Studiedirektør Marianne Brattland ved Høgskolen i Oslo og Akershus skulle gjerne hatt flere søkere til masterprogrammene. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Litt flere søker master

Litt flere vil ta master ved Høgskolen i Oslo og Akershus i år, men fortsatt sliter mange av programmene med å få nok søkere. Noen har mindre enn én søker per plass.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fristen for å søke masterstudier ved Høgskolen i Oslo og Akershus var 1. mars, og søkertallene viser en liten oppgang i antall søkere.

I alt er det 2268 søkere på de 821 masterplassene, det vil si 2,8 søkere per plass. Antall søkere har økt med fem prosent fra ifjor, hvis man ser bort fra enkelte masterstudier som ikke har opptak nå i vår. Det gjelder master i anestesisykepleie, intensivsykepleie og barnesykepleie, som vanligvis er svært populære utdanninger. For disse går det et og et halvt år mellom hvert opptak.

Studiedirektør Marianne Brattland ved Høgskolen i Oslo og Akershus er avmålt fornøyd med årets søkertall.

— Etter flere år med sterk økning i søknadstallene er vi fornøyd med at vi også i år har en økning på 5 prosent, men vi ønsker oss enda flere masterstudenter til våre studieprogrammer. I dag utgjør masterstudentene 11 prosent av det totale studentantallet på HiOA, sier hun.

Lyser rødt

Etter flere år med sterk økning i søknadstallene er vi fornøyd med at vi også i år har en økning på 5 prosent, men vi ønsker oss enda flere master-studenter.

Marianne Brattland

I kvalitetsrapporten som skal opp i høgskolestyret 9. mars er svak søkning til en del av masterprogrammene et av punktene det lyser rødt ved. Årets søkertall viser at enkelte programmer har mindre enn én søker per plass, det gjelder master i ikt-støttet læring og master i bibliotek - styring og ledelse, samt noen deltidsprogrammer.

Master i journalistikk har 1,3 søkere per plass, mens master i skolerettet utdanningsvitenskap har 1,5 per plass.

Det betyr at noen av utdanningene har så få søkere at det er en utfordring å få fylt opp plassene, selv etter flere suppleringsopptak, går det fram av kvalitetsrapporten.

Les også: Rødt lys for lite utveksling og lav tidsbruk blant studentene

På den annen side er det noen programmer med høy søkning, spesielt økonomifagene. Til de 75 plassene på master i økonomi og administrasjon er det 494 søkere, eller 6,6 søkere per plass.

Master i styring og ledelse, som tilbys på deltid (bildet over), er populært fortsatt med 3,6 søkere til hver av de 46 plassene. Ingen av disse to masterprogrammene er likevel så populære som de var ifjor, da de hadde henholdsvis 7 og 7,2 søkere per plass.

Master i produktdesign er på en sterkt stigende kurve, for mens det ifjor var 24 søkere til 15 plasser er det i år 68 søkere til samme antall plasser. Master i barnevern har også stor økning i søkermassen og fikk 77 søkere til 25 plasser.

— Vi er også godt fornøyd med at vårt nye mastertilbud i ergoterapi har blitt godt mottatt og har en god søkning, sier Brattland.

Her var det 51 søkere til 20 plasser, heltid og deltid.

Tidlig søknadsfrist

For tredje år på rad har HiOA har søknadsfrist for masterprogrammene 1. mars, mens mange andre universiteter og høgskoler har senere frist. For eksempel har Universitetet i Agder og NTNU frist 15. april. Det har også Høgskolen i Sørøst-Norge, bortsett fra på spesialsykepleie, mens ved Universitetet i Stavanger har noen masterstudier frist 1. mars og andre 15. april.

Da fristen ble framskyndet til 1. mars skapte det reaksjoner på flere institutter på HiOA, der man fryktet nedgang i søkermassen.

Les også: Mener tidlig frist kan gi færre mastersøkere

Ifølge Marianne Brattland ser det ut til å gå greit for de fleste at fristen er satt tidligere.

— Det er vel økonomi-og administrasjonsfagene har problematisert dette mest, men de har svært mange gode søkere per studieplass. Fristene varierer på de ulike institusjonene, mange har som oss 1. mars og noen har også senere frist, sier hun.

Hun opplyser at på sikt vil hele sektoren få samme frist fordi masteropptaket også er planlagt sentralisert gjennom Samordna opptak, på samme måte som bacheloropptaket.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS