studenthelse

Mange går rundt med en kjønnssykdom uten å vite det

Bekymringsfull økning av kjønnssykdommer. Men flere tester seg, og helsesykepleier mener å se en endring i kondombruk blant unge.

Det forsvinner mange kondomer fra gratishyllene, forteller Sit. Dette bildet er fra Sex og samfunn i Oslo, som også deler ut gratis kondomer.
Publisert Sist oppdatert

Sit (Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim) skriver i en pressemelding at smittevernoverlege i Trondheim, Eli Sagvik, melder om en bekymringsfull økning av smittede med kjønnssykdommer i byen.

Samtidig har et nytt tiltak med selvtesting ført til en dobling av testkapasiteten.

Det ble levert 3457 tester til analyse fra Sit sine teststasjoner i fjor. Det betyr at Sit sto for hele 12 prosent av alle testene som ble levert i hele St. Olavs hospital sitt nedslagsfelt i 2023. Til nå i år, er det gjennomført nær 1600 tester til sammen, fremkommer det i pressemeldingen.

Når det gjelder selvteststasjoner finnes det nå fire slike i Trondheim. I hele 2023 mottok Sit Helse 619 selvtester i Trondheim. Til nå i år har tallet allerede passert 700.

— Vi er glade for at studentene tester seg. At testing er enkelt tilgjengelig, er veldig bra. Sit gjør en viktig jobb her, uttaler smittevernoverlege Eli Sagvik.

— Mange får ikke symptomer

Khrono slo på tråden til helsesykepleier i Sit, Monica Brun-Løkkeberg, for å høre mer om hva skjer i Trondheim for tiden.

Vi registrerer at studentene ikke er flinke nok til å beskytte seg når de skifter partner, sier helsesykepleier Monica Brun-Løkkeberg.

— Det er sammensatt, men vi registrerer at studentene ikke er flinke nok til å beskytte seg når de skifter partner, sier Brun-Løkkeberg,

Hun forteller videre at det også er mange som går rundt med en kjønnssykdom uten å vite om det.

— Det er mange som ikke får symptomer, sier helsesykepleieren til Khrono.

— Bruker ikke folk kondom?

— Det virker som det er en endring på gang, og at flere faktisk bruker kondom. Det forsvinner mange flere kondomer fra gratishyllene vi har plassert rundt omkring, svarer Brun-Løkkeberg.

Resistent gonorébakterie?

Hun forklarer det blant annet med at flere unge begynner å bli oppmerksomme på kjønnssykdommen gonoré, som anses som skumlere enn for eksempel klamydia.

— Får man gonoré, må man gjerne på sykehus og gonorébakterien begynner dessuten å bli resistent mot antibiotika. Det er det som er den store skrekken, sier Brun-Løkkeberg.

De siste ti årene har det vært en tidobling av meldte tilfeller av gonoré blant unge kvinner. 2022 ble et år med kraftig økning av gonorésmitte på landsbasis, og tall fra FHI viser en økning på ytterligere 40 prosent i 2023, skriver NRK.

— Vi vet også at bare halvparten av kvinner får symptomer på gonoré. Da kan det være vanskelig å oppdage. Det er anbefalt å teste seg etter å ha hatt ubeskyttet sex med en ny partner, uttaler smittevernoverlege Eli Sagvik.

Powered by Labrador CMS