Instituttleder Trine Ellekjær på Institutt for økonomi og administrasjon synes det er svært uheldig at masterstudiet mister gode søkere på grunn av at det har tidligere søknadsfrist enn konkurrentene. Foto: HiOA

Mener tidlig frist kan gi færre master-søkere

1. mars går søknadsfristen på alle masterprogrammene ved HiOA ut. Det er altfor tidlig, mener flere instituttledere. Studiedirektøren tror ikke at tidspunktet avgjør.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Antall søknader til masterprogrammene ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har gått betydelig ned etter at høgskolestyret bestemte at søknadsfristen skulle være så tidlig som 1. mars.

I 2012 var det i alt 2513 søkere til 574 studieplasser på masterprogrammene, mens antallet ifjor falt til 1795 søkere til 632 plasser. Det vil si at antall søkere per plass falt fra 4,4 til 2,8.

Taper i konkurransen

Flere av instituttlederne ved høgskolen mener at den tidlige søknadsfristen betyr at HiOA går glipp av gode søkere og taper i konkurransen med studiesteder som har senere frist. Før 2012 var det ulike frister på HiOAs masterprogrammer, men flere hadde frist 15. april.

— Det er problematisk for oss at søknadsfristen er satt så tidlig som 1. mars, spesielt fordi vi konkurrerer med studiesteder som har senere frister, sier instituttleder Bjørn Wangensteen ved Institutt for bygg og energiteknikk.

Jeg skjønner ikke hvorfor HiOA har gjort dette. Mange studenter får ikke med seg at fristen er så tidlig hos oss.

Trine Ellekjær

Han viser til at det er hard konkurranse om ingeniørstudentene. Den viktigste konkurrenten er NTNU, som har frist 15. april på sine masterprogrammer. Det samme har Universitetet i Agder, mens Norges miljø og biovitenskapelige universitet på Ås har frist så sent som 1. juni.

Etter at søknadsfristen på HiOA ble endret til 1. mars, gikk antall søkere til masterprogrammet i energi og miljø ned fra 50 i 2012 til 30 i 2013. Wangensteen understreker at de ti studieplassene likevel ble fylt opp.

Riktig frist

Studiedirektør Marianne Brattland (bildet under) mener at det er gode grunner for at alle masterprogrammene har fått frist 1. mars.

— Den aller viktigste grunnen til at vi har søknadsfrist 1. mars er at vi har mange masterprogrammer som retter seg mot folk i arbeid. Disse trenger tidlig svar på opptaket for å kunne planlegge sine liv, for eksempel å ordne med permisjoner og for noen å få familiekabalen til å gå opp, sier hun.

Hun legger til at det er viktig med god markedsføring og kommunikasjon om fristen.

— I fjor erfarte vi vel at informasjonen ved noen anledninger ble for svak. Det har vi tatt lærdom av og gjort bedre i år, sier hun.

Flere kvalifiserte

Brattland sier at selv om søkertallet totalt gikk betydelig ned ifjor, så var det en liten økning i antallet som var kvalifisert. Ifølge studieadministrasjonens tall var det 1163 kvalifiserte søkere til de 34 ulike søknadsalternativene på master ifjor, sammenlignet med 1033 året før.

— Som et resultat av bedre informasjon og markedsføring håper vi på en økning i kvalifiserte søkere i 2014. Det er riktig at noen institusjoner har en senere frist, men mange har også samme frist som oss. Dette varierer fra institusjon til institusjon og også i noen tilfeller fra studieprogram til studieprogram, sier hun.

Svært uheldig

Da HiOA kjørte i gang den nye masteren i økonomi og ledelse i 2012, søkte 484 om opptak og det første kullet på cirka 40 siviløkonomer går ut denne våren. Ifjor falt søkertallet til 386 eller 20 prosent færre enn året før.

Instituttleder Trine Ellekjær synes også det er svært uheldig at søknadsfristen er så tidlig som 1. mars.

— Jeg skjønner ikke hvorfor HiOA har gjort dette. Mange studenter får ikke med seg at fristen er så tidlig hos oss, mye tidligere enn hos våre konkurrenter, sier hun.

Hun viser til at ingen av de viktigste konkurrentene innen økonomi og administrasjon har søknadsfrist før 15. april. Norges Handelshøyskole har frist 15. mai, det samme har Høgskolen i Sør-Trøndelag, mens Handelshøyskolen BI og Universitetet i Stavanger har frist 15. april.

Ingen av HiOAs konkurrenter hadde noen betydelig nedgang i søkertallet til sine siviløkonomstudier (master i økonomi og administrasjon) ifjor. Høgskolen i Sør-Trøndelag og Universitetet i Stavanger hadde en liten økning, mens Norges Handelshøyskole riktignok hadde en nedgang på åtte prosent fra året før på dette programmet. Der var det 1119 søkere i 2013, ifølge Database for høgre utdanning.

Unisont framstøt

I mars ifjor gjorde instituttlederne ved HiOA et felles framstøt mot høgskoleledelsen, der de pekte på uheldige konsekvenser av at søknadsfristen var satt så tidlig som 1. mars.

«Vi har ikke verken faglig eller økonomisk råd til å miste studenter til våre masterstudier, og konsekvensen av lave opptakstall vil merkes i år fremover. Dette vil også være alvorlig og ha konsekvenser for videre rekruttering til PhD-programmene og den strategiske universitetssatsningen ved HiOA,» står det blant annet i brevet, som er undertegnet 18 instituttledere.

Instituttleder Unni Henriksbø ved Institutt for atferdsvitenskap sier nå - et år senere - at hun er svært spent på årets opptak og om det forsatt er nedgang i søkertallene. I 2012 hadde instituttet 68 søkere til masterprogrammet læring i komplekse systemer, men ifjor var det bare 40 søkere til de 20 heltidsplassene.

— Vi har vært aktivt ute mot miljøene som vi rekrutterer fra, og håper at søkertallet tar seg opp igjen i år, sier hun.

Hun opplyser at masterprogrammet tidligere hadde søknadsfrist 1. mai i mange år, men hun mener at 15. april hadde vært greit. Det er en dato studenter har et forhold til, siden det også er fristen for å søke grunnutdanninger gjennom Samordna opptak.

— Det er veldig viktig å ha bærekraftige masterprogrammer, og er dette noe vi instituttledere også er under sterkt press for å få til, sier hun.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS