Mange trenger bare et lite dytt for å stille til valg
Synne Grønvold, leder av valgkomitéen i Norsk studentorganisasjon, hadde selv aldri stilt til valg uten å bli oppfordret til det. Nå ber hun alle tillitsvalgte om å oppfordre engasjerte medstudenter til å stille til valg i vår.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Leder for valgkomiteen i Norsk studentorganisasjon, Synne Trudesdotter Grønvold, vil at landets studenttillitsvalgte skal anerkjenne dyktige med-engasjerte, og selv oppfordre dem til å stille til valg.
Synne Trudesdotter Grønvold er 27 vintre gammel, tidligere leder av Studentparlamentet på den tidligere Høgskolen i Sør-Trøndelag, og hun var nestleder i arbeidsutvalget til Norsk studentorganisasjon (NSO) i fjor.
Hun tar master i empowerment og helsefremmende arbeid ved Høgskolen i Oslo og Akershus, en relevant fortsettelse på sin bachelor i ergoterapi.
Samtidig leder hun arbeidet med å finne sine etterfølgeres etterfølgere, som leder av NSOs valgkomité.
Les også:
Det er mange flinke mennesker som bare trenger et lite dytt før de begynner å tenke over å stille til valg.
Synne Trudesdotter Grønvold
Oppfordre hverandre
Valgkomiteens jobb er å innstille, det vil si foreslå, kandidater til visse verv som skal velges på NSOs landsmøte i mars.
— Vi sitter på mye informasjon og vil gi en anbefaling basert på oversikten og innsikten vi får gjennom intervjuer med kandidatene, og oppgavene som vi kjører dem gjennom, forteller Grønvold.
Planen hennes for valgvåren i NSO er både ambisiøs, nyskapende og konservativ. Men først og fremst er det én ting hun understreker overfor engasjerte studenter:
— Oppfordre andre til å stille! Dersom du har blitt kjent med noen som du tror kan egne seg til mer ansvar bør du oppfordre dem til å tenke over å stille til valg.
Grønvold sier at hun aldri hadde sittet i NSO selv dersom hun ikke hadde blitt oppfordret til det.
Dramatisk i fjor?
Marte Øien, leder av Studenttinget på NTNU, stilte til fagpolitisk ansvarlig i arbeidsutvalget til NSO i fjor. Da ble hun ikke innstilt og valgte å ikke opprettholde kandidaturet sitt delvis på grunn av valgkampklimaet:
— Jeg synes deler av valgkampen fram til nå ikke har vært helt heldig og noe av det har ikke vært bra, sa hun da til Khrono, uten å ville gå nærmere inn på hvorfor.
Grønvold forteller at denne uken vil det være fokus på valg og valgetikette, i tillegg til at de vil legge ut filmsnutter om hvordan tidligere eller nåværende medlemmer av arbeidsutvalget har arbeidet i vervet.
— I midten av februar vil valgkomiteen delta på ledersamlingen for NSOs medlemslagsledere. Her vil vi understreke viktigheten og ansvaret lederne har for at de sender delegasjoner som er bevisst god valgkultur og oppfører seg godt overfor alle kandidater, sier hun og legger til:
— Det er veldig viktig for oss at kandidatene har det bra i valgkampen. Og det er ikke bare delegasjonenes ansvar, men hele organisasjonen òg valgkomiteen.
Snakker med alle
Hun har sammen med fire andre valgkomitémedlemmer de siste månedene snakket med rubbel og bit av studentpolitikere tilknyttet NSO.
— Vi har snakket om hva folk tenker om valget, om folk vurderer å stille og oppfordret til å starte en tankeprosess, sier Grønvold.
Norsk studentorganisasjon representerer 31 medlemslag med totalt 230.000 studenter landet rundt. Valgkomiteen har snakket med de fleste lokale lederne og nestlederne, alle de fire politiske komiteenei organisasjonen, i tillegg til mange av medlemmene i de faglige komiteene.
— Og hva tenker folk?
— Mange sier det er spennende valg vi skal inn i, mens andre synes det er skummelt, sier Grønvold.
Hun mener det sistnevnte handler mye om at man ikke kjenner sin egen kompetanse godt nok:
— Det er mange flinke mennesker som bare trenger et lite dytt før de begynner å tenke over å stille til valg. Og de reagerer med «Åh, har jeg blitt nevnt?» når vi snakker med dem.
Trenger ikke turnére
— Vi har gjort mye for å forberede slik at alt er klart nå etter jul. Vi vet hvordan vi vil gjennomføre rekrutteringsprosessen og intervjuene, sier hun.
Valgkomitélederen forklarer at valgkomiteens rolle i utgangspunktet er å informere om valget, men at de har vært klar på å ville rekruttere mer direkte i tillegg.
— Skal det være mulig å stille selv om man holder på å avslutte bachelor- eller masterstudier?
— Tiden man må bruke hos valgkomitéen skal være så liten som mulig, men samtidig skal man bli hørt og sett nok til å gi oss et solid nok inntrykk, sier Grønvold og legger til:
— Det skal imidlertid ikke være behov for å reise rundt til alle landsdeler for å stille til valg - det skal være geografisk spredning, men den beste måten vi kan tilrettelegge for dette er å synliggjøre kandidatene.
Valgkomitéen kommer til å gjennomføre en sofaprat for kandidatene til arbeidsutvalget i midten av mars, uten lederkandidatene.
— Lederdebatt kjøres i forbindelse med ett av de tre regionsmøtene (formøtene, journ.anm.). Den vil bli der det er mest nøytralt, basert på hvor de forskjellige lederkandidatene stiller fra, forklarer hun.
Ny kandidatpresentasjon
Grønvold forteller at valgkomitéen i år har endret presentasjonen av kandidatene fullstendig.
— Tidligere har den vært mer «jeg er engasjert, derfor stiller jeg», med hjertesaker og opplisting av verv. Nå vil det bli et mer målrettet motivasjonsbrev, sier hun og viser til spørsmålet i kandidatskjemaet:
«Hva gjør deg til en egnet kandidat for vervet du stiller til? Hvordan skal du bruke dine ferdigheter og tidligere erfaringer i vervet? Og hva blir viktig for deg i NSO i perioden?».
— Denne A4-siden blir en del av valgkomitéens vurdering også, men den er mer en søknad til et jobbintervju, legger hun til.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!