Terje-André Kvinlaug frå Sosialdemokratisk liste blir hetsa fordi han vil ha student-imam på universitetet. Kvinlaug studerer Sampol. Foto: Dag Hellesund

Storm etter imam-forslag

Massiv medieomtale og netthets ble resultatet da Terje-André Kvinlaug foreslo en ordning med egen studentimam.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Terje-André Kvinlauger (bildet over) personlig kristen fra midt i bibelbeltet på Sørlandet, sosialdemokratisk studentpolitiker, og student i sammenlignende politikk. I går gikk han ut i avisen Dagen og foreslo at Universitetet i Bergen (UiB) burde ha en studentimam, på linje med de to studentprestene som finnes i Bergen.

— Jeg synes det er kjempegøy at man klarer å få studentpolitikk på agendaen, sier Terje-André Kvinlaug til På Høyden, etter et hektisk døgn.

— Dypfølt engasjement

Helt siden 1969 har det vært en ordning med studentprester i Bergen. De to stillingene er betalt av Den norske kirke, mens Universitetet i Bergen stiller med kontorlokale, telefon og annet.

Hvis en bygdegutt fra bibelbeltet kan oppleve noe slikt, så kan jeg bare forestille meg hva en muslim kan oppleve.

Terje-André Kvinlaug

— Dette er et veldig dypfølt engasjement fra min side. Vi studenter går gjennom oppturer og nedturer i studiehverdagen. Vi på Sosialdemokratisk liste ønsker å gjøre noe for å forebygge psykiske lidelser blant minoriteter, og vi tror et slikt tiltak kan hjelpe, sier Kvinlaug.

Må finansieres av muslimske trossamfunn

Finansieringen av en imam har Kvinlaug ingen løsning for.

— Det skal ikke være studentene som betaler for dette. Vi ønsker at det muslimske trossamfunnet skal finansiere det, eller et departement for eksempel.

— Vet du noe om hvor stort behovet kan være?

— Nei, men jeg tror det er viktig å åpne opp for muligheten, og se hvor mye det blir benyttet. Verken ordningen eller hvor mange som benytter seg av det er gitt. En studentimam skal uansett være for alle, ikke bare for muslimene, understreker Kvinlaug.

Studentprest vil ha imam

Slik er også ordningen med studentprester i dag:

— Vi har samtaler, men vi vet ikke alltid hvilket livssyn folk har når de kommer, og vi er åpne for alle, uansett tro og livssyn, sier studentprest Inge Høyland og fortsetter:

— Sjelesorgens og samtalens rom er ikke forkynning. Vi har ingen forhåndsagenda, og det er ingenting vi skal oppnå i løpet av en samtale. Vårt utgangspunkt er hva folk trenger, ønsker og vil. Det handler om å ha respekt for de som kommer, og det tror jeg vi er gode på.

Temaene studentene tar opp med prestene kan bokstavelig talt være alt mellom himmel og jord.

— Det handlet ofte om det å være student, fra det helt hverdagslige, til det som er tungt og vanskelig, fra studiepress til overgrep.

Og studentpresten ser positivt på en kollega fra et annet trossamfunn:

— Alle ting som bygger studentvelferd er bra. Jeg tenker en kompetent studentimam vil være et bra tilbud for studentene, sier Høyland.

«Jævla forræder»

Kvinlaug har fått stor respons på forslaget sitt, og fått medieoppslag over hele Norge. Mange av reaksjonene er positive, men i enkelte kommentarfelt har han fått gjennomgå.

— Det stilles spørsmål ved min tro, og jeg blir kalt jævla forræder og slike ting. Jeg tar meg ikke nær av det, men det er skremmende å se utviklingen i samfunnet. Hvis en bygdegutt fra bibelbeltet kan oppleve noe slikt, så kan jeg bare forestille meg hva en muslim kan oppleve, sier han.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS