Studentboliger på stedet hvil
Studenter og bolig. Drøyt 14 prosent av norske studenter har mulighet til å bo i en studentbolig. Det har vært vekst i boliger, men den blir spist opp av vekst i studenttallet. Dårligst er det i Østfold og Sørøst-Norge.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Kun 14,52 prosent av studentene i Norge har muligheten til å bo i studentbolig i år. Det viser Norsk studentorganisasjons (NSO) studentboligundersøkelse som ble offentliggjort torsdag 25. juli.
Vertskommunene være sitt ansvar bevisst for at studentsamskipnadene skal kunne bygge flere boliger.
Marte Øien
NSO mener regjeringen må gjøre flere endringer i regelverket samtidig som at vertskommunene må bidra mer.
I 2019 mangler det fortsatt 14351 boliger for å nå NSO sitt nasjonale mål om 20 prosent dekningsgrad.
— For å nå målsettingen er det ikke nok med en innsats fra regjeringen. Vertskommunene må bidra med tomter til studentsamskipnadene, som på sin side må bygge flere studentboliger, heter det i boligmeldingen fra NSO.
Ås best - Østfold verst
Samskipnaden i Ås kan skilte med den beste dekningen av studentboliger. Over 32 prosent av Ås-studentene har tilbud om en studentbolig.
Samskpinaden i Finnmark og samskipnaden ved UiT Norges arktiske universitet kan også skilte med tall godt over NSO sin målsetting på 20 prosent. De har henholdsvis 25 prosent og 23,51 prosent for Norges arktiske samskipnads sin del.
Les også: Alle innlegg og saker i Khrono om studentboliger
Studentsamskipnaden i Østfold har lavest dekningsgrad med 10,66 prosent, mens studentsamskipnadene Volda og Sør-Øst Norge, har nest lavest med en dekningsgrad på 12,20 prosent.
Krever innsats av vertskommunene
Tilskuddet fra staten er ikke det eneste som er avgjørende for at det kan bli bygd studentboliger. Lange reguleringsprosesser og utfordringer med å finne tomter gjør det vanskelig å bygge flere boliger. Januar 2019 ble det lagt fram en Studentboligrapport som peker på flere løsninger knyttet til utfordringene ved bygging av studentboliger.
— Regjeringen må iverksette flere av tiltakene som står i studentboligrapporten. Samtidig må vertskommunene være sitt ansvar bevisst for at studentsamskipnadene skal kunne bygge flere boliger. Vertskommunene må stille tomter tilgjengelig for studentsamskipnadene, enten gratis eller rimelig. Ingen tomt, ingen bolig, sier Øien, i en pressemelding fra NSO.
Tirsdag fikk 99.319 søkere tilbud om studieplass. Siden 2014 har det blitt 23.878 flere studenter i Norge. Det stadig økende studenttallet fører til at dekningsgraden ikke øker i særlig grad, noe som igjen betyr at flere må inn i et stadig presset boligmarkedet.
Høy andel går til boligutifter
I SSBs levekårsundersøkelse blant studenter fra 2010 kan vi lese at 74 prosent av studenters inntekt går direkte til boutgifter.
I 2017 brukte nordmenn i gjennomsnitt 22 prosent av konsumet sitt på boligutgifter (SSB, 2018). Å satse på studentboliger, og dermed sikre studentene rimelige boalternativer, er derfor noe av det viktigste regjeringen kan gjøre for å bedre studentøkonomien, heter det i boligmeldingen.
Kranglet om bevilgning - mangla søknader
I slutten av mars 2019 ble det klart at kunnskapsdepartementet ga tilskudd til 1448 nye studentboliger på sju ulike steder i landet.
Men Stortinget hadde bevilget penger til å bygge 3400 studentboliger, 2000 flere enn det samskipnadene så langt har søkt om penger til i år.
Alle studentsamskipnader som søkte om støtte til nybygg i denne runden fikk ja.
Samskipnadene har på den andre siden søkt om støtte til rehabilitering av 1760 boenheter, men fikk avslag.
Les også: Ville bygge 3400 studentboliger, men fikk bare søknader om 1448
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!