vederlagsordning
Mange akademikere har penger til gode: Sjekk om du har rett til 30.000 kroner
Jobber du innenfor universitets- og høgskolesektoren og har skrevet bøker eller artikler de siste årene? Da kan du ha krav på inntil 30.000 kroner.
I 2023 opprettet Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) en individuell vederlagsordning som skal gjøre det enklere for forfattere å søke om kompensasjon for bruk av deres åndsverk.
Tidligere har ordningen vært kjent som «reise og diverse stipend-ordningen», men i fjor ble ordningen revitalisert og lansert på nytt som en «individuell vederlagsordning».
Generalsekretær Arne Vestbø i NFFO forteller til Khrono at den relativt ferske ordningen skal være enklere å forholde seg til nå enn tidligere.
— Det er viktig for oss å ha en ordning som gjør det enkelt for potensielle mottakere å søke om og motta midler. Veldig mange akademikere har rett på kompensasjon, sier Vestbø, som legger til at NFFO nå satser hardt mot universitets- og høgskolesektoren for å gjøre akademikere bevisst på at de kan ha rett på penger.
Trenger ikke å være medlem
Hvert år renner det nemlig inn penger på NFFO sin konto, gjennom for eksempel Kopinor eller Norwaco.
Ordningen har sin bakgrunn i lov om kollektiv forvaltning, som har en direkte innvirkning på hvordan NFFO kan forvalte kollektive vederlagsmidler.
— Pengene vi får fra Kopinord og Norwaco er enkelt forklart betaling for norsk faglitteratur som brukes i for eksempel akademia, i det øvrige skolevesenet eller i andre deler av arbeidslivet. Dette er det noen som har opphavsretten til, og systemet i Norge er rigget slik at det er NFFO sin oppgave å gi pengene tilbake til de som sørger for at pengene kommer inn i første omgang, forklarer Arne Vestbø.
Han understreker videre at man ikke trenger å være medlem av NFFO for å søke vederlagsordningen, og det er heller ikke nødvendig å dokumentere hva pengene skal brukes til.
Ordningen gjelder for faglitterære bøker og artikler utgitt de tre siste årene, altså 2021, 2022 og 2023.
11,5 millioner kroner
Øvre maksgrense for vederlagsutbetaling er 30.000 kroner, og ordningen gjelder for faglitterære bøker og artikler utgitt de tre siste årene.
— Ordningen er veldig enkelt «rigget». Har man skrevet en eller annen form for faglitteratur eller lignende, lite eller stort, er det bare å komme seg inn på sidene våre og sjekke kriteriene. Kanskje har du krav på 30.000 kroner! sier Vestbø.
I fjor utbetalte NFFO nær 11,5 millioner kroner til 654 forfattere som sendte inn sine krav. Arne Vestbø forteller at de aller fleste som søkte fikk innvilget søknaden sin.
— Vi forventer og håper at det kommer inn atskillig mange flere søknader i år. Nesten alle som har skrevet et eller annet som del av arbeidet sitt i universitets- og høgskolesektoren, kan ha krav på penger her. Det produseres enormt mye tekst innenfor akademia, sier Vestbø.
Et viktig unntak er at tekster skrevet under Open Access-lisenser ikke kvalifiserer for vederlag.
— Dette handler rett og slett om at man har frasagt seg den økonomiske opphavsretten når man har inngått avtale om slik publisering, understreker Vestbø.
Nyeste artikler
Informasjon om studenter som strøk lå åpent i fem år
Joakim er én av ti svensker som får stipend til EU-prestisjeskole. Norge har kuttet sine stipender
Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke
Tilbake til penn og papir?
Hva vil vi med barnevernspedagogutdanningen?
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Juss-nestor mener Kjerkols fuskesak må behandles på nytt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024