Lønn og kjønn
Lønnet mannlige professorer mer enn kvinnelige, nå blar Princeton opp millioner
Universitetet tilbakebetaler millioner til 106 kvinnelige professorer.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Brussel (Khrono): Princeton University, et av de mest prestisjefylte universitetene i USA, har satt punktum for en flere år lang strid om lønnsgap mellom kvinnelige og mannlige professorer.
Ivy League-universitetet blar nå opp 925.000 amerikanske dollar, nær ni millioner norske kroner, i tilbakebetaling til 106 kvinnelige professorer ved universitet fra 2012-2014. På toppen av dette blar de opp de opp 250.000 dollar til framtidige lønnsjusteringer for kvinnelige professorer.
At de nå inngår forlik betyr ikke at universitetet vedgår å ha begått urett mot de kvinnelige professorene. Tvert imot fastholder de at de ikke har gjort noe galt.
Så hva har skjedd?
Samme erfaring, ulik lønn
Striden går flere år tilbake i tid. For nær ti år siden startet det amerikanske arbeidsdepartementet en gjennomgang av lønninger ved universiteter for å se etter diskriminering på grunnlag av kjønn. De konkluderte med at mannlige professorer fra 2012-2014 hadde fått høyere lønn enn kvinnelige med samme jobb, erfaring og kvalifikasjon.
Universitetet avviste at de diskriminerte kvinnene på bakgrunn av kjønn, og viste blant annet til forskjeller mellom instituttene.
Denne forklaringen fastholder universitetet fortsatt, selv om de nå blar opp disse millionene.
Ville «løse en langvarig tvist»
I et uttalelse sitert blant annet av ABC News anklager Ben Chang, som er talsperson for Princeton, arbeidsdepartementet for å ha basert granskingen på en «feilaktig statistisk modell» der alle professorer er gruppert sammen, uavhengig av hvilket institutt de jobber på. Dermed bommer de med tanke på hvordan universitetet ansetter, evaluerer og lønner folk, fastholder han.
Chang argumenterer for at det korrekte er å sammenligne folk som jobber på samme felt, fordi ulike fagdisipliner «fungerer som separate arbeidsmarkeder».
— En professor i engelsk kan ikke gjøre jobben til en professor i fysikk, og omvendt, sier han.
Når de likevel inngikk forlik handlet det ifølge Chang om «å løse en langvarig tvist».
Fant lønnsgap tilbake til 1970-tallet
Det er ikke første gang et universitet blar opp millioner etter anklager om lønnsmessig diskriminering på grunnlag av kjønn. Universitetsavisa Inside Higher Ed viser til en sak fra 2018 der University of Denver inngikk en avtale om å betale 2,66 millioner dollar, altså et langt større beløp, til sju kvinnelige jusprofessorer.
Den striden startet etter at Lucy Marsh, langvarig professor ved Sturm College of Law, som er en del av universitetet, rapporterte overfor USAs Equal Employment Opportunity Commission (EEOC) at hun fikk lavere lønn enn alle mannlige kolleger, også de som var ansatte etter henne.
Seks andre kvinnelige professorer sluttet seg til klagen, de viste til at ingen kvinnelige professorer tjente mer enn snittlønnen for mannlige professorer.
EEOC svarte med å saksøke universitet for brudd på føderale lover, etter å ha avdekt lønnsgap ved institusjonen minst tilbake til 1970-tallet.
Slike saker er likevel unntaket, om vi skal tro Inside Higher Ed. Ifølge avisa har domstoler og offentlige etater vært tilbakeholdne med å følge opp slike klager, fordi det er mange variabler som spiller inn i lønningen av professorer.
Skal undervise instituttledere
Mens Princeton nekter for diskriminering på bakgrunn av kjønn, sier sjefen for arbeidsdepartementets Office of Federal Contract Compliance Programs (OFCCP) seg fornøyd med at universitetet inngår forlik og «svarer på problemene vi avdekte».
I tillegg til millionene i tilbakebetaling forplikter Princeton seg til å gjennomgå lønningene til alle professorer de neste fem årene, og korrigere eventuell skjevheter med minst 50.000 dollar per år, eller minst 250.000 samlet de fem årene. De forplikter seg ifølge Inside Higher Ed også til å undervise instituttledere og andre beslutningstakere i spørsmål knyttet til lønn og kjønn innen 2020.
Nyeste artikler
NTNU stenger populær fritidsbolig for utleie. — Veldig lei meg
Første gang dette århundret om alle godkjennes. Og slik ser det ut til å bli
29 unge og lovende forskere får ekstra privilegier
Departementet kan ikkje oppheve mistillit
Skal drøfte omdømme- og merkevarebygging
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024