detaljer rundt en eventuell norsk deltakelse.
Sjef for Universities UK International, Vivienne Stern, var skuffet over å høre nyhetene om britenes Erasmus-exit. Likevel ønsker hun det britiske alternativet velkommen.
— Vi ber nå om at den britiske regjeringen raskt kan gi klarhet i dette Erasmus+-alternativet, og at det er ambisiøst og fullfinansiert. Det må også gi betydelige muligheter for fremtidige studenter til å reise globalt som Erasmus-programmet har gitt muligheter til til dags dato, sa Stern etter avtalen var kjent, ifølge Times Higher Education.
— Kulturvandalisme
Slutten på britisk Erasmus-deltakelse har møtt krass kritikk.
Ifølge BBC var også EUs sjefsforhandler, Michel Barnier, skuffet over utfallet, som har gjort det mulig for titusenvis av studenter å reise på utveksling på tvers av landegrensene.
I 2017 dro 16.500 britiske studenter på utveksling i Europa gjennom Erasmus, mens 31.727 europeiske studenter dro til Storbritannia, viser tall fra Erasmus-programmet.
Heller ikke Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon var nådig i sin kritikk av britenes valg.
— Det å avslutte Storbritannias deltakelse i Erasmus, et program som har utvidet mulighetene og horisontene til så mange unge, er kulturvandalisme, skriver hun på Twitter.
There will be lots of focus - rightly - on the economic costs of Brexit. But ending UK participation in Erasmus - an initiative that has expanded opportunities and horizons for so many young people - is cultural vandalism by the UK government. https://t.co/sOxpcCWq5z
— Nicola Sturgeon (@NicolaSturgeon) December 24, 2020