rekruttering
Lokker studenter med deltidsjobb og stipend
Narvik kommune frister med deltidsjobb og stipend for studenter som vil bli lærere i grunnskolen. — Vil prøve om det kan virke, sier kommunalsjef.
Narvik kommune føyer seg inn i rekken av andre kommuner som prøver å lokke til seg studenter med deltidsjobb og stipender.
Kommunen vil tilby studenter som begynner på en ny, samlingsbasert lærerutdanning for grunnskolens 1. — 7. trinn deltidsjobb i skoleverket og mulighet for å søke stipend.
Det nye utdanningstilbudet skal settes i gang fra høsten 2024 i regi av UiT Norges arktiske universitet.
— Grunnen til at vi ser på slike insentiver er at vi ser at vi vil ha utfordringer med å rekruttere nok lærere framover, og de vi trenger mest er lærere på trinn 1—7. Derfor ønsker vi å prøve ut om dette virker, sier Tommy Andre Eide, kommunalsjef for oppvekst i Narvik kommune.
Detaljene rundt ordningene er ikke endelig bestemt og skal til politisk behandling i kommunen i juni, opplyser han.
Studiet vil være femårig på fulltid, og samlingsbasert med nettstøtte. Samlingene skal foregå på UiTs campus i Narvik og praksis skal foregå i regionen eller nært hjemstedet. Deltidsjobbingen skal ikke overskride 20 prosent, har UiT anbefalt.
— Hvem ser dere for dere som målgruppe for studietilbudet?
— Egne ansatte i kommunen vil være aktuelle og for disse vil vi etablere rause og gode ordninger, blant annet for permisjon og mulighet for å jobbe deltid. Ellers tenker vi at tilbudet vil passe for folk som er i livssituasjoner med familie og andre forpliktelser, og også fagarbeidere eller ufaglærte og folk som ikke har fullført lærerutdanning, sier Eide.
Håper å knytte dem til seg
Ved å tilby deltidsstillinger på 20 prosent til studentene, ønsker kommunen å knytte studentene til seg og gradvis tilvenne dem til arbeidet som lærer. Håpet er at de da vil gå inn i lærerjobber i kommunen etter endt utdanning.
— Hvor stor er lærermangelen i Narvik i dag?
— Hittil har vi stort sett har klart å rekruttere lærere inn i alle faste stillinger, men vi mangler tilgang på kvalifiserte vikarer. Arbeidsmarkedet er stramt og fra 1. august kommer det en endring i opplæringsloven som gjør at vi blir forpliktet til å ha en kvalifisert vikarreserve, sier han.
Mangelen merkes
UiT satte i gang tilsvarende type samlingsbasert grunnskolelærerutdanning for 1. — 7. trinn i Harstad i 2002, på Finnsnes i 2023 og nå også Narvik. Planen er å prøve med ett kull på hvert av stedene. Bakteppet er mangelen på kvalifiserte lærere, spesielt på lærere for de yngste elevene.
Både i Harstad og Finnsnes er det rett under 20 studenter på programmene.
Studieprogramleder for grunnskolelærerutdanning 1—7 ved UiT, Kari-Anne Sæther, sier at tanken er å rekruttere samme type studenter som de fleksible studietilbudene vanligvis er rettet mot, det vil si studenter som gjerne har familie og andre forpliktelser.
Hun påpeker at det ikke bare er grunnskolelærere som mangler, men også for eksempel barnehagelærere og sykepleiere.
— Mangelen begynner å merkes i byene også nå, og ulike kommuner finner på ulike ting for å rekruttere studenter. Det er ikke lenger så uvanlig at kommuner i vår region tilbyr stipend og delstillinger som et rekrutteringstiltak, sier Sæther.
Hun opplyser at UiT samarbeider både på politisk og faglig nivå i kommunene i regionene om informasjons- og rekrutteringsmøter.
Hallingdal også
Fra høsten 2024 tilbyr Universitetet i Sørøst-Norge (USN) en ny lærerutdanning 1.-7. klasse i samarbeid med kommuner i Hallingdal og Valdres. Også her tilbyr kommunene 20 prosent jobb og lønn til studentene som blir tatt opp.
— Vi er kommet godt i gang med planleggingen og studieopplegget blir tilpasset slik at studentene har undervisningsfri en dag i uka, sier Helle Friis Knutzen ved USN.
Hun forteller at studiet er på heltid, og er nett- og samlingsbasert.
— Samlingene er i Gol og der jobbes det godt for at studentene skal ha sosiale og faglige samlingsplasser og et godt studentmiljø også innimellom samlingene, sier hun.
Endringslogg: Lagt inn torsdag kl 11 at også USN starter et tilsvarende opplegg i Hallingdal fra høsten av.